Crans “Üslerin statüsü müzakere konusu değildir”

Voice Kıbrıs Haber
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Müsteşarı (Bakan Yardımcısı) eski Kraliyet Deniz Kuvvetleri Kıdemli Deniz Piyadesi Subayı Al Carns Kıbrıs’taki egemen askeri üslerin statüsünün “sarsılmaz” olduğunu belirterek “Müzakere konusu değildir.” dedi.
Crans’ın Telegraph gazetesine Ağrotur üssünde verdiği özel söyleşiyi aktaran SigmaLive haberi “İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı: ‘Üslerin Statüsü Sarsılmazdır… Müzakere Etmiyoruz” başlığıyla aktardı.
Crans, Kıbrıs Rum yönetimi ile yapılacak görüşme arifesinde, “Ağrotur ve Dikelya üslerinde egemenlik devri söz konusu bile değil. Egemen üslerin yasal statüsü sarsılmazdır.” dedi.
Haberde, Ortadoğu savaşı ve Ağrotur üssüne İran’a ait insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen saldırının ardından Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in, Ada’daki İngiliz üslerini “sömürge artığı” olarak tanımlayarak üslerin statüsü ve geleceği hakkında İngiltere ile görüşme” planladığı ve bu planını geçen ayki bir AB zirvesinde dile getirdiği hatırlatıldı.
Telegraph, üslerin egemenliğinin Kıbrıs Rum yönetimine devredilebileceği ve devamında yeniden Birleşik Krallık'a kiralanabileceği senaryosunun değerlendirilmekte olduğuna işaret etti. Crans da Ağrotur’dan, “üslerin iadesi için herhangi bir müzakere yapılamayacağını, önceliğin, Kıbrıs Rum yönetimi ile iş birliği içerisinde Ada savunmasının güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.
Tehdit nedeniyle uzun zamandır ilk kez Kıbrıslı Rumlar, İngilizler ve diğer müttefiklerin birleşik bir savunma planı üzerinde ortaklaşa çalıştığını belirten Crans, “Gerçek şu ki; bu egemen toprakların yasal temeli müzakere konusu değildir.” vurgusunu yaptı.
Haberde, İngiliz kuvvetlerinin sadece üs tesislerini değil, aynı zamanda bir bütün olarak Kıbrıs’ı da koruma kararlılığını göstermek amacıyla üslerin savunmasını takviye etmekte olduğuna işaret edildi.
Benzer haberler
Featured
Politis’e göre 4 yeni geçiş noktasında uzlaşıya yaklaşıldı
KTTO heyeti, Brüksel’de Raffaele Fitto ile görüştü
YSK “Kamu ve kooperatif kuruluşlarında çalışan adayların izne çıkmaları gerekmektedir”
Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak
Avrupa'da havada panik: 10'dan fazla yolcu uçağında bomba ihbarı yapıldı
AB Eğitim Fuarı, 10-11 Kasım tarihlerinde Lefkoşa'da yapılacak
Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği yeni yönetimini belirleyecek
Güney Kıbrıs’ta “Plegma” operasyonu: 26 kişi tutuklandı, toplamda yaklaşık 250 kilo uyuşturucu ele geçirildi
RDÜ ve CES arasında iş birliği protokolü imzalandı




