Güney Kıbrıs BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğine talip

Voice Kıbrıs Haber
Güney Kıbrıs’ın, tarihinde ilk kez, 2025-27 dönemi için BM İnsan Hakları Konseyi’nde üyeliğe talip olma kararı aldığı bildirildi.
Fileleftheros’un haberine göre Kıbrıs Rum yönetiminin bu kararı, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Cenevre’de düzenlenmekte olan 46’ncı BM İnsan Hakları Konseyi’ne hitabı sırasında açıkladı.
Habere göre Hristodulidis bu çerçevede yaptığı konuşmada insan haklarını korumanın Kıbrıs Rum yönetiminin dış siyasetinin birinci önceliği olduğunu iddia ederek “insan haklarının özellikle şu alanlarda korunması ve ileri götürülmesi için diğer bütün BM üyesi ülkelerle birlikte çalışma taahhüdünde olduğunu” savundu: “Cinsiyet eşitliği, insan ticaretiyle mücadele, çocuk ve genç hakları, kültürel hakların korunması ve iklim değişikliğinin insan haklarına etkisi.”
Konuşması çerçevesinde Kıbrıs sorununa ve beklenmekte olan 5+1 konferansa da değinen Hristodulidis, Genel Sekreter’in gayriresmî konferansın “Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde kapsamlı çözüm bulunması için müzakerelerin yeniden başlatılması” hedefini taşıdığını savundu. Hristodulidis, kendilerinin de bu çerçevede “Kıbrıs’ı bütün Kıbrıslıların temel özgürlüklerden ve insan haklarından kesintisiz yararlanmasını sağlayarak yeniden birleştirecek bir çözüm için çalışacaklarını” söyledi.
TAK
Benzer haberler
Featured
Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı"
İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor
Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Eylül 2026)
Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz”
BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı"
Gazimağusa'da korkutan yangın: Ev sakini 2 kişi hastaneye kaldırıldı!
Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum"
BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı
Dinçyürek “Dikmen ve bölge halkına söz verdik, sözümüzü tuttuk”



