'Eğitim Bütçesi son beş yılın en düşük oranına sahip'
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ve KTOEÖS Mali Sekreteri Ozan Elmalı açıklama yaparak eğitim bütçesinin son beş yılın en düşük oranında olduğu belirterek eğitim faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğini ifade etti.
Açıklama şu şekilde: "UBP-HP Hükümeti’nin Meclise sunmuş olduğu eğitim bütçesi gerçeklerden uzak ve sendikaların eğitim/öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesi adına ortaya koyduğu önerilerini/taleplerini dikkate almadan hazırlanmıştır. Eğitimin en büyük paydaşlarını dikkate almadan hazırlanan bu bütçe tasarısı ihtiyaçları karşılamayacağı gibi, kaynakların da israfını getirecektir. Eğitim Bütçesi son beş yılın en düşük oranına sahiptir. 2013 yılında 14,2; 2015 yılında 13,8; 2018 yılında 12,6 olan eğitim bütçesi 2019/2020 yılı için 11,55 öngörülülmüştür. 2015 yılında 170 milyon Euro (524 milyon TL) olan bütçe, 2020 yılında 157 milyon Euro (1 milyar TL) olarak öngörülmüştür. 2015 yılına kıyasla eğitim bütçesinde döviz bazında % 7’lik bir gerileme göze çarpmaktadır. Mahalli kaynaklardan eğitim için yatırım kaynağı ayrılmaması ve Türkiye’nin bütçeye yapacağı borç/hibe takviyesine göre vaziyet alınması ciddi bir belirsizlik oluşturmaktadır. Eğitim Bütçesini incelediğimizde;- Mal ve hizmet alımları sıfırlanmıştır.
- Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri, Okul Onarım ve Eğitim Binaları kalemleri sıfırlanmıştır.
- Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Katkı Projesi ile Eğitim Programı Geliştirme Projesi kalemleri sıfırlanmıştır.
- Ek Çalışma Karşılıkları sıfırlanmıştır.
- İşçi Ücretleri ve Sosyal Sigorta kalemlerinde her daire için genel bir azalma vardır.
- Girne Püsküllü Bölgesi Anaokulu ve yeni Haspolat Meslek Lisesi İnşaat İsleri Projesi bütçesi sıfırlanmıştır.
- Sözleşmeli Personel kalemi iki katına çıkmıştır.
- Enerji alımları kalemlerinin tamamında yüzde 20-30 arası bir düşüş vardır.
- Giyim ve Kuşam alımları nedense 7 katına çıkmıştır.
- Temsil ve Tanıtma giderlerinde genel bir artış vardır.
- Yeni kadro alımları (ilköğretim pdr, orta eğitim özel eğitim, öğretmen eğitim yardımcısı, denetmen) için bütçe oluşturulmamıştır.
- Eğitim Bakanlığı bütçesinde ‘2 milyon’, Maliye Bakanlığı bütçesinde ‘2,8 milyon’ TL ÖZEV’e ayrılırken, özel eğitim okullarını geliştirme projesine kaynağı belirsizdir ve sadece 1 milyon TL ayrılmıştır.
- Kitap Basım Projesinde %25’lik bir azalma göze çarpmaktadır.
- Eğitim Programı geliştirme projesi sıfırlanmıştır..
- Burslardaki % 12,3’lük artış yeterli değildir.
- Her okula bütçe oluşturmak için bir kaynak ayrılmamıştır.
- Teknik techizat alımları, okullar için masa sandalye yapımı, okul onarımları projesi, kamera sitemi projesi, lojman bakım ve onarım projesi için olumlu gelişmeler mevcuttur.
- Siyasi partilere % 19,5 artış öngörmektedir.
- Tartışmalı bir konu olan okul taşımacılığına %20 artış öngörülmektedir.
- Bakanlıkların bütçelerinin içerisindeki “Dinlenme, kültür ve din hizmetleri kalemi” hatırı sayılır oranda artırılmıştır.
- Göç Yasası’ndan göreve başlayan herkese ilave hak ve menfaat verecek herhangi bir yasal düzenleme ve toplu iş sözleşmesi öngörülmemiştir.
- Eğitimde süre ile ilgili herhangi bir kaynak belirtilmemiştir.
| ÖĞRENCİ BAŞINA EĞİTİM KURUMLARINDA NE KADAR HARCANIYOR? | ||
| OECD Ortalama | Kuzey Kıbrıs | |
| İlköğretimin ilk kademesinden lise son kademeye kadar | 10,520 Dolar | 13,690 TL [2,437 Dolar/2,924 Dolar (PP)] |
| İlköğretim | 8,631 Dolar | 11,103 TL [2,030 Dolar/2,436 Dolar (PP)] |
| Genel Ortaöğretim | 10,010 Dolar | 14,304 TL [2,547 Dolar/3,056 Dolar (PP)] |
| Mesleki Teknik | 15,656 Dolar | 24,270 TL [4,321 Dolar/5,185 Dolar (PP)] |
Benzer haberler
Featured
Üstel "Bir kayıp insanımızın daha naaşına ulaşıldı"
Trump'ın elçileri Moskova temaslarının ardından ilk kez Kiev'de
Theodoros Çikas'tan uyarı “Kıbrıs sorununun çözümü İsrail’in stratejisine hizmet etmez”
Çevre Koruma Dairesi "Güngör’de kalıcı bir dönüşüm artık ertelenemez bir gerekliliktir"
Otel odasında rahatsızlanan şahıs tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı
Endonezya'da yanardağ alarmı: Havalimanı uçuşlara kapatıldı
Kazada sağ kurtulan yolcular, kayıp yakınları ve ailelere yönelik psikososyal destek çalışmaları sürüyor
İncirli “Son bir hafta ömür boyu unutamayacağımız insan hikayeleri ve dramlar yaşadık.”
Yılmaz “Kazanın tek sorumlusunun Arıklı olduğu yönünde bir algı oluşturuldu”


