Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” Kıbrıs Türk Psikiyatri Hekimleri Derneği, çağdaş bir ruh sağlığı yasası için çağrı yaptı Brent petrolün varili 110,63 dolardan işlem görüyor Çeler “Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası 23B maddesine mecliste çözüm üreteceğiz” HP Sağlık Komitesi, sağlıkta hayata geçireceği projeleri ve düzenlemeleri açıkladı Perşembe günü bazı bölgelere elektrik verilemeyecek Kurtulmuş “KKTC’ye uygulanan ambargolardan bir şekilde vazgeçmek zorunda kalacaklar” Güneyde temel tüketim ürünlerinde fiyat artışı Hristodulidis "İyi bir görüşme oldu, öze ilişkin konuları ve metodoloji konusunu ele aldık" Nöbetçi eczaneler (20 Ekim 2026) “Doğu Akdeniz ve Filistin Meselesi” paneli düzenlendi Mağusa Kitap ve Üretim Festivali 30 Ekim'de başlıyor İskele’de bazı bölgelerde elektrik kesintisi olacak İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 4 kişi daha tutuklandı Güney'de çalışanların yarısı 2 bin euronun altında maaş alıyor Talihsiz bir şekilde hayatını kaybeden Abdurrahman Nerkiz'in ölümüne ilişkin yeni gelişme Lefkoşa Maratonu'nda görevli olacak öğrencilere eğitim verildi KAÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri KKTC’deki Türkiye vatandaşı hastalar SGK kapsamında Romatem rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecek Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” Kıbrıs Türk Psikiyatri Hekimleri Derneği, çağdaş bir ruh sağlığı yasası için çağrı yaptı Brent petrolün varili 110,63 dolardan işlem görüyor Çeler “Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası 23B maddesine mecliste çözüm üreteceğiz” HP Sağlık Komitesi, sağlıkta hayata geçireceği projeleri ve düzenlemeleri açıkladı Perşembe günü bazı bölgelere elektrik verilemeyecek Kurtulmuş “KKTC’ye uygulanan ambargolardan bir şekilde vazgeçmek zorunda kalacaklar” Güneyde temel tüketim ürünlerinde fiyat artışı Hristodulidis "İyi bir görüşme oldu, öze ilişkin konuları ve metodoloji konusunu ele aldık" Nöbetçi eczaneler (20 Ekim 2026) “Doğu Akdeniz ve Filistin Meselesi” paneli düzenlendi Mağusa Kitap ve Üretim Festivali 30 Ekim'de başlıyor İskele’de bazı bölgelerde elektrik kesintisi olacak İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 4 kişi daha tutuklandı Güney'de çalışanların yarısı 2 bin euronun altında maaş alıyor Talihsiz bir şekilde hayatını kaybeden Abdurrahman Nerkiz'in ölümüne ilişkin yeni gelişme Lefkoşa Maratonu'nda görevli olacak öğrencilere eğitim verildi KAÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri KKTC’deki Türkiye vatandaşı hastalar SGK kapsamında Romatem rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecek
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

"Geri adım atacak değiliz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Geri adım atacak değiliz"
Reklam

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş açılımını değerlendirirken,  tehdit ve baskıların Türk tarafını yıldıramayacağını  ve Kapalı Maraş açılımının devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar’ın açıklaması şöyle;

“Uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun olarak 2020 yılında gündeme getirdiğimiz Maraş açılımımın birinci aşamasına Kapalı Maraş’ta  bulunan bazı kamu malları ile deniz sahilinin bir bölümünü halkın kullanımına açarken, yine aynı esaslara bağlı kalınarak  kapalı Maraş açılımının ikinci aşamasını da Barış Harekatı’nın  47. yıldönümü olan 20 Temmuz’da uygulamaya koyduk.

Bu çerçevede Bakanlar Kurulumuz tarafından kabul edilen kararla Kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsü kaldırıldı. Buna göre de bu  açılım iade talebiyle başvuran  hak sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlayacaktır.

Esas itibariyle de KKTC’nin bir parçası olan Kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacak, son derece önemli bir açılımdır. Amacımız buradaki mağduriyeti  gidermek ve bunu Taşınmaz Mal komisyonu üzerinden  mülkiyet haklarına saygılı ve uluslara hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirmektir.

