Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Borsa günü yüzde 0,63 değer kaybıyla tamamladı Lefke Gazi Lisesi'nin yeni binasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı Fed Başkanı Warsh'un ilk toplantısı bankada yeni dönemin habercisi Meteoroloji yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurdu Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği 2-5 Temmuz arasında yapılacak Avcıoğlu "Güngör'deki yangın teknik bir arıza değil, plansızlık ve liyakatsizliğin ağır sonucu" Sayıştay Komitesi, Türk Ajansı Kıbrıs’ın 2023 yılına ilişkin Denetim Raporunu onayladı Ücretsiz güvenli bisiklet sürüşü eğitimi verilecek Nöbetçi eczaneler (19 Haziran 2026) Özel gereksinimli bireylerin istihdamına yönelik ailelere bilgilendirme toplantısı düzenlendi Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları “Maskeliler” oyununu seyirciyle buluştu Girne Acapulco kavşağı ile Değirmenlik yolu kapatılacak! Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eski cumhurbaşkanlarını ziyaret etti Genç çıraklar diplomalarını aldı İsrail anlaşmaya rağmen Lübnan'ı vuruyor YÖDAK'dan Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına ilişkin değerlendirme raporu BMO, resmi makamlardan açıklama talep etti “Siber saldırı iddiası doğru mu?” Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Derneği olağan Genel Kurulu 27 Haziran’da yapılacak Erhürman "Küçük ülkede, az nüfusla pırıl pırıl gençler çıktıysa, bu halkın önünde kimse duramaz” Börülce, pazı, golyandro, maydanoz ve biberde kalıntı tespit edildi! Borsa günü yüzde 0,63 değer kaybıyla tamamladı Lefke Gazi Lisesi'nin yeni binasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı Fed Başkanı Warsh'un ilk toplantısı bankada yeni dönemin habercisi Meteoroloji yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurdu Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği 2-5 Temmuz arasında yapılacak Avcıoğlu "Güngör'deki yangın teknik bir arıza değil, plansızlık ve liyakatsizliğin ağır sonucu" Sayıştay Komitesi, Türk Ajansı Kıbrıs’ın 2023 yılına ilişkin Denetim Raporunu onayladı Ücretsiz güvenli bisiklet sürüşü eğitimi verilecek Nöbetçi eczaneler (19 Haziran 2026) Özel gereksinimli bireylerin istihdamına yönelik ailelere bilgilendirme toplantısı düzenlendi Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları “Maskeliler” oyununu seyirciyle buluştu Girne Acapulco kavşağı ile Değirmenlik yolu kapatılacak! Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, eski cumhurbaşkanlarını ziyaret etti Genç çıraklar diplomalarını aldı İsrail anlaşmaya rağmen Lübnan'ı vuruyor YÖDAK'dan Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına ilişkin değerlendirme raporu BMO, resmi makamlardan açıklama talep etti “Siber saldırı iddiası doğru mu?” Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Derneği olağan Genel Kurulu 27 Haziran’da yapılacak Erhürman "Küçük ülkede, az nüfusla pırıl pırıl gençler çıktıysa, bu halkın önünde kimse duramaz” Börülce, pazı, golyandro, maydanoz ve biberde kalıntı tespit edildi!
Dolar
Euro
Sterlin

Emirzade, kitabı “Tarihsel ve Belgesel”i Tatar'a takdim etti

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Emirzade, kitabı “Tarihsel ve Belgesel”i Tatar'a takdim etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yazar Sevil Emirzade’yi kabul etti. Sevil Emirzade, dört dilde yayınlanan “Tarihsel ve Belgesel” oyun kitabının Yunanca ve Almanca diline çevrilen versiyonlarını Cumhurbaşkanı Tatar’a sundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Tatar, Kıbrıs Türkü’nün, 200 yıllık tarihsel süreç içerisinde yaşadığı siyasi, sosyal ve kültürel gelişmelerin, Sevil Emirzade’nin son kitabında büyük bir titizlikle işlenerek tiyatro estetiği ile bezendiğini, ortaya çıkan başyapıt niteliğindeki kitabın, geçmişten günümüze bir ışık tutarak geleceğimizi, sanatın gücüyle aydınlatacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Emirzade’nin kitabının oyunlaştırılmasını heyecanla beklediğini söyledi.

