Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Tel-Sen'den Cebelitarık'ı geçen ilk Kıbrıslı yüzücü İlker’e plaket Yiğiter'den hükümete çağrı “Ev İçi Şiddet Yasası'nı bir an önce geçirin” Güney Kıbrıs'a şap hastalığı kontrol altında Cumhurbaşkanı Erhürman “Şiddetten arınmak için bütünsel politikaları konuşmamız gerekiyor” Birtan “Hayati tehlikesi sürüyor; kritik süreç devam ediyor” Kanada'nın British Columbia eyaletinde orman yangınları nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi Güvenli internet eğitimleri ebeveynlere yönelik olarak BRT ve Telsim YouTube kanalında başladı Güney'deki belediyeler 3 saatlik uyarı grevi yaptı Denetimlerde tespit edilen ikamet izinsiz şahıslar tutuklandı! Güney Kıbrıs polisi yaka kameraları uygulamasına hazırlanıyor Mehmetçik-Çayırova ana yolunda trafik kazası: 23 yaşındaki genç yaralandı! ABD'de binlerce kişinin yakalandığı "siklosporiyazis" salgınında 2 kişi öldü İskele'de ani ölüm! Güney Kıbrıs’ta 805 üründe yüzde 10,6'lık fiyat artışı! İMO, Kumyalı'daki silo göçmesine ilişkin ön teknik incelemesini tamamladı Bengihan "“Ülkemizi sorma gir hanına çevirdiniz” İngiltere ve Galler kayıtlardaki en kurak temmuz ayını yaşadı Borsa güne yüzde 0,08 düşüşle başladı Çeler “Tartışılması gereken kişinin kimliği değil, sistemin çöküşüdür” Berova “Mali disiplini güçlendirirken devlet gelirlerini artırdık” Tel-Sen'den Cebelitarık'ı geçen ilk Kıbrıslı yüzücü İlker’e plaket Yiğiter'den hükümete çağrı “Ev İçi Şiddet Yasası'nı bir an önce geçirin” Güney Kıbrıs'a şap hastalığı kontrol altında Cumhurbaşkanı Erhürman “Şiddetten arınmak için bütünsel politikaları konuşmamız gerekiyor” Birtan “Hayati tehlikesi sürüyor; kritik süreç devam ediyor” Kanada'nın British Columbia eyaletinde orman yangınları nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi Güvenli internet eğitimleri ebeveynlere yönelik olarak BRT ve Telsim YouTube kanalında başladı Güney'deki belediyeler 3 saatlik uyarı grevi yaptı Denetimlerde tespit edilen ikamet izinsiz şahıslar tutuklandı! Güney Kıbrıs polisi yaka kameraları uygulamasına hazırlanıyor Mehmetçik-Çayırova ana yolunda trafik kazası: 23 yaşındaki genç yaralandı! ABD'de binlerce kişinin yakalandığı "siklosporiyazis" salgınında 2 kişi öldü İskele'de ani ölüm! Güney Kıbrıs’ta 805 üründe yüzde 10,6'lık fiyat artışı! İMO, Kumyalı'daki silo göçmesine ilişkin ön teknik incelemesini tamamladı Bengihan "“Ülkemizi sorma gir hanına çevirdiniz” İngiltere ve Galler kayıtlardaki en kurak temmuz ayını yaşadı Borsa güne yüzde 0,08 düşüşle başladı Çeler “Tartışılması gereken kişinin kimliği değil, sistemin çöküşüdür” Berova “Mali disiplini güçlendirirken devlet gelirlerini artırdık”
Dolar
Euro
Sterlin

Doğru ölçüde tüketilen kahve kalbin dostu!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Doğru ölçüde tüketilen kahve kalbin dostu!

Günlük yaşantımızın vazgeçilmezlerinden kahvenin, doğru ölçülerde tüketildiği zaman kalbimiz için koruyucu bir kalkan olduğunu söyleyen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. S. Anıl Sarıca, kahvenin bazı damar hastalığı problemlerinin oluşumunu da ciddi ölçüde azalttığını kaydetti.

