Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Akpınar "UBP çalıştayında rektörler tehdit edildi" ABD'nin Afrika haritası sosyal medyada viral oldu Basın-Sen “Basın ve ifade özgürlüğü onurumuzdur” İkamet izinsiz şahıslar tutuklandı! Oğlu okulda saldırı düzenleyen baba, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı Bir-Sen “Hayat pahalılığı artışlarının maaşlara yansıtılma sistemi değişmelidir” Yeni akaryakıt fiyatları yürürlükte! Netflix'e çalınan Nicolas Cage filmine ilişkin 105 milyon dolarlık dava “Adamızın Dili” etkinliğinde Kıbrıs lehçeleri ve ortak dil mirası ele alındı Dünyanın en çok otomobil satan şirketi belli oldu Mirastan mahrum kaldığını sanan adam çocukluk evini havaya uçurdu UEFA Dünya Kupası'nı boykot ederse ne olacak? Altın fiyatları Ortadoğu'daki çatışmanın artmasıyla düşüşe geçti İspanya sınır ihlali nedeniyle bölgeye asker gönderiyor Döviz kurlarında son durum (31 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (31 Temmuz 2026) Kahve makinesi yangına neden oldu Çete üyelerine görülmemiş ceza: Bin 48 yıl hapis! ABD'de "siklosporiyazis" vakalarının sayısı 18 bini aştı Fas'tan İspanya'ya göçmen akını Akpınar "UBP çalıştayında rektörler tehdit edildi" ABD'nin Afrika haritası sosyal medyada viral oldu Basın-Sen “Basın ve ifade özgürlüğü onurumuzdur” İkamet izinsiz şahıslar tutuklandı! Oğlu okulda saldırı düzenleyen baba, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı Bir-Sen “Hayat pahalılığı artışlarının maaşlara yansıtılma sistemi değişmelidir” Yeni akaryakıt fiyatları yürürlükte! Netflix'e çalınan Nicolas Cage filmine ilişkin 105 milyon dolarlık dava “Adamızın Dili” etkinliğinde Kıbrıs lehçeleri ve ortak dil mirası ele alındı Dünyanın en çok otomobil satan şirketi belli oldu Mirastan mahrum kaldığını sanan adam çocukluk evini havaya uçurdu UEFA Dünya Kupası'nı boykot ederse ne olacak? Altın fiyatları Ortadoğu'daki çatışmanın artmasıyla düşüşe geçti İspanya sınır ihlali nedeniyle bölgeye asker gönderiyor Döviz kurlarında son durum (31 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (31 Temmuz 2026) Kahve makinesi yangına neden oldu Çete üyelerine görülmemiş ceza: Bin 48 yıl hapis! ABD'de "siklosporiyazis" vakalarının sayısı 18 bini aştı Fas'tan İspanya'ya göçmen akını
Dolar
Euro
Sterlin

"Eşdeğercilerin bir kısmına mallarının karşılığının verilememesi devletin sorumluluğundadır"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Eşdeğercilerin bir kısmına mallarının karşılığının verilememesi devletin sorumluluğundadır"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney’de mal bırakanların eşdeğer olarak mülkiyet edinmelerinin en doğal hakları olduğunu belirterek, “Bizim devletimiz, KKTC kanunları ve Anayasası buna olanak tanıdı. Eşdeğercilerin bir kısmına mallarının karşılığının verilememesi devletin sorumluluğundadır. Bu insanların puanları vardır. Bunun mutlaka değerlendirilmesi lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Taner Derviş’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Taner Derviş, Güney Kıbrıs’ta bırakılan mallar ile Vakıf mallarının, devletin mülkiyet temelini oluşturduğunu vurgulayarak, bu konuda gereken bütün desteği sağlayamaya hazır olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, 1974’ten sonra yaşananlara bakıldığında KKTC’nin altyapısının, bütün yatırımlarının, Kıbrıs’ın gerçeklerine göre bir takım düzenlemelerin yapıldığını, hak sahibi olduğunu, bütün dünyaya da bunları anlattıklarında gerçekten Kıbrıs Türk halkının haklı olduğunun açık ve net olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar şunları kaydetti:

“Taşınmaz Mal Komisyonu, uluslararası hukukun tanıdığı bir kurum, bir mahkeme, içinde yabancı hakimlerin de olduğu, AİHM’in de kabul gördüğü bir kurum olup burada çeşitli müracaatların değerlendirilmesinde önemli bir görevi vardır. Maraş açılımında da bunu gündeme getiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle de bir takım açılımlar yaptık. Maraş’ta da dediğimiz, hak sahipleri Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmak suretiyle kendi haklarını arayabilirler.”

“ULUSLARARASI HUKUKA TERS DÜŞMEYECEK ŞEKİLDE”

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun yetkili kurum olması görüşünde olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımının uluslararası hukuka ters düşmeyecek şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kapalı Maraş’ta bölgenin yüzde üç buçukluk bölümünün sivil idareye dönüştürülmesi yönünde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, hak sahibi eski sakinlerin de yerleşme hakkının olabileceği bir ortam yaratıldığını ve açılım sürecinin devam ettiğini belirtti.

Bıraktıkları mallara karşılık haklarını alamayanların da mutlaka beklentilerinin giderilmesi için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC emin adımlarla yoluna devam etmektedir” dedi.

1974’ten sonra büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi sonucunda, yapılan büyük projeler ve yatırımlarla KKTC’nin toprağının değer kazandığını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının gösterdiği irade ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Mavi Vatan’da KKTC’nin statüsünün yükseldiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin karşılıklı sağladığı güvenliğin önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bağlamda KKTC ziyaretinde yaptığı açıklamalar ve verdiği mesajların önemine dikkat çekti.

Tatar, adaletli bir yapının önemini vurgulayarak, tüm bu düzenlemelerin kurgulanması ve ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta ancak yan yana yaşayan iki ayrı bağımsız devletin iş birliği ile anlaşma olabileceğini sözlerine ekledi.

Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol ve Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Aydın Akkurt da hazır bulundu.

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
Akpınar "UBP çalıştayında rektörler tehdit edildi" 2026-07-31 11:14:05 ABD'nin Afrika haritası sosyal medyada viral oldu 2026-07-31 11:10:31 Basın-Sen “Basın ve ifade özgürlüğü onurumuzdur” 2026-07-31 11:06:18 İkamet izinsiz şahıslar tutuklandı! 2026-07-31 10:58:02 Oğlu okulda saldırı düzenleyen baba, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı 2026-07-31 10:30:16 Bir-Sen “Hayat pahalılığı artışlarının maaşlara yansıtılma sistemi değişmelidir” 2026-07-31 10:24:50 Yeni akaryakıt fiyatları yürürlükte! 2026-07-31 09:50:00 Netflix'e çalınan Nicolas Cage filmine ilişkin 105 milyon dolarlık dava 2026-07-31 09:42:22 Dünyanın en çok otomobil satan şirketi belli oldu 2026-07-31 09:01:08