Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı Döviz piyasalarında günün son rakamları (26 Ekim 2026) Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu Borsa günü yüzde 0,31 değer kazanarak tamamladı Holguin "Bir anlaşmaya hem çok uzak hem çok yakınız” İsrail, Güney Kıbrıs'a açık deniz karakol gemisi tedarik edecek TDP’den YSK’ya başvuru… Ekinci “Bu artık seçimin güvenilirliği meselesi” Çarşamba ve cuma günü bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Üç gün sağanak yağış bekleniyor, yarın sabah yer yer sis bekleniyor Güven Sigorta Time Attack Şampiyonası’nda final yapıldı ABD'de enflasyon endişeleri artarken dikkatler Fed'in bu haftaki faiz kararına çevrildi AJet, KKTC uçuşlarına indirim kampanyası başlattı İncirli “Yapılan kimsenin yanına kâr kalmayacak” UBP'de itirazlar reddedildi, karar açıklandı Karaoğulları “Türkiye’den öğretmen görevlendirmesine son verilmeli” Erhürman-Hristodulidis görüşmesinin saati değişti Karpaz istikametinden, İskele istikametine gidecek sürücülerin dikkatine Çayırova ve Gönyeli'de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı, ehliyetsiz sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (26 Ekim 2026) Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı Döviz piyasalarında günün son rakamları (26 Ekim 2026) Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu Borsa günü yüzde 0,31 değer kazanarak tamamladı Holguin "Bir anlaşmaya hem çok uzak hem çok yakınız” İsrail, Güney Kıbrıs'a açık deniz karakol gemisi tedarik edecek TDP’den YSK’ya başvuru… Ekinci “Bu artık seçimin güvenilirliği meselesi” Çarşamba ve cuma günü bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Üç gün sağanak yağış bekleniyor, yarın sabah yer yer sis bekleniyor Güven Sigorta Time Attack Şampiyonası’nda final yapıldı ABD'de enflasyon endişeleri artarken dikkatler Fed'in bu haftaki faiz kararına çevrildi AJet, KKTC uçuşlarına indirim kampanyası başlattı İncirli “Yapılan kimsenin yanına kâr kalmayacak” UBP'de itirazlar reddedildi, karar açıklandı Karaoğulları “Türkiye’den öğretmen görevlendirmesine son verilmeli” Erhürman-Hristodulidis görüşmesinin saati değişti Karpaz istikametinden, İskele istikametine gidecek sürücülerin dikkatine Çayırova ve Gönyeli'de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı, ehliyetsiz sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (26 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Dünyada 2025'te devreye giren güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi rekor kırdı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Dünyada 2025'te devreye giren güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi rekor kırdı
Reklam

Dünyada geçen yıl 814 gigavatla rekor seviyede güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi devreye alındı. Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember'in verilerine göre, küresel çapta 2025'te devreye giren güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 814 gigavata yükseldi. Böylece, geçen yıl faaliyete geçen güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi rekor kırdı. Bu kapasite artışıyla dünyadaki toplam güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücü 4 bin 174 gigavata ulaştı. Güneş enerjisi 647 gigavatla geçen yıl devreye giren kapasitenin büyük kısmını oluştururken, 2024'teki 582 gigavatlık kapasite artışına göre de yüzde 11 büyüdü. Güneş enerjisinde toplam kurulu güç 2025 itibarıyla 2 bin 900 gigavata çıktı. Rüzgar enerjisinde 2025'teki ilave 167 gigavatlık kapasite ise önceki yıla göre yüzde 47 artış gösterdi. Bu artışla, dünyadaki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 1300 gigavata ulaştı. - Yenilenebilir enerji, gaz fiyatlarındaki dalgalanmanın etkisini hafifletiyor Geçen yıl devreye alınan rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi yılda tahmini 1046 teravatsaat elektrik üretiyor. Ember'in analizine göre, bu üretim, dünya çapında gazdan üretilen elektriğin yedide birinden fazlasını ikame edebiliyor. Bir başka deyişle, bu kapasite Katar'ın yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracat hacminin yaklaşık 1,8 katına eşdeğer elektrik üretimi sağlamaya yeterli. Mevcut piyasa fiyatlarıyla bu hacim yıllık yaklaşık 138 milyar dolarlık gaz ithalat maliyetine karşılık geliyor. ABD ve İsrail'in İran'a yönelik ortak saldırıları ve İran'ın misillemeleri sonrasında tırmanan gerilimden buyana dünya genelinde kurulu tüm güneş ve rüzgar enerjisi gücünün üretimi yaklaşık 330 teravatsaatlik gazdan elektrik üretimini ikame ederek 40 milyar doların üzerinde potansiyel tasarruf sağladı. Ember Enerji Stratejisti Kingsmill Bond, verilere ilişkin değerlendirmesinde, Orta Doğu'daki gerilimin sürmesinin, ithal petrol ve gaza bağımlılığın risklerini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Güneş, rüzgar ve bataryalar, ithalatçı ülkelere daha ucuz, daha hızlı devreye alınabilen ve jeopolitik bağımlılıklar taşımayan gerçek bir enerji güvenliği yolu sunuyor." ifadesini kullandı. Ember Veri Analisti Leonard Heberer de güneş enerjisinin büyüme ölçeği ve hızının elektrik sektöründe daha önce benzeri görülmemiş seviyede olduğuna işaret ederek, "Rüzgar kapasitesindeki hızlanan artışla bu teknolojiler, küresel elektrik arzının omurgası olma yolunda ilerliyor. Ölçek büyüdükçe enerji bağımsızlığını güçlendirecek, kırılgan fosil yakıt tedarik zincirlerine olan bağımlılığı azaltacak ve tüketicileri jeopolitik istikrarsızlığın tetiklediği fiyat artışlarından korumaya yardımcı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Benzer haberler

Dünya
Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı 26 Eki 2026 22:07 Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu 26 Eki 2026 21:48 Nobel alamayan Trump öfkeli "Norveç'ten hiç kimseyi ülkemde istemiyorum" 26 Eki 2026 10:10 Lula da Silva 4'üncü kez başkan oldu "Brezilya kimsenin arka bahçesi değil" 26 Eki 2026 08:58 Çin'in Tibet Özer Bölgesi'nde bir deprem daha meydana geldi 25 Eki 2026 20:37 Roma'da göstericilerle polis karşı karşıya geldi, 1 kişi yaralandı 25 Eki 2026 20:06 Fransa'da dünkü Sarı Yelekliler eylemlerinde 1314 kişi gözaltına alındı 25 Eki 2026 19:59 ABD Başkanı Trump'tan İran'a yeni ültimatom 25 Eki 2026 19:06 İran Meclis Başkanı "Düşmana hayal edilemeyecek derecede karşılık vermeye hazırız" 25 Eki 2026 18:37