Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak" İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı Lapta Hesap İşi tasarımları defileyle tanıtılacak Ortaköy'de seyir halindeki araçta yangın Lefkoşa’da Yapay Zekâ ve Çalışma Hayatının Geleceği Paneli düzenlenecek Başçeri "Çözüm için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’dir” Ertuğruloğlu "Kıbrıs’ta çözüm için iki devlet gerçeği kabul edilmeli" Güney Kıbrıs’ta doğurganlık oranı AB ortalamasının üstünde Ercan Havalimanı’nda Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi Erdoğan "KKTC’nin kardeş ülkelerle bağlarının güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz" GMO’dan yetkili kurumlara çağrı “Toplu yemek hizmetlerine yönelik denetimleri gözden geçirin” İskele-Kantara yolunda zemin düzeltme çalışması yapılacak Cyprus Mail’den Kıbrıs müzakereleri yorumu “Hristodulidis kaleleri yerinden oynatmayı bırakmalı" Kızılcık suyu, diş plağının oluşumunu baskılayabilir MDP’den aday listesi iddiası “İsimlerin yarısı adaylıktan çekilmeye mecbur edildi” KTÖS “Basın emekçileri yalnız değildir” DAÜ-SEN “DAÜ, bir parti veya parti örgütü değil” BMO'dan yaş doğrulama uyarısı "Sahte mesajlara dikkat" Kalbi atmasına rağmen morgda bırakılan bebek engelli kaldı Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak" İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı Lapta Hesap İşi tasarımları defileyle tanıtılacak Ortaköy'de seyir halindeki araçta yangın Lefkoşa’da Yapay Zekâ ve Çalışma Hayatının Geleceği Paneli düzenlenecek Başçeri "Çözüm için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’dir” Ertuğruloğlu "Kıbrıs’ta çözüm için iki devlet gerçeği kabul edilmeli" Güney Kıbrıs’ta doğurganlık oranı AB ortalamasının üstünde Ercan Havalimanı’nda Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi Erdoğan "KKTC’nin kardeş ülkelerle bağlarının güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz" GMO’dan yetkili kurumlara çağrı “Toplu yemek hizmetlerine yönelik denetimleri gözden geçirin” İskele-Kantara yolunda zemin düzeltme çalışması yapılacak Cyprus Mail’den Kıbrıs müzakereleri yorumu “Hristodulidis kaleleri yerinden oynatmayı bırakmalı" Kızılcık suyu, diş plağının oluşumunu baskılayabilir MDP’den aday listesi iddiası “İsimlerin yarısı adaylıktan çekilmeye mecbur edildi” KTÖS “Basın emekçileri yalnız değildir” DAÜ-SEN “DAÜ, bir parti veya parti örgütü değil” BMO'dan yaş doğrulama uyarısı "Sahte mesajlara dikkat" Kalbi atmasına rağmen morgda bırakılan bebek engelli kaldı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Ekinci "TDP’nin yerel seçim yol haritasını Parti Meclisi 19 Ağustos’ta belirleyecek"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Ekinci "TDP’nin yerel seçim yol haritasını Parti Meclisi 19 Ağustos’ta belirleyecek"
Reklam

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Kanal T’de Pınar Gözek’in programına konuk olarak yerel seçimlerden güvenliğe, nüfus politikasından dijital dönüşüme ve Kıbrıs sorununa kadar gündemdeki başlıkları değerlendirdi. Ekinci, TDP Parti Meclisi’nin 19 Ağustos’ta geriye kalan 10 belediyeye ilişkin kararını vereceğini açıkladı.

“TDP’nin yerel seçim kararını 19 Ağustos’ta Parti Meclisi verecek”

TDP’nin yerel seçimlerde CTP ile iş birliğini sürdüreceği ve başarılı belediyecilik örneklerinin bulunduğu bölgelerde ortak hareket etme yaklaşımı, partinin son dönem açıklamalarında da öne çıkıyor.

Ülkede artan adli olaylara dikkat çeken Ekinci, güvenlik sorunlarının “Her yerde olur” anlayışıyla geçiştirilemeyeceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ın eğitimden turizme ve yatırıma kadar birçok alanda güvenli ülke imajından beslendiğini ifade eden Ekinci, yaşanan olayların hem toplumun güven duygusuna hem de ülke imajına zarar verdiğini belirtti.

Temel sorunun ülkeye giren kişilerin sistem içerisinde takip edilememesi olduğunu söyleyen Ekinci, “Devletin başarısı bir kişinin suça karıştıktan sonra kısa sürede yakalanması değil, o insanı sistem içerisinde kaybetmeden takip edebilmesidir” ifadelerini kullandı.

“İlk icraatlarımızdan biri nüfus sayımı olacak”

Güvenlikten eğitime, sağlıktan ekonomiye kadar doğru planlamanın gerçek nüfusun bilinmesine bağlı olduğunu vurgulayan Ekinci, TDP’nin iktidara gelmesi halinde ilk icraatlarından birinin kapsamlı nüfus sayımı olacağını kaydetti.

“Nüfusunu bilmeyen bir devlet herhangi bir şeyi planlayamaz” diyen Ekinci, nüfus sayımının ardından ülkedeki yabancıların statülerinin belirlenmesi ve çalışma yaşamının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

TDP’nin son dönemde açıkladığı politikalarında nüfus sayımını sağlık, eğitim ve ekonomik planlamanın başlangıç noktası olarak konumlandırdığı görülüyor.

