Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026) Sağlık Bakanlığı “Geçici memur münhali iptal edilmiştir” AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026) Sağlık Bakanlığı “Geçici memur münhali iptal edilmiştir”
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Dünyanın en gizli kütüphanesi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Dünyanın en gizli kütüphanesi
Reklam

İskoç sanatçı Katie Paterson'ın hazırladığı 'Gelecek Kütüphanesi' konsepti, 2114 yılına kadar kimsenin okuyamayacağı kitaplardan oluşuyor.

Zaman kapsülleri içinde bulunulan zamana ait eşyaların ve bu zamana dair düşünceleri taşıyan notların gelecekte açılmak üzere kapalı bir kutuya konması ile oluşturuluyor. Kimileri bu konsepti geleceğe bir mesaj bırakmak için, kimileri de gelecekte gelip kendi zaman kapsülünü açarak nostalji yaşamak için oluşturuyor. Katie Paterson ise The Future Library (Gelecek Kütüphanesi) adını verdiği konsepti, geleceğe edebiyat eserleri sunmak için geliştirdi. Dünyanın en gizli kütüphanesi olarak adlandırılabilecek çalışma, 2014’ten bu yana her yıl bir yazarın el yazması bir eserini bünyesine katıyor. Bu eserler, 100 yılın ardından 2114’te ilk kez basılacak ve okunacak. Kitapların basılması için kullanılacak kağıtlar da bugün Norveç’te büyümekte olan 1000 adet ağaçtan elde edilecek. Geleceğe bir hediye İskoç sanatçı Paterson her kitaptan 3 bin adet basılmasını planlıyor. Ama 2114 yılında, bugün hayatta olan kişilerden çok azı hayatta kalacağı için ne Paterson ne de eserlerin yazarları açıp bu kitapları okuyamayacak. Kütüphaneye son katılacak olan kitapların bazılarının yazarları ise henüz doğmadı bile. 2014’te The Future Library’nin ilk yazarı Margaret Atwood oldu. Atwood 100 yıl sonra insanlar olacağı ve onların kitap okuyacağı düşüncesinin bile oldukça iyimser olduğunu düşünüyor. O dönemde insanların bizim zamanımızı anlamakta bile güçlük çekebileceğini düşünen Atwood şu soruları soruyor: 'Bugün kullandığımız hangi kelimeler o zamanda tarihe karışmış olacak? Hangi yeni kelimeler o insanların           diline yerleşecek? Kitaplarımızda ne gibi dipnotlar olması gerektiğini bilmiyoruz. Bilgisayarları olacak mı?            Onlara başka bir şekilde mi hitap edecekler. Akıllı telefonların ne olduğunu düşünecekler? Öyle bir kelime hala     var olacak mı?' Elif Şafak da yer almıştı Projenin yazarları Future Library yönetim kurulu tarafından seçiliyor. Bugüne dek Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015) Sjón ve (2016) ve Elif Şafak (2017) kütüphaneye katkıda bulundu. Bu yıl ise Güney Koreli roman yazarı Han Kang kendi eseriyle dünyanın en gizemli kütüphanesine dahil olacak. Han Kang “Bundan 100 yıl sonra ben hayatta olmayacağım. Sevdiğim hiç kimse de hayatta olmayacak. Bu gerçek hayatımın önemli bir noktasına yönelmeme sebep oldu. Ben kime yazıyorum? Yazarken kiminle konuşuyorum? Jane Austen 100 yıl sonra kendisini okuyacak kişileri düşünmüş müydü? Bizi kafasında canlandırabilir miydi?” diyor. 2020’ye kadar toplanan eserler, Oslo’da rahim şeklinde bir ‘Sessiz Oda’ya taşınacak. Bu oda, yapılması için kullanılan odunların kesildiği ormana doğru bakacak. Ziyaretçiler dilerse içinde eserler bulunan kurdeleli gri kutulara bakabilecek. Ancak kutuların içindekiler 2114’ten önce kimse tarafından görülmeyecek. (dunyahalleri)

Benzer haberler

Dünya
AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı 29 Eyl 2026 21:48 İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 29 Eyl 2026 21:28 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı 29 Eyl 2026 21:19 Bilim insanları dünyanın en doğru saatini üretti 29 Eyl 2026 10:26 ABD'nin Kanada ürünlerine ithalat yasağı yürürlüğe girdi 29 Eyl 2026 09:50 Beyaz Saray ile gazeteciler arasındaki kriz büyüyor 29 Eyl 2026 08:48 Rusya - Ukrayna savaşında son durum: Putin orduyu büyütme kararı aldı 29 Eyl 2026 08:35 İsveç'te Sosyal Demokratlar lideri Andersson, hükümeti kurma görevini iade edeceğini açıkladı 28 Eyl 2026 21:57 BioNTech, Almanya ve Singapur'daki üretim tesislerini kapatıyor 28 Eyl 2026 21:42