Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Elektrikli Scooter'ların trafikte kullanım kuralları güncellendi Vadili'de "Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol" semineri düzenlendi Dünyadaki denizler, temmuz ayı için kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı Filipinler'de tropikal siklonlar ve muson yağmurları nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalarda ABD'de zayıflayan istihdam risk iştahını desteklemeye devam ediyor Kuzey Kore Rusya'ya 50 bin asker gönderiyor Yunanistan’da 106 farklı noktada Filistin’e Özgürlük mitingleri yapıldı Petrol fiyatları üst üste 3 günde de yükseldi 2 bin yıldır su altında olan gemi enkazı bulundu Altında hızlı yükselişin düşüşü yaşanıyor Netanyahu Gazze'ye ilişkin 15 maddelik plana "şans vermeye" hazır Döviz kurlarında son durum (10 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (10 Ağustos 2026) İsrail Gazze planını reddetti İsak ve Solomu’yu anma törenine Fidias’ın şortu eleştirilere yol açtı Nijer'de iki otobüsün çarpıştığı kazada 22 kişi hayatını kaybetti Çinli arkeologlar Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişi araştırıyor Türkiye ile AB arasında daha yakın ilişki perspektifi Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nı alarma geçirdi Üstel "Fidan'ın açıklamaları Kıbrıs'ta gerçeklerin görmezden gelinemeyeceğini ortaya koydu" UBP'den Şenkul'a yanıt “Bizim işimiz sosyal medya fenomenliği değil” Elektrikli Scooter'ların trafikte kullanım kuralları güncellendi Vadili'de "Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol" semineri düzenlendi Dünyadaki denizler, temmuz ayı için kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştı Filipinler'de tropikal siklonlar ve muson yağmurları nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalarda ABD'de zayıflayan istihdam risk iştahını desteklemeye devam ediyor Kuzey Kore Rusya'ya 50 bin asker gönderiyor Yunanistan’da 106 farklı noktada Filistin’e Özgürlük mitingleri yapıldı Petrol fiyatları üst üste 3 günde de yükseldi 2 bin yıldır su altında olan gemi enkazı bulundu Altında hızlı yükselişin düşüşü yaşanıyor Netanyahu Gazze'ye ilişkin 15 maddelik plana "şans vermeye" hazır Döviz kurlarında son durum (10 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (10 Ağustos 2026) İsrail Gazze planını reddetti İsak ve Solomu’yu anma törenine Fidias’ın şortu eleştirilere yol açtı Nijer'de iki otobüsün çarpıştığı kazada 22 kişi hayatını kaybetti Çinli arkeologlar Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişi araştırıyor Türkiye ile AB arasında daha yakın ilişki perspektifi Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nı alarma geçirdi Üstel "Fidan'ın açıklamaları Kıbrıs'ta gerçeklerin görmezden gelinemeyeceğini ortaya koydu" UBP'den Şenkul'a yanıt “Bizim işimiz sosyal medya fenomenliği değil”
Dolar
Euro
Sterlin

Dev-İş'ten asgari ücret eleştirisi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Dev-İş'ten asgari ücret eleştirisi

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Sekreteri Koral Aşam, asgari ücretin, yasanın emrettiği veri ve kriterler hesaplanmadan, yalnızca Başbakanın keyfi kriterlerine dayalı olarak belirlenmeyen ileri sürerek, emekçilerden boğaz tokluğuna çalışmalarının istendiğini savundu.

Aşam, konuyla ilgili açıklamasında, “Sosyal devlet kavramını hiçleştiren, hak, hukuk, yasa tanımayan, tıpkı Firavun yönetimi gibi kendilerini ve sınıflarını ayrıcalıklı olarak gören UBP-DP hükümeti, asgari ücret yasasını yok sayarak yeni asgari ücreti belirledi” ifadesini kullandı.

Dev-İş’in Aralık 2015 Aralık ayında yasanın emrettiği kriterler doğrultusunda, Ticaret Dairesi’nin fiyat endeksi, Sağlık Bakanlığı’nın gıda endeksi ve ortalama hane halkı ve hane halkı çalışan sayısı verilerine göre asgari ücret tespiti yaptığını belirten Aşam, “Devletin kendi verilerine göre hesaplanan 2016 asgari ücreti brüt 3 bin 9 TL, açlık sınırı ise bin 615 TL olarak hesaplanmıştı” dedi.

Aşam şöyle devam etti:

“Bırakalım asgari ücreti, 1 yıllık enflasyon oranı açlık sınırına yansıtılsa, elde edilecek veri bin 776 TL’dir. Yani 2017 yılı için belirlenen net bin 757,4 TL, açlık sınırının altında bir ücret olup, emekçilere boğaz tokluğuna çalışma vaat etmektedir. UBP-DP hükümetinin Asgari ücret konusundaki pervasızlığı, yalnızca asgari ücretli emekçilerle de sınırlı kalmayıp, gelir vergisini düzenli ödeyen emekçileri de kapsamına almaktadır. Vergi yasasına göre, Ocak ayı Asgari ücreti dikkate alınarak belirlenen gelir vergisi muafiyetleri, şubat ayına bırakılarak 2 bin 20 TL üzerinden değil bin 834 TL üzerinden hesaplanacağı için, muafiyet rakamları düşecek ve emekçiler daha yüksek gelir vergisi ödeyecektir”

Koral Aşam, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’ndaki sendikaları da yeni asgari ücrete onay verdikleri için eleştirdi.

Benzer haberler

Kıbrıs
Elektrikli Scooter'ların trafikte kullanım kuralları güncellendi 10 Ağu 2026 10:52 Vadili'de "Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol" semineri düzenlendi 10 Ağu 2026 10:42 Bugün hava nasıl olacak? (10 Ağustos 2026) 10 Ağu 2026 08:08 İsak ve Solomu’yu anma törenine Fidias’ın şortu eleştirilere yol açtı 9 Ağu 2026 20:31 Türkiye ile AB arasında daha yakın ilişki perspektifi Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nı alarma geçirdi 9 Ağu 2026 19:44 Üstel "Fidan'ın açıklamaları Kıbrıs'ta gerçeklerin görmezden gelinemeyeceğini ortaya koydu" 9 Ağu 2026 19:28 UBP'den Şenkul'a yanıt “Bizim işimiz sosyal medya fenomenliği değil” 9 Ağu 2026 19:19 Taçoy’dan Erhürman’a çağrı “Kıbrıs Rum tarafının AB ve BM’yi kullanarak kurmaya çalıştığı tezgaha izin vermeyiniz” 9 Ağu 2026 18:40 Menelau “Guterres’in çabası federasyon çerçevesindedir" 9 Ağu 2026 18:34