Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Bulaşık makinesi yangına neden oldu Dünyanın saatinden artık 1 saniye eksilecek Polonya'da bomba nedeniyle 3 bin kişi tahliye ediliyor Bakanlar Kurulu grevi yasakları, Merkezi Cezaevi'ndeki grev askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (20 Ekim 2026) Üstel, Gençlere yönelik 10 maddelik destek paketini açıkladı Borsa günü yüzde 3,22 değer kazanarak tamamladı Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” Kıbrıs Türk Psikiyatri Hekimleri Derneği, çağdaş bir ruh sağlığı yasası için çağrı yaptı Brent petrolün varili 110,63 dolardan işlem görüyor Çeler “Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası 23B maddesine mecliste çözüm üreteceğiz” HP Sağlık Komitesi, sağlıkta hayata geçireceği projeleri ve düzenlemeleri açıkladı Perşembe günü bazı bölgelere elektrik verilemeyecek Kurtulmuş “KKTC’ye uygulanan ambargolardan bir şekilde vazgeçmek zorunda kalacaklar” Güneyde temel tüketim ürünlerinde fiyat artışı Hristodulidis "İyi bir görüşme oldu, öze ilişkin konuları ve metodoloji konusunu ele aldık" Nöbetçi eczaneler (20 Ekim 2026) “Doğu Akdeniz ve Filistin Meselesi” paneli düzenlendi Mağusa Kitap ve Üretim Festivali 30 Ekim'de başlıyor Bulaşık makinesi yangına neden oldu Dünyanın saatinden artık 1 saniye eksilecek Polonya'da bomba nedeniyle 3 bin kişi tahliye ediliyor Bakanlar Kurulu grevi yasakları, Merkezi Cezaevi'ndeki grev askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (20 Ekim 2026) Üstel, Gençlere yönelik 10 maddelik destek paketini açıkladı Borsa günü yüzde 3,22 değer kazanarak tamamladı Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” Kıbrıs Türk Psikiyatri Hekimleri Derneği, çağdaş bir ruh sağlığı yasası için çağrı yaptı Brent petrolün varili 110,63 dolardan işlem görüyor Çeler “Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası 23B maddesine mecliste çözüm üreteceğiz” HP Sağlık Komitesi, sağlıkta hayata geçireceği projeleri ve düzenlemeleri açıkladı Perşembe günü bazı bölgelere elektrik verilemeyecek Kurtulmuş “KKTC’ye uygulanan ambargolardan bir şekilde vazgeçmek zorunda kalacaklar” Güneyde temel tüketim ürünlerinde fiyat artışı Hristodulidis "İyi bir görüşme oldu, öze ilişkin konuları ve metodoloji konusunu ele aldık" Nöbetçi eczaneler (20 Ekim 2026) “Doğu Akdeniz ve Filistin Meselesi” paneli düzenlendi Mağusa Kitap ve Üretim Festivali 30 Ekim'de başlıyor
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Ekinci "Fiber olsun ama adil, tekelci değil"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Ekinci "Fiber olsun ama adil, tekelci değil"
Reklam

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Basın ve Dijital İletişim Sekreteri Redif Ekinci, Nazar Erişkin’in Kanal T’de hazırlayıp sunduğu programa telefonla bağlanarak, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Fiber Optik Protokolü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekinci, bilişim adası olma hedefinin önündeki en büyük engelin mevcut iktidarın vizyon eksikliği olduğunu belirterek, söz konusu protokolün yalnızca bir altyapı yatırımı olarak görülemeyeceğini ifade etti. TDP olarak protokolü teknik bir düzenlemeden ziyade yapısal bir tercih olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Ekinci, uluslararası çıkışın tek elde toplanması, fiyat belirleme yetkisinin yatırımcıya bırakılması ve kamu gelirleriyle desteklenen bir modelin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Protokolün, halk desteğini kaybetmiş bir hükümet tarafından “oldu bitti” anlayışıyla hayata geçirilmeye çalışıldığını savunan Ekinci, TDP’nin hızlı internete değil, modelin kendisine itiraz ettiğinin altını çizdi. “Fiber olsun ama adil olsun” diyen Ekinci, altyapı yatırımlarının artırılmasının gerekli olduğunu ancak sektördeki yerel paydaşların dışlanmasının ve karar süreçlerinde söz sahibi yapılmamasının doğru olmadığını dile getirdi.

İnternet erişiminin bir lüks değil temel bir hak olduğunu kaydeden Ekinci, dijital altyapının tekelleşmesinin hem ekonomik hem de toplumsal açıdan riskli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Dijital hakların tek bir şirketin inisiyatifine bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Ekinci, kamusal niteliği olan dijital hizmetlerin adil, erişilebilir ve denetlenebilir bir yapı içinde sunulması gerektiğini söyledi.

Gençlerin ülkedeki dijital ve ekonomik koşullar nedeniyle gelecek planlarını yurt dışında kurmak zorunda kaldığına dikkat çeken Ekinci, “Bu ülkede mezun olan gençlerin kendi imkânlarını değerlendiremeden ülkeyi terk etmeyi düşünmesi, dijital ve ekonomik politikaların başarısızlığının göstergesidir” dedi. Uygun fiyatlı ve erişilebilir internetin özellikle gençler açısından temel bir insan hakkı olduğuna işaret etti.

Türkiye ile yapılacak stratejik adımların dar siyasi yaklaşımlarla değil, uzun vadeli devlet ve stratejik akılla ele alınması gerektiğini vurgulayan Ekinci, hükümetin dijital tanınırlık ve uluslararası görünürlük konusunda yeterli irade ortaya koyamadığını da savundu. Kıbrıslı Türk gençlerin uluslararası dijital platformlarda dahi kendi ülkesini seçemediği bir ortamın kabul edilemez olduğunu belirten Ekinci, bunun beyin göçünü hızlandırdığını ifade etti.

Ekinci, TDP’nin Türkiye karşıtı bir tutum içinde olmadığını özellikle vurgulayarak, eleştirilerinin hukuksuzluk, tekelleşme ve şeffaf olmayan süreçlere yönelik olduğunu söyledi. Dijital dönüşümün geniş vizyonla, katılımcı ve adil bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini belirten Ekinci, “Dijital tanınırlığımızı artırmak için iş birliği mümkündür ancak tüm dijital altyapının tek bir şirketin kontrolüne bırakılması kamu yararıyla bağdaşmaz” ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Featured
Bulaşık makinesi yangına neden oldu 21 Eki 2026 07:18 Dünyanın saatinden artık 1 saniye eksilecek 20 Eki 2026 22:01 Polonya'da bomba nedeniyle 3 bin kişi tahliye ediliyor 20 Eki 2026 21:57 Bakanlar Kurulu grevi yasakları, Merkezi Cezaevi'ndeki grev askıya alındı 20 Eki 2026 21:52 Döviz piyasalarında günün son rakamları (20 Ekim 2026) 20 Eki 2026 21:44 Üstel, Gençlere yönelik 10 maddelik destek paketini açıkladı 20 Eki 2026 21:38 Borsa günü yüzde 3,22 değer kazanarak tamamladı 20 Eki 2026 21:12 Merkezi Cezaevi'ndeki grev yarın da devam edecek 20 Eki 2026 20:36 İncirli “Yeni dönemde eğitimi öğretmenlerle birlikte adım adım iyileştireceğiz” 20 Eki 2026 20:29