Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti Sterlin 65 TL sınırında Yeşilköy-Erenköy ana yolunda kaza: Aracın çarptığı eşek telef oldu Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kazanarak TMK ara sınıfları ile NKL Anadolu ve Fen Lisesi programlarına yönelik kontenjan sınavı başvuruları başlıyor Üstel, Tatlısu’da sosyal konut projesinin yakında başlayacağını açıkladı Hasan Kıran için acil kan aranıyor Fidan "Türkiye-Mısır işbirliği bölgesel barış ve refaha hizmet ediyor" Kıbrıslı Türk Arkeolog Şahoğlu’nun çalışmaları National Geographic belgeselinde Dört gün boyunca sağanak yağışlar yer yer etkili olacak Gıda denetimleri: Molehiyada limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi Karaoğulları "Bunun hesabını ödeyeceksiniz. Sinmeyeceğiz, susmayacağız" Esnafa destek için toplam 3 buçuk milyar TL’lik kaynak Çalışma Bakanlığı dışarda çalışma yasağını yeniden uzattı Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) Nazlı "Devlet gerçek güvenlik sorunlarıyla ilgilenmiyor" Akpınar “Demokrat Parti’nin bir ‘kurtarma operasyonu’na ihtiyacı yoktur” Güney'deki akaryakıt fiyatlarının yüksek olması olumsuz etki yaratıyor Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti Sterlin 65 TL sınırında Yeşilköy-Erenköy ana yolunda kaza: Aracın çarptığı eşek telef oldu Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kazanarak TMK ara sınıfları ile NKL Anadolu ve Fen Lisesi programlarına yönelik kontenjan sınavı başvuruları başlıyor Üstel, Tatlısu’da sosyal konut projesinin yakında başlayacağını açıkladı Hasan Kıran için acil kan aranıyor Fidan "Türkiye-Mısır işbirliği bölgesel barış ve refaha hizmet ediyor" Kıbrıslı Türk Arkeolog Şahoğlu’nun çalışmaları National Geographic belgeselinde Dört gün boyunca sağanak yağışlar yer yer etkili olacak Gıda denetimleri: Molehiyada limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi Karaoğulları "Bunun hesabını ödeyeceksiniz. Sinmeyeceğiz, susmayacağız" Esnafa destek için toplam 3 buçuk milyar TL’lik kaynak Çalışma Bakanlığı dışarda çalışma yasağını yeniden uzattı Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) Nazlı "Devlet gerçek güvenlik sorunlarıyla ilgilenmiyor" Akpınar “Demokrat Parti’nin bir ‘kurtarma operasyonu’na ihtiyacı yoktur” Güney'deki akaryakıt fiyatlarının yüksek olması olumsuz etki yaratıyor
Dolar
Euro
Sterlin

Erhürman "Kıbrıs Türk halkı görmezden gelinerek kalıcı barışa ve istikrara ulaşılamaz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Erhürman "Kıbrıs Türk halkı görmezden gelinerek kalıcı barışa ve istikrara ulaşılamaz"
Reklam

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkı görmezden gelinerek, eşitliği reddedilerek, iradesi yok sayılarak kalıcı barış ve istikrara ulaşılamayacağını vurguladı. Erhürman'ın açıklaması şu şekilde:

"Yıllardır hep söyledik. Güney'de hükumetin kurduğu askeri ittifaklar, bu konuda yapılan anlaşmalar Türkiye'ye karşı denge oluşturma çabasına yöneliktir ve herkes biliyor ki bu çaba hiçbir biçimde gerçekçi değildir.

Bu çabalar, adanın ve adada yaşayanların güvenliğini riske etmektedir ve bu risk adanın iki eşit kurucu ortağından biri olan Kıbrıs Türk halkının iradesi olmaksızın ortaya çıkmış olmasına karşın, bizi de kapsama alanına almaktadır. Açıktır ki bu durum, ne adadaki statüye uygundur, ne de adildir.

İngiliz üslerinin varlığı ve bunlara ilişkin tartışmalar yanında, Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü ve ona ilişkin anlaşmalar, bunların etkileri konusunda spekülasyona girmeyeceğim.

