Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Mehmet Akif Caddesi'ni (Dereboyu) kullanacak sürücülerin dikkatine! Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Jackson Hole Sempozyumu ve ABD'deki büyüme ile istihdam verilerine çevrildi İngiltere'de polis aracı ile otomobilin çarpıştığı kazada çok sayıda kişi öldü Güney Kıbrıs’ta güneş enerji sistemindeki arıza elektrik kesintisine neden oldu Moral "Ünal Bey, 'güvenli ülke' söylemiyle değil, deport edilenler ve muhaceret aflarıyla anılacak" Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı yarın geçici olarak trafiğe kapalı olacak TikTok, çocukların gizliliği davasında ABD ile 400 milyon dolarlık anlaşmaya vardı Atatürk Öğretmen Akademisi yazılı giriş sınav sonuçları açıklandı Baykallı “Diplomatik alanı Kıbrıs Rum tarafına teslim edenler toplumdan özür dilemeli” Gram altın 7 bin 100 lirayı geçti Amcaoğlu “GABFEST'in 8 haftalık yolculuğu başladı” 2 yılda 145 ton balon balığı avlandı Ülke genelindeki denetimlerde 28 araç trafikten men edildi, 2 sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (22 Ağustos 2026) Arnavutluktaki maç için 11 yaşındaki kızını evde yalnız bırakan babaya dava okundu “Hristodulidis BM’yi neden ikna edemiyor” Seyir halindeki tırda yangın çıktı Atatürk Öğretmen Akademisi sınavı başladı Bostancı'da kaza: Aracın çarptığı yaya yaralandı! "Yoruldum" diyen 7 yaşındaki oğlunu dağda yalnız bıraktı Mehmet Akif Caddesi'ni (Dereboyu) kullanacak sürücülerin dikkatine! Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Jackson Hole Sempozyumu ve ABD'deki büyüme ile istihdam verilerine çevrildi İngiltere'de polis aracı ile otomobilin çarpıştığı kazada çok sayıda kişi öldü Güney Kıbrıs’ta güneş enerji sistemindeki arıza elektrik kesintisine neden oldu Moral "Ünal Bey, 'güvenli ülke' söylemiyle değil, deport edilenler ve muhaceret aflarıyla anılacak" Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı yarın geçici olarak trafiğe kapalı olacak TikTok, çocukların gizliliği davasında ABD ile 400 milyon dolarlık anlaşmaya vardı Atatürk Öğretmen Akademisi yazılı giriş sınav sonuçları açıklandı Baykallı “Diplomatik alanı Kıbrıs Rum tarafına teslim edenler toplumdan özür dilemeli” Gram altın 7 bin 100 lirayı geçti Amcaoğlu “GABFEST'in 8 haftalık yolculuğu başladı” 2 yılda 145 ton balon balığı avlandı Ülke genelindeki denetimlerde 28 araç trafikten men edildi, 2 sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (22 Ağustos 2026) Arnavutluktaki maç için 11 yaşındaki kızını evde yalnız bırakan babaya dava okundu “Hristodulidis BM’yi neden ikna edemiyor” Seyir halindeki tırda yangın çıktı Atatürk Öğretmen Akademisi sınavı başladı Bostancı'da kaza: Aracın çarptığı yaya yaralandı! "Yoruldum" diyen 7 yaşındaki oğlunu dağda yalnız bıraktı
Dolar
Euro
Sterlin

Erhürman adaya döndü: “Türkiye ile hassasiyetler noktasında büyük ölçüde aynı noktadayız”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Erhürman adaya döndü: “Türkiye ile hassasiyetler noktasında büyük ölçüde aynı noktadayız”
Reklam

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Ankara’da yaptığı ilk yurtdışı resmi temasa ilişkin “Bu ilk görüşme, istişarelerin yoğun bir şekilde devam etmesi yönünde hemfikiriz.” dedi.

Erhürman, Türkiye ile hassasiyetler noktasında büyük ölçüde aynı noktada olduklarını kaydederek, “siyasi eşitlik” vurgusu yaptı.

Gelecek hafta içerisinde Rum Lider Nikos Hristodulidis’le de görüşmeyi planladığını kaydeden Erhürman, önyargılı davranılmaması gerektiğini belirterek, sürecin kendi dinamiğini yaratacağını ifade etti.

Ankara’ya yaptığı ilk resmi ziyaretinin ardından adaya dönen Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Ercan Havalimanı’nda basın açıklaması yaptı.

- “5+1’e önem veriyoruz ancak öncesinde Lefkoşa’da birtakım sonuçlara ulaşılmalı”

Erhürman, burada yaptığı açıklamada, Ankara temasları hakkında bilgi vererek, gün içerisinde Anıtkabir’i ziyaret ettiğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ve ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüştüğünü; son olarak da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yaptığını hatırlattı.

Görüşmelerin ana konusunun Kıbrıs meselesinde son gelişmeler olduğunu kaydeden Erhürman, bugünkü görüşmelerin bir başlangıç olduğunu, istişarelerin yoğun bir şekilde devam edeceğini kaydetti.