“TARİHSEL GELİŞMELER, KİTAP İÇERİSİNDE ÖZEL BİR ÜSLUP, DERİNLİK VE İNCELİKLE ELE ALINDI”

Kıbrıs Türklerini adadan silmeye yönelik yapılan imha planlarının, 1828’de Yunanistan’ın; İngiltere, Rusya ve Fransa’ya, Enosis için resmen başvurarak nota göndermesi gibi tarihsel gelişmelerin kitap içerisinde özel bir üslup, derinlik ve incelikle ele alındığının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar; tarihsel belgelerin ışığında Kıbrıs’ın tarihinde yaşanan olaylara güçlü bir şekilde tanıklık etmemizi sağlayan Sevil Emirzade’yi tebrik ederek teşekkürlerini sundu.
Emirzade’nin 2009 yılında başladığı projenin; Kıbrıs tarihini, 200 yıl kadar gerilere giderek araştırdığı bir zaman sürecinden bazı kesitlerin oyunlaştırılarak İngilizce, Almanca ve Yunanca dillerine de çevrilip yayınlanmasının, gelecek nesiller için önemli bir kaynak olacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ağustos ayında Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan, “Uğurlar Olsun Kıbrıs’ın Mavi Panjurlu Eski Hikâyeleri… Yazılsın Dostlukla Yenileri” adlı tiyatro oyununun kitabının ise ekim ayında Almanca ve Yunanca çevirilerinin yayınlanmasının; ülkenin, kültür ve sanat yaşamı adına oldukça büyük bir zenginlik olduğuna vurgu yaptı.

“Bu kitap, sanatsal boyutunun yanı sıra gayriresmi bir eğitim aracı niteliği de taşıyor”

Çoğu oyun kişilerinin gerçek şahsiyetler olması ve oyunların gerçeklere dayanması nedeniyle oyunlarda geçen olay, mekân, tarih ve malzemeye ait 100’e yakın belge ve fotoğrafın da yer aldığı kitabın, sanatsal boyutunun yanı sıra gayriresmi bir eğitim aracı olarak da nitelendirilebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Sevil Emirzade’nin bu çalışmasının, Kıbrıs Türk tiyatro edebiyatı için yeni bir biçim denemesi olduğunun altını çizdi.

EMİRZADE, KİTABINDA TARİHİN GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ İLGİNÇ OLAYLARINI DA ELE ALDIĞINI DİLE GETİRDİ

Dört dilde yayınladığı kitabının, Almanca ve Yunanca versiyonunu Cumhurbaşkanı Tatar’a sunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Sevil Emirzade, kitabının hazırlanma sürecinde yaşadıklarını Cumhurbaşkanı Tatar ile paylaştı.

Yaşanmış olaylara ve belgelere dayalı olarak sözlü araştırmalarla uzun uğraşlar sonucu hazırlanan kitabı, büyük bir sorumluluk sonucu yayınlamaktan duyduğu mutluluğa dikkat çeken Emirzade, kitabında tarihin gün yüzüne çıkmamış ilginç olaylarını da ele aldığını dile getirdi.

Belgelere dayalı kitap hazırlamanın, edebiyatın en zor dallarından biri olduğunu söyleyen Sevil Emirzade, konuşmasında sanatsal ve kültürel üretimin önemine dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Tatar’ın gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyetin altını çizdi.

Benzer haberler

Featured
Borsa günü yüzde 0,63 değer kaybıyla tamamladı 2026-06-19 19:39:00 Lefke Gazi Lisesi'nin yeni binasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı 2026-06-19 19:11:00 Fed Başkanı Warsh'un ilk toplantısı bankada yeni dönemin habercisi 2026-06-19 18:53:00 Meteoroloji yarın yer yer sağanak beklendiğini duyurdu 2026-06-19 18:44:00 Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği 2-5 Temmuz arasında yapılacak 2026-06-19 18:25:00 Avcıoğlu "Güngör'deki yangın teknik bir arıza değil, plansızlık ve liyakatsizliğin ağır sonucu" 2026-06-19 17:51:00 Sayıştay Komitesi, Türk Ajansı Kıbrıs’ın 2023 yılına ilişkin Denetim Raporunu onayladı 2026-06-19 17:38:00 Ücretsiz güvenli bisiklet sürüşü eğitimi verilecek 2026-06-19 17:30:00 Nöbetçi eczaneler (19 Haziran 2026) 2026-06-19 15:53:00