Kıbrıs adasının güneyinin de kuzeyinin de ana gelir kaynakları bellidir ve turizm bunların içerisinde en önde gelmektedir. Güvenliğin riske edilmesi, kaçınılmaz olarak özelde turizmi genelde ekonomiyi de riske eder.

Birkaç gündür güneydeki basında, yaşananların turizm üzerindeki olumsuz etkilerinin tartışıldığını görüyorum. Hükumet adına yapılan konuyla ilgili açıklamalarda, dış basında adanın güvensiz bir yer olarak lanse edilmesi temel kaynak olarak gösteriliyor.

Oysa an itibarıyla güneyde Birleşik Krallık yanında, Yunanistan'ın, Fransa'nın, İtalya'nın, İspanya'nın ve Hollanda'nın askeri enstrümanları var. Bunlara dair güneydeki hükumet tarafından yapılan açıklamalar, karşılama törenleri bilinmeyen şeyler değil. Bu şartlarda dış basının konuyla ilgili haberler yapması ne kadar eleştirilebilirdir emin değilim doğrusu!

Yanı başımızda, çocukların, insanların öldürüldüğü, tüm bölgeyi, hatta dünyayı riske sokan bir savaş yaşanırken ekonomi ve turizmi önceleyecek değilim elbette. Ama güneydeki basında konunun yoğun olarak tartışıldığını ve hatta hükumet tarafından Kıbrıs'ın güvenli bir yer olduğunu anlatan bir iletişim stratejisi geliştirilmesi için çalışıldığını görünce, konuya değinmek ihtiyacı hissettim.

Sevgili Niyazi Kızılyürek, bugün Yenidüzen'de yayımlanan makalesinde, Yunanistan'ın eski başbakanlarından Samaras'ın Yunan Parlamentosu'nda yaptığı bir konuşmada, "Eğer Annan Planı uygulansaydı, dönüşümlü başkanlık sistemi sonucunda cumhurbaşkanlığı koltuğunda bir Kıbrıslı Türk oturacaktı ve Yunanistan'ın adaya savaş gemisi ve uçak göndermesi imkansız olacaktı" dediğinden söz ediyor.

Ne kadar ilginç! İçinden geçtiğimiz koşullar hem acı verici, hem düşündürücü, hem de tabii ki öğretici!

İşin özeti şu: Bu ada küçük. Bu ada riskli bir bölgede. Biz Kıbrıs Türk halkı olarak, haksız yere görmezden gelindiğimiz, irademizin gayrimeşru biçimde yok sayıldığı koşullarda, dahlimiz olmayan hataların bedelini ödemek istemiyoruz.

Bu savaş, umar ve dilerim ki en erken zamanda bitecek. Umar ve dilerim ki daha fazla çocuğun, insanın ölmediği koşullar ortaya çıkacak. Bunlara ek olarak umar ve dilerim ki savaş bittikten sonra, bölgede kalıcı barış ve istikrarın bu adada kalıcı barış ve istikrar ile bağlantısı da herkes tarafından daha iyi anlaşılacak.

Bunlar romantik dilekler olarak okunabilir ancak tam tersine "gerçek" bu. Ve gerçek, Kıbrıs Türk halkı görmezden gelinerek, eşitliği reddedilerek, iradesi yok sayılarak kalıcı barış ve istikrara ulaşılamayacağı, bu adanın güvenliğinin ve Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların sürdürülebilir refahının sağlanamayacağıdır.

Benzer haberler

Featured
Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti 14 Ağu 2026 22:20 Sterlin 65 TL sınırında 14 Ağu 2026 22:12 Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı 14 Ağu 2026 21:34 Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor 14 Ağu 2026 21:25 Borsa günü yüzde 0,28 değer kazanarak 14 Ağu 2026 20:07 TMK ara sınıfları ile NKL Anadolu ve Fen Lisesi programlarına yönelik kontenjan sınavı başvuruları başlıyor 14 Ağu 2026 19:59 Üstel, Tatlısu’da sosyal konut projesinin yakında başlayacağını açıkladı 14 Ağu 2026 19:39 Hasan Kıran için acil kan aranıyor 14 Ağu 2026 19:12 Fidan "Türkiye-Mısır işbirliği bölgesel barış ve refaha hizmet ediyor" 14 Ağu 2026 18:53