Gençlerin ülkeden göçüne de değinen Ekinci, mevcut yapının gençlere gelecek umudu vermediğini ifade etti.

Ülkenin önümüzdeki 25-30 yılını kapsayacak bir sosyoekonomik master plana ihtiyaç olduğunu belirten Ekinci, mevcut hükümetin toplumla arasındaki güven ilişkisini kaybettiğini savundu.

“Yabancı öğrenciler için nasıl bir eğitim planlanıyor?”

Bir ilkokul yıllığında her sınıftaki yabancı öğrenci oranının yüzde 15-20 düzeyinde olduğunu gördüğünü anlatan Ekinci; İranlı, Türkmen ve Rus öğrencilerin de eğitim sisteminin parçası olduğuna dikkat çekti. Ekinci, “Biz bu çocuklar için nasıl bir eğitim planlıyoruz? Kendi gençlerimiz için bile doğru bir planlama yapamazken yabancı öğrencilerin eğitimini göz ardı etmek, onları suça iten bir yapıyı inşa etmek demektir” ifadelerini kullandı.

Gençlerin ülkeden göçüne de değinen Ekinci, mevcut yapının gençlere gelecek umudu vermediğini ifade etti.

Ülkenin önümüzdeki 25-30 yılını kapsayacak bir sosyoekonomik master plana ihtiyaç olduğunu belirten Ekinci, mevcut hükümetin toplumla arasındaki güven ilişkisini kaybettiğini söyledi.

Genel sağlık sigortası ve liyakat vurgusu

Genel sağlık sigortasının gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Ekinci, sistemin sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin yanında kayıt dışılıkla mücadeleye de katkı sağlayacağını söyledi.

Kamuda liyakatin tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Ekinci, devlet kurumlarının işleyişinin yeniden düzenlenmesi, standart iş süreçlerinin oluşturulması ve dijitalleşmenin kamu yönetimine entegre edilmesi gerektiğini kaydetti.

TDP’nin dijital dönüşüm konusundaki hedeflerini de anlatan Ekinci, devlet hizmetlerinin birbirinden kopuk sistemlerle değil merkezi bir yapı altında dijitalleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekinci, Teknoloji ve Dijital Dönüşüm Bakanlığı kurulmasını savunduklarını belirterek, dijital dönüşüm projelerinde üniversitelerin, yerli yazılımcıların ve ülkedeki insan kaynağının aktif biçimde kullanılmasını istedi.

Bu öneri, Ekinci ve TDP Genel Başkanı Zeki Çeler’in son dönemdeki açıklamalarında da partinin temel kurumsal reform önerilerinden biri olarak öne çıkıyor.

“Bu dönem adaylığım söz konusu değil”

Kendi siyasi geleceğine ilişkin de konuşan Ekinci, bu dönem için milletvekilliği veya herhangi bir devlet görevine adaylık düşüncesi bulunmadığını söyledi.

Ekinci, “Herhangi bir adaylığım söz konusu değildir. Meclise girmek gibi bir düşüncem yoktur. Herhangi bir devlet pozisyonunda da görev almayacağımı net olarak ifade edebilirim” dedi.

Buna karşın sistemin yalnızca dışarıdan eleştirilerek değiştirilemeyeceğini belirten Ekinci, TDP’nin karar verici mekanizmalarda güçlü biçimde yer alması gerektiğini ifade etti.

“2030 hedefi yalnızca birkaç milletvekili değildir”

TDP’nin 2030 vizyonuna değinen Ekinci, hedeflerinin yalnızca Meclis’e birkaç milletvekiliyle dönmek olmadığını söyledi.

Gençliğin enerjisiyle daha büyük bir siyasal değişim yaratmayı hedeflediklerini belirten Ekinci, genel sağlık sigortası, gençlik ve spor politikaları, ekonomik reformlar ve toplumla güven ilişkisinin yeniden kurulmasının öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Ekinci daha önce de TDP’nin 2030 hedefini partiyi güçlü bir iktidar alternatifi haline getirmek olarak açıklamıştı.

Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri de değerlendiren Ekinci, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín’in ortaya koyduğu yaklaşımı olumlu bulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in 26 Ağustos’ta gerçekleştireceği görüşmenin önemli olduğunu belirten Ekinci, sürecin yeni geçiş kapıları gibi güven yaratıcı önlemlerle ilerlemesi ve ardından kapsamlı çözüm müzakerelerinin önünün açılması gerektiğini ifade etti.

Ekinci, önümüzdeki aylarda yeni bir 5+1 toplantısının mümkün olabileceğini öngördüğünü belirterek, “Bu süreç bize çözümsüzlüğün sonsuz olmadığını gösteriyor” dedi.

Benzer haberler

Featured
Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı 28 Eki 2026 14:30 Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak" 28 Eki 2026 14:26 İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı 28 Eki 2026 14:21 Lapta Hesap İşi tasarımları defileyle tanıtılacak 28 Eki 2026 14:17 Ortaköy'de seyir halindeki araçta yangın 28 Eki 2026 14:15 Lefkoşa’da Yapay Zekâ ve Çalışma Hayatının Geleceği Paneli düzenlenecek 28 Eki 2026 14:06 Başçeri "Çözüm için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’dir” 28 Eki 2026 13:59 Ertuğruloğlu "Kıbrıs’ta çözüm için iki devlet gerçeği kabul edilmeli" 28 Eki 2026 13:51 Güney Kıbrıs’ta doğurganlık oranı AB ortalamasının üstünde 28 Eki 2026 13:45