Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa liselerde cep telefonlarını yasaklamaya hazırlanıyor Trump "İran ile çok güçlü bir anlaşma yaptık, beğenmezsem bombalarım" Döviz piyasalarındaki hafif yükseliş sürüyor Uzmanlardan uyarı: En ölümcül Ebola salgını kapıda ABD-İran mutabakat metni sızdı: 14 maddelik anlaşmada neler var? Fed kritik faiz kararını açıkladı Ada rekorlarla şampiyon İncirli "CTP, 2027’de güven veren ve çözüm üreten bir hükümet kuracak" Denktaş “Kim gelirse gelsin bir şey değişmez ezberini bozmak istiyoruz" Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek (Değişiklik) Yasa Tasarısı Genel Kurula sevk edildi KTEZO "Düşük faizli kredi uygulaması devam ediyor" Borsa günü yüzde 0,50 değer kaybederek tamamladı Hasan Küçük “Geçici çalışanlara ilişkin yasa kamuya güç verecek” Türkiye Dışişlerinden, AP’nin Türkiye Raporu'na tepki AP Türkiye Raporu kabul edildi Dokuz yıldır devam eden Halkbank davası sona erdi CHP'de olağanüstü kurultay talep eden 833 delegenin imzası genel merkeze teslim edildi Atatürk Öğretmen Akademisi yasa tasarısı komitede onaylandı Köroğlu, HIV iddialarıyla ilgili açıklama yapılması çağrısında bulundu Meteoroloji son tahminleri açıkladı: Önümüzdeki günlerde sağanak yağmur bekleniyor! Fransa liselerde cep telefonlarını yasaklamaya hazırlanıyor Trump "İran ile çok güçlü bir anlaşma yaptık, beğenmezsem bombalarım" Döviz piyasalarındaki hafif yükseliş sürüyor Uzmanlardan uyarı: En ölümcül Ebola salgını kapıda ABD-İran mutabakat metni sızdı: 14 maddelik anlaşmada neler var? Fed kritik faiz kararını açıkladı Ada rekorlarla şampiyon İncirli "CTP, 2027’de güven veren ve çözüm üreten bir hükümet kuracak" Denktaş “Kim gelirse gelsin bir şey değişmez ezberini bozmak istiyoruz" Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek (Değişiklik) Yasa Tasarısı Genel Kurula sevk edildi KTEZO "Düşük faizli kredi uygulaması devam ediyor" Borsa günü yüzde 0,50 değer kaybederek tamamladı Hasan Küçük “Geçici çalışanlara ilişkin yasa kamuya güç verecek” Türkiye Dışişlerinden, AP’nin Türkiye Raporu'na tepki AP Türkiye Raporu kabul edildi Dokuz yıldır devam eden Halkbank davası sona erdi CHP'de olağanüstü kurultay talep eden 833 delegenin imzası genel merkeze teslim edildi Atatürk Öğretmen Akademisi yasa tasarısı komitede onaylandı Köroğlu, HIV iddialarıyla ilgili açıklama yapılması çağrısında bulundu Meteoroloji son tahminleri açıkladı: Önümüzdeki günlerde sağanak yağmur bekleniyor!
Dolar
Euro
Sterlin

Görme engelli olduğu halde gören kadın!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Görme engelli olduğu halde gören kadın!

Bilişsel sinirbilim alanında karşılaşılan en ilginç olgulardan biridir "kör görüşü". Dünyada sadece birkaç insanda görülen bu durum, bu insanların görme engelli olmasına rağmen beyinlerinin çevrede olup bitenleri görmesini sağlıyor.

İskoçya'da yaşayan Milina Cunning 20'li yaşlarında görme engelli olmuş, ama daha sonra böyle bir 'kör görüşü' yeteneği olduğunu fark etmişti. Bu durum araştırmacıların da ilgisini çekti. Bunlardan biri de onun beyin taramasını yapan Jody Culham'dı. "Milina'nın kafasına pinpon topu fırlatsam, onu görmese bile muhtemelen kolunu kaldırıp kendisini korumaya çalışacaktır" diye açıklıyor. Peki Milina bunu nasıl yapıyor? Kendi ağzından dinleyelim: "Hastaneye giderken görme engelli değildim. Sağlık sorunlarım nedeniyle doktorlar suni koma uyguladı. 52 gün bu halde kaldım. Uyandığımda her yer simsiyahtı. Hiçbir şey göremiyordum. Komadayken inme geçirdiğimi, bu yüzden göremediğimi söylediler.
Milina Cunning 20'li yaşlarında görme engelli olmuş
Image captionMilina Cunning 20'li yaşlarında görme engelli olmuş
"Zamanla bazı şeyler değişmeye başladı. Altı ay sonra bazı renkleri görüyorum sandım, ama kimse inanmadı. Nörolog Profesör Gordon Dutton'a sevk edildim. Beni görür görmez bunun bir "kör görüşü" vakası olduğunu anladı. "Dutton bana birçok test uyguladı. Birinde hastanenin koridoruna sandalyeler yerleştirmişti. Bunların arasından geçerek normal yürüme hızıyla ilerlememi istedi. Bunu yaparken sandalyelere çarpıyordum. Koridorun öteki ucuna vardığımda doktorum 'Şimdi de daha hızlı bir şekilde sandalyelerin arasından geçerek geri dön' dedi. "Bu kez daha hızlı yürüdüm ve hiç çarpmadan hepsinin arasından geçtim. Çok ilginçti. "Dutton'ın buna getirdiği açıklama şuydu: 'Çok düşünmeden yapmaya çalış.' Bilinçaltı zihnim bu işi nasıl yapacağımı, sandalyelerden nasıl kaçınacağımı gösteriyordu bana. "Evin içinde dolaşıp ortalığı toplayabiliyorum. Ama bir şey görmüyorum. Etrafımda bir şeyler olduğunu biliyorum. Beynim bana yol gösteriyor. Ev halkı orta yerde eşyalarını bırakmışsa takılmayayım diye onları toplamalarını söylüyorum. Yerde çanta, ayakkabı gibi bir şey varsa onları görüyor ve takılmıyorum ya da yerden kaldırıyorum. "Ama sizi görmek istesem, orada oturduğunuzu, bana yakın olduğunuzu biliyorum, ama göremiyorum. "Görebildiğim şeyler çok ilginç; aslında görmemem lazım, çünkü görme engelliyim." Kaynak: BBC

Benzer haberler

Dünya
Fransa liselerde cep telefonlarını yasaklamaya hazırlanıyor 2026-06-17 21:51:00 Trump "İran ile çok güçlü bir anlaşma yaptık, beğenmezsem bombalarım" 2026-06-17 21:44:00 Uzmanlardan uyarı: En ölümcül Ebola salgını kapıda 2026-06-17 21:33:00 ABD-İran mutabakat metni sızdı: 14 maddelik anlaşmada neler var? 2026-06-17 21:23:00 AP Türkiye Raporu kabul edildi 2026-06-17 18:53:00 DSÖ "Yaklaşık 3 haftadır yeni vakanın bildirilmediği hantavirüsle ilgili durum istikrarını koruyor" 2026-06-17 14:49:00 İran medyası "ABD ile varılan mutabakatın metni imzalar atıldıktan sonra yayımlanacak" 2026-06-17 13:22:00 Küçük uçak otobana çakıldı: 1 kişi hayatını kaybetti 2026-06-17 13:13:00 Vietnam'da kesilmek üzere çalınan yüzlerce kedi kurtarıldı 2026-06-17 10:28:00