Kahve içerisinde, yüksek miktarda bulunan antioksidanların, sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. S. Anıl Sarıca, buna karşın, tüketim şekli ve miktarının kahveyi sağlıklı bir seçenek olmaktan çıkarabileceğine de vurgu yaptı.

Günde 2-4 fincan kahve kalbe dost!

Günde 2 ila 4 fincan arası kahve tüketiminin ‘düşük tüketim’ olduğu bilgisini paylaşan Uzm. Dr. S. Anıl Sarıca, altı ve daha fazla kahve tüketiminin ise ‘ağır tüketicilik’ olarak tanımlandığını anlattı. Günde 2 ila 4 fincan arası kahve tüketiminin sağlıklı olduğunu dile getiren Uzm. Dr. S. Sarıca, “Kardiyologlara en sık sorulan soruların başında kahve tüketiminin insan sağlığına etkileri geliyor. Kahvenin içerisinde bulunan 1000’den fazla biyolojik aktif bileşen sayesinde günde iki ila dört fincan kahve tüketimi kalbe iyi geliyor.” dedi.

Kahvenin tarih boyunca yara iyileştirme, ishal tedavisi, romatizmal doku hastalıkları ve böbrek taşı tedavisi gibi tıbbi tedavilere yönelik de kullanıldığını anımsatan Uzm. Dr. S. Anıl Sarıca, “Kahvedeki bazı içeriklerin, damar genişletici etkileri bulunuyor. Bu nedenle kahve, kalp krizi ve inme gibi sorunlara neden olan kalp ve damar damar hastalığı problemlerinin de oluşumunu ciddi ölçüde azaltabiliyor. Özellikle günde dört ya da beş fincan kahveye denk gelen 500 mg kafein tüketimi, kalp krizlerine neden olan koroner atar damarlardaki kireçlenmelere olumlu etki edebiliyor.”

Kahvenin fazlası zarar!

Aşırı kahve tüketiminin kalp ve damarlar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu uyarısında da bulunan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. S. Anıl Sarıca, tüketilmesi gereken kahve miktarları ile ilgili bilgi verdi:“Genetik farklılıklar da göz önünde bulundurularak, günlük kafein tüketiminin 300-400 mg seviyelerinin üzerine çıkarılmamasına özen gösterilmelidir. Birim ölçü başına düşünüldüğünde ise; bir fincan türk kahvesi 60-65 mg, 1 kupa filtre kahve 100-120 mg, 1 fincan espresso kahve 130-200 mg, 1 kupa Americano kahve 100 mg kadar kafein içeriyor. Artırılmış kafein ve kalori içerikli yeni trend kahvelerin (soğuk kahveler) vücudumuzda uzun dönem etkilerine dair daha çok çalışma ve incelemeye ihtiyaç vardır.” Aşırı kahve tüketiminin çarpıntı, endişe, kaygı ve uyku problemleri doğurabileceğine de değinen Uzm. Dr. S. Anıl Sarıca, ilaç kullanan kişilerin ise kafeinsiz formlar tercih etmesi gerektiğini belirtti.

Benzer haberler

Featured
Tel-Sen'den Cebelitarık'ı geçen ilk Kıbrıslı yüzücü İlker’e plaket 4 Ağu 2026 14:08 Yiğiter'den hükümete çağrı “Ev İçi Şiddet Yasası'nı bir an önce geçirin” 4 Ağu 2026 14:04 Güney Kıbrıs'a şap hastalığı kontrol altında 4 Ağu 2026 13:57 Cumhurbaşkanı Erhürman “Şiddetten arınmak için bütünsel politikaları konuşmamız gerekiyor” 4 Ağu 2026 13:35 Birtan “Hayati tehlikesi sürüyor; kritik süreç devam ediyor” 4 Ağu 2026 13:32 Kanada'nın British Columbia eyaletinde orman yangınları nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi 4 Ağu 2026 13:12 Güvenli internet eğitimleri ebeveynlere yönelik olarak BRT ve Telsim YouTube kanalında başladı 4 Ağu 2026 13:05 Güney'deki belediyeler 3 saatlik uyarı grevi yaptı 4 Ağu 2026 12:46 Denetimlerde tespit edilen ikamet izinsiz şahıslar tutuklandı! 4 Ağu 2026 12:43