Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Eylül 2026) THY'den KKTC uçuşlarında avantajlı bilet kampanyası Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor" İskele Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı faaliyetlerini arttırdı Sezonun en büyük rallisi başlıyor “Kâğıdın Halleri” sergisi Antalya’da sanatseverlerle buluştu İlk aşamada beş bölümün faaaliyette olacağı Ürün Güvenliği ve Metroloji Laboratuvarı hizmete giriyor Yarın birçok bölgeye 3 saat elektrik verilemeyecek Borsadan rekor işlem hacmi ÖSYM duyurdu: e-YDS başvuruları başladı Üstel " 8 bölgede sosyal konut projeleri için online başvurular başlıyor" ABD yeni Büyükelçisi Breslow güven mektubunu Hristodulidis'e sundu Gürcistan'dan kalkan özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı KKTC, İzmir’de düzenlenen fuarda temsil ediliyor Üstel "Derin sularda arama kabiliyetine ve özel teknik donanımlara sahip gemi yarın İstanbul'dan yola çıkıyor" Akpınar, yetkililer ve denizcilik sektörünü ortak bir çalışma masasında buluşmaya çağırdı GMO’dan Batı Nil Virüsü ilaçlamaları için uyarı: Su ve gıda güvenliği gözetilmeli Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Eylül 2026) THY'den KKTC uçuşlarında avantajlı bilet kampanyası Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor" İskele Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı faaliyetlerini arttırdı Sezonun en büyük rallisi başlıyor “Kâğıdın Halleri” sergisi Antalya’da sanatseverlerle buluştu İlk aşamada beş bölümün faaaliyette olacağı Ürün Güvenliği ve Metroloji Laboratuvarı hizmete giriyor Yarın birçok bölgeye 3 saat elektrik verilemeyecek Borsadan rekor işlem hacmi ÖSYM duyurdu: e-YDS başvuruları başladı Üstel " 8 bölgede sosyal konut projeleri için online başvurular başlıyor" ABD yeni Büyükelçisi Breslow güven mektubunu Hristodulidis'e sundu Gürcistan'dan kalkan özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı KKTC, İzmir’de düzenlenen fuarda temsil ediliyor Üstel "Derin sularda arama kabiliyetine ve özel teknik donanımlara sahip gemi yarın İstanbul'dan yola çıkıyor" Akpınar, yetkililer ve denizcilik sektörünü ortak bir çalışma masasında buluşmaya çağırdı GMO’dan Batı Nil Virüsü ilaçlamaları için uyarı: Su ve gıda güvenliği gözetilmeli
Dolar
Euro
Sterlin

"Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını gösterdik"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını gösterdik"
Reklam

TC Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerini yayınladıkları bildiriye ilişklin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Yayınlanan bildiri, Yunan/Rum ikilisinin Türkiye’ye ve KKTC’ye yönelik hasmane politikalarının yeni bir tezahürüdür. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik” denildi.

TC Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında Atina’da düzenlenen 9. Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanan ortak bildiriye ilişkin, “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiçbir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs  liderlerinin katılımıyla bugün yapılan üçlü zirvenin ardından yayımlanan bildirinin, Yunan-Rum ikilisinin Türkiye’ye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yönelik hasmane politikalarının yeni bir tezahürü olduğu ve bu bildiriye Mısır’ın da dahil olmasının ise Mısır yönetiminin, Doğu Akdeniz’de iş birliği yapabileceği gerçek adresi halen kavrayamamış olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.