Türk tarafı olarak  uluslararası hukuk ile insan haklarını esas alarak Kapalı Maraş açılımını gündeme getirmemize rağmen, Rum tarafı,  47 yıldır devam eden mağduriyetleri giderecek bu açılımımızı engellemek için her yolu ve yöntemi kullanmakta, tehdit ve şantaja da başvurmaktadır. Rum liderliği  KKTC’ne yönelik yeni yaptırımların ve ambargoların gündeme getirilmesi çağrısında bulunurken,  Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran ve başvuracak olan kendi vatandaşlarını da tehdit etmekte, geçiş kapılarının kapatılmasını ve AB üyesi ülkeleri ile diğer üçüncü ülke vatandaşlarının  KKTC’ye geçişlerinin engellenmesi yönünde girişimlerde bulunmaktadır.  Tüm bunlar insan haklarının kimler tarafından çiğnendiğini de bir kez daha gözler önüne sermektedir. Yıllardır haksız ve insanlık dışı ambargolar altında bulunan  Kıbrıs Türk halkına “daha ağır ambargolar uygulansın” çağrısında bulunmak, insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlamak   bir insanlık ayıbıdır ve kabul edilemezdir. Ama ne var ki,  insan haklarından bahseden ve Annan Palanı referandumunda  halkımıza verdiği sözlerin bir tekini bile yerine getirmeyen AB’nin, BM’nin ve diğer ülkelerin buna seyirci kalması  ve Rum tarafına destek vermesi de ibret vericidir.

Kıbrıs’ta insan hakları,  1963, 21 Aralık tarihinde başlayan  Enosis hedefli Rum saldırıları ile ayaklar altında çiğnenip, Kıbrıs Türk halkı katliamdan geçirilirken  dünya buna seyirci kalmış, Türk ve Rum halklarının eşit ortaklığında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti silah zoruyla Rum devletine dönüştürülmüş,  1968 yılında başlayan federal temele dayalı  çözüm bulabilme amaçlı müzakere süreçleri de Rum uzlaşmazlığı sonucunda  olumlu bir sonuca ulaşamamıştır. Bunun son örneklerini de Annan Planı referandumunda ve Crans Montana’da  gördük. Federal temele dayalı çözümün mümkün olmayacağı bir kez daha görülürken, tek gerçekçi çözüm yolu olan eşit egemen 2 devlete dayalı çözüm önerimizi Cenevre’de masaya koyduk.

Rum- Yunan ikilisi, AB, BM ve diğerlerinin yaptığı ‘Türk tarafı 2 devlet  önerisinden  ve Kapalı Maraş açılımından vazgeçmeli’ çağrılarının bizim için  değeri ve önemi yoktur.  Haklıyız ve  insanlık yolundayız. Anavatan Türkiye ile birlikte belirlediğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz.

Bu arada , ‘Kıbrıs Türk halkına yeni kısıtlamalar ve ambargolar uygulansın’ çağrıları yapılırken, Rum tarafının  yeni askeri işbirliği anlaşmaları imzalaması ve silahlanma faaliyetlerine yoğunluk vermesi de dikkat çekicidir.  Bunun en son örneğini de  geçtiğimiz gün  Rum Yönetimi ile Slovakya arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasıdır.

Halkımızdan ve Anavatan Türkiye’den aldığımız güçle yolumuza devam ederken, bir kez daha belirtiyorum ki; baskılar ve tehditler bizi yıldıramaz. Ne egemen eşit 2 devlete dayalı çözüm önerimizden ne de Kapalı Maraş açılımımızdan geri adım atacak değiliz.”

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek 20 Eki 2026 20:36 İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” 20 Eki 2026 20:29 Kıbrıs Türk Psikiyatri Hekimleri Derneği, çağdaş bir ruh sağlığı yasası için çağrı yaptı 20 Eki 2026 19:48 Brent petrolün varili 110,63 dolardan işlem görüyor 20 Eki 2026 19:36 Çeler “Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası 23B maddesine mecliste çözüm üreteceğiz” 20 Eki 2026 19:27 HP Sağlık Komitesi, sağlıkta hayata geçireceği projeleri ve düzenlemeleri açıkladı 20 Eki 2026 19:22 Perşembe günü bazı bölgelere elektrik verilemeyecek 20 Eki 2026 19:04 Kurtulmuş “KKTC’ye uygulanan ambargolardan bir şekilde vazgeçmek zorunda kalacaklar” 20 Eki 2026 18:33 Güneyde temel tüketim ürünlerinde fiyat artışı 20 Eki 2026 18:26