Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu
Dolar
Euro
Sterlin

Evren: “Dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Evren: “Dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var”

Evren, “dağıtılan gereksiz vatandaşlıklar var” yorumuna karşılık vatandaşlıkların gereksiz dağıtıldığını düşünmediğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu'nda kürsüye çıkan İçişleri Bakanı Kutlu Evren, eleştirileri yanıtladı... 2005 yılında çalışmak için ülkeye gelen vatandaşlara o dönemin hükümeti kayıt işlemi başlatarak çalışmalarına, ev almalarına, iş kurmalarına izin verdiğini söyleyen Evren, bugün verilen vatandaşlıkların o günlerin uzantısı olduğunu belirtti. Mobese konusuna da değinen Evren, bunun gelişmiş ülkelerde kullanılan bir sistem olduğunu söyledi. “MOBESE HİBE PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE” Kutlu Evren mobese sisteminin bir hibe programı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Evren seçmen kazanmak için vatandaşlık verildiği yorumuna cevaben, bunun 2005 yılında başlayan sürecin sonucu olduğunu tekrarladı. “YURTTAŞLIK YASASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILYOR” Yurttaşlık Yasası konusunda çalışmaların yapıldığını, bununla ilgili muhalefet partilerinin de bilgilendirildiğini söyleyen Evren, yasanın Hukuk ve Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini söyledi. “GEREKÇELER MUHACERET KAYITLARINDA VAR” Gerekçesiz vatandaşlık verildiği eleştirilerine cevaben verilen vatandaşlıkların gerekçeli şekilde verildiğini dile getiren Evren, bu gerekçelerin Muhaceret Dairesi kayıtlarında bulunduğunu söyledi. “AİLELER BİRLEŞSİN DİYE…” CTP hükümeti dönemiyle şimdiki dönemde verilen vatandaşlık sayılarına değinen Evren, mevcut Muhaceret Yasası’nda anne baba vatandaşlık alırken çocuklar vatandaş yapılmadığını, kendi hükümetleri döneminde ailelerin birleştirilmesi için çocukların da vatandaş yapıldığını anlattı. Yatırımcılar ve iş insanlarına; öğretim görevlilerine; doktorlara da vatandaşlık verildiğini anlatan Evren, şimdiki hükümet döneminde bu nedenlerle daha çok vatandaşlık verildiğini kaydetti. “HÜKÜMETİMİZ DÖNEMİNDE BAKANLIK ONAYIYLA 2908, BAKANLAR KURULU KARARIYLA 1014 VATANDAŞLIK VERİLDİ… TOPLAM 9295” İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Meclis’in bugünkü birleşiminde, muhalefetin vatandaşlıklarla ilgili sorularına rakamlarla yanıt verdi. Bugün yapılan vatandaşlıkların 2005 yılına dayandığını söyleyen Evren, “2005’ten bu yana 10 yılını doldurmuş olanları vatandaş yapmak zorundayız ve yapıyoruz” dedi. Evren, özetle şu rakamları verdi: “CTP döneminde Bakanlık onayıyla 1622 kişi, UBP-DP döneminde 2908; CTP döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla 58, UBP-DP döneminde 1014. Toplamda CTP döneminde 4 bin civarı, UBP-DP döneminde 9 bin 294 kişiye vatandaşlık verildi.” Evren, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilenlerin 39’unun yatırımcı ve iş insanı,  238’inin üst düzey yönetici/öğretim üyesi/gazi statüsü taşıdığını; 254’ünün ise aileleri birleştirme amacıyla 18 yaşını doldurmuş kişilerden oluştuğunu anlattı. Vatandaşlıkla ilgili toplam rakam, Bakanlık onayı ve Bakanlar Kurulu kararıyla  vatandaşlık verilenlerin eş ve çocukları (4221) ile Kıbrıslı eşten dolayı otomatik vatandaşlıklardan (1151) oluşuyor.

Benzer haberler

Featured
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi 2026-06-13 21:45:00 Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 2026-06-13 21:37:00 Patlayan roket için kritik karar 2026-06-13 21:32:00 Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! 2026-06-13 20:46:00 İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" 2026-06-13 20:23:00 Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı 2026-06-13 20:15:00 Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu 2026-06-13 20:09:00 KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi 2026-06-13 20:05:00 KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 2026-06-13 19:56:00