“TÜKİYE VE KKTC’NİN DAHİL OLMADIĞI HİÇBİR GİRİŞİMİN BAŞARIYA ULAŞAMAYACAĞINI GÖSTERDİK”

“Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiçbir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik.” ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin bölge ülkeleri arasında iş birliğini artıracak enerji projelerini desteklediği ancak bu projelerin, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını göz ardı etmemesi ve kapsayıcı olması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, bildirideki ifadelerin aksine, bölgedeki gerginliğin esas kaynağının, Yunan-Rum ikilisinin maksimalist ve gayrihukuki deniz sınırı iddiaları ve Kıbrıs Türklerini yok saymaları olduğu vurgulanırken, bu ikilinin Doğu Akdeniz’de gerginlik çıkarmak için Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal teşebbüslerine geçen günlerde gerekli cevabın verildiği ve hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarının kararlılıkla korunmaya devam edileceği aktarıldı.

KKTC Dışişleri Bakanlığınca söz konusu ortak bildiriye ilişkin yapılan açıklamanın desteklendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ada’daki gerçekleri reddeden bir anlayışın Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlaması mümkün değildir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecinin başlamasının söz konusu olmayacağını bir kez daha hatırlatırız.

Ayrıca birtakım gayrimeşru gruplara verdikleri destekle Libya’nın istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açan bu ülkelerin, şimdi Libya’nın meşru hükümetiyle imzaladığımız mutabakat muhtıralarını hedef almaları, en başta Libya’nın çıkarlarına ve egemenliğine saygısızlıktır.”

“RUM TARAFININ YUNANİSTAN VE MISIR İLE YAPTIĞI ORTAK AÇIKLAMA YOK HÜKMÜNDEDİR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rum tarafının, Yunanistan ve Mısır ile bugün gerçekleştirdiği üçlü zirve sonrası yapılan ortak açıklamada yer alan hususların Ada’daki siyasi ve hukuki gerçekleri yansıtmadığı kaydedilmişti.

Kıbrıs meselesine ilişkin konularda Güney Kıbrıs ve diğer tarafların muhatabının KKTC olduğu vurgulanan açıklamada, “Kıbrıs Adası’nda biri KKTC diğeri de Güney Kıbrıs olmak üzere iki ayrı devlet bulunmaktadır. Bu iki devletin yaptıkları açıklama ve aldıkları kararlar sadece kendilerini bağlamaktadır. Rum tarafının Yunanistan ve Mısır ile yaptığı ortak açıklama KKTC için yok hükmündedir” ifadeleri kullanılmıştı.

YUNANİSTAN, MISIR VE GÜNEY KIBRIS LİDERLERİ ATİNA’DA BİR ARAYA GELDİ

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında Atina’da düzenlenen 9. Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanan ortak bildiride, üç taraf arasındaki iş birliğinin devam etmesine karar verildiği, bu kapsamda, merkezi Güney Lefkoşa’da olacak daimi bir sekreterlik kurulmasında hemfikir olunduğu bildirilmişti.

Bildiride, Güney Kıbrıs  ve Mısır arasında elektrik bağlantısı oluşturulmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalandığı ve bu anlaşmanın sadece taraf ülkeler değil, Avrupa’nın da enerji güvenliğine katkı sağlayacağı savunulmuştu.

Tarafların, gaz arama ve taşımasına yönelik üçlü iş birliğinin sürdürülmesini arzuladıkları belirtilerek, “Hidrokarbon kaynaklarının bulunmasının bölgesel istikrar ve refah için katalizör olacağına inanmaya devam ediyoruz” ifadesine de yer verilmişti.

(AA)

Benzer haberler

Featured
Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı 9 Eyl 2026 22:00 Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı 9 Eyl 2026 21:53 Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı 9 Eyl 2026 21:46 Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Eylül 2026) 9 Eyl 2026 21:38 THY'den KKTC uçuşlarında avantajlı bilet kampanyası 9 Eyl 2026 21:32 Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor" 9 Eyl 2026 21:29 İskele Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı faaliyetlerini arttırdı 9 Eyl 2026 21:10 Sezonun en büyük rallisi başlıyor 9 Eyl 2026 20:58 “Kâğıdın Halleri” sergisi Antalya’da sanatseverlerle buluştu 9 Eyl 2026 20:50