Erhürman, gelecek haftanın ikinci yarısında Rum Lider Nikos Hristodulidis’le de görüşmeyi planladığını belirtti.

Bunun yanında Birleşmiş Milletler Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile 5 Aralık’ta bir görüşme olacağını hatırlatan Erhürman, daha önceden duyurulmuş 5+1 gayrı resmi Kıbrıs görüşmesine ilişkin de Ankara’da değerlendirme yapma şansı bulduklarını kaydetti. Erhürman, 5+1 formatındaki görüşmeye önem verdiklerini ancak öncesinde Lefkoşa’da birtakım sonuçlara ulaşılmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Erhürman, yoğun bir şekilde dış temaslarına başlayacaklarını ifade etti.

- “Kıbrıs Türk halkının yokmuş gibi davranılması noktasında ortak rahatsızlığımız var”

Ankara’daki görüşmeleri değerlendiren ve iki devlet arasında “hassasiyetler” konusunda büyük ölçüde bir yakınlık olduğunu dile getiren Erhürman, “Kıbrıslı Türklerin egemenlik haklarının bir şekilde ihlal edilmesi, Kıbrıs Türk halkı yokmuş gibi davranılması noktasında elbette ortak rahatsızlığımız var.” dedi.

- Erhürman, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erhürman, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erhürman, sorulara yanıtında, Ankara’daki açıklamalarında da işaret ettiklerinin seçim sürecinde ortaya koydukları olduğuna dikkat çekerek, işin kilit noktasının “siyasi eşitlik” olduğunu vurguladı; federasyonun da olmazsa olmazının bu olduğunu kaydetti.

Çözüm metodolojisinin unsurları olan ortaya koydukları dört maddeye ilişkin Rum Lider Hristodulidis’in nasıl yaklaşacağı konusunun ilerleyen görüşmelerde ortaya çıkacağını söyleyen Erhürman, Güney Kıbrıs’ta seçim sonrası bu konuda bazı tartışmalar yaşandığını hatırlattı. Erhürman, bu konuda tartışılmasını önemli bulduğunu ancak maalesef bir kısmında çarpıtmalar olduğunu kaydetti.

Erhürman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bugünkü konuşmasında eşit egemenliğin şartı olarak siyasi eşitliğin konulmasının yerinde olduğu vurgusunu yaptığını hatırlattı.

Görüşme sürecinin başlayacağını, bu konuda önyargılı olunmaması ve neler olacağının görülmesi gerektiğini dile getiren Erhürman, “Sabırlı olmak lazım, soğukkanlı olmak lazım, kararlı olmak lazım.” dedi; ileriki günlerde yaşanılacaklara göre gerekli adımların atılacağını belirtti.

- “Birbirinden kopuk görüşlere sahip değiliz”

Erhürman bugünkü görüşmeleri “son derece verimli, içeriğe dair görüşmeler” olarak değerlendirerek, birbirinden kopuk, taban tabana zıt görüşlere sahip olunmadığını söyledi. Erhürman, hassasiyet noktalarının ortak olmasına rağmen, bazı terminolojik farklılıkların devam ettiğini de ifade ederek, sürecin kendi dinamiğini yaratacağını vurguladı.

Erhürman, “Daha yolun çok başındayız. Biz iş yapmak üzere geldik.” dedi; bu noktada hassas adımlar atarak, verimliliği koruyarak yürümeye devam edeceklerini kaydetti. Kıbrıs Türk halkının çözüm isteyen taraf olduğuna vurgu yapan Erhürman, çözüm gerçekleşmiyorsa bunun bedelini bu halkın ödememesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erhürman, daha önce yapacağını ifade ettiği üzere, Türkiye’ye girişi engellenen Kıbrıslı Türkler konusunu da toplantıda gündeme getirdiğini açıkladı; sürecin takipçisi olacağını ekledi.

Benzer haberler

Featured
Mehmet Akif Caddesi'ni (Dereboyu) kullanacak sürücülerin dikkatine! 22 Ağu 2026 20:06 Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Jackson Hole Sempozyumu ve ABD'deki büyüme ile istihdam verilerine çevrildi 22 Ağu 2026 19:57 İngiltere'de polis aracı ile otomobilin çarpıştığı kazada çok sayıda kişi öldü 22 Ağu 2026 19:50 Güney Kıbrıs’ta güneş enerji sistemindeki arıza elektrik kesintisine neden oldu 22 Ağu 2026 18:35 Moral "Ünal Bey, 'güvenli ülke' söylemiyle değil, deport edilenler ve muhaceret aflarıyla anılacak" 22 Ağu 2026 18:24 Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı yarın geçici olarak trafiğe kapalı olacak 22 Ağu 2026 18:09 TikTok, çocukların gizliliği davasında ABD ile 400 milyon dolarlık anlaşmaya vardı 22 Ağu 2026 17:53 Atatürk Öğretmen Akademisi yazılı giriş sınav sonuçları açıklandı 22 Ağu 2026 17:38 Baykallı “Diplomatik alanı Kıbrıs Rum tarafına teslim edenler toplumdan özür dilemeli” 22 Ağu 2026 14:32