"Cenevre'den sonra durum çok tehlikeli şekilleniyor"
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Cenevre’den çıkan “hayal kırıcı sonucun da ardından durumun çok tehlikeli şekillenmekte olduğu” görüşünü ortaya koyarak “Kıbrıs’ın taksimi daha önce olmadığı kadar gözle görünürdür. Türkiye’nin iki devlet maharetlerinin etkisiz hale getirecek inisiyatifler alınmalı” dedi.
Haravgi ve Fileleftheros’a göre dün Baf’ın Hloraka köyünde düzenlenen bir anma etkinliğinde konuşan Kiprianu, Türkiye’nin iki devlet çözümü tezi ile Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını “engellediğini” öne sürdü.
Kiprianu, “Bunu ancak çelişki ve gerilemeler olmadan haklı tezlerimizde ısrar ederek, uluslararası toplum ve Kıbrıs Türk toplumu ile uzlaştıklarımızda (federasyon) tutarlılık ve kararlılık göstererek başarabiliriz. Diğer seçenek taksim, yani Kıbrıs’ın yarısını koşulsuz şartsız Türkiye’ye teslim etmemizdir. Türkiye’nin artık resmî olarak da sunduğu talebi budur” dedi.
Kiprianu “taksimin, durumun bugünkü gibi kalacağı anlamına gelmediğini anlamaları gerektiği” görüşünü ortaya koydu. Kapalı Maraş’ta “yeni emrivakiler” yaratılmakta olduğunu, Türkiye’nin Kıbrıs Rum MEB’indeki tahrikkârlığının da yoğunlaştığını” savundu, özetle şunları söyledi:
“Kıbrıs sorununun iki bölgeli iki toplumlu, BM kararlarına ve uzlaşılmış çerçeveye dayalı federasyon çözümünde ısrar ediyoruz, edeceğiz. Ülkeyi, halkı, kurumları ve ekonomiyi birleştirecek bir çözüm istiyoruz. Ülkemizi dikenli tellerden, barikatlardan ve yabancı askerlerden kurtaracak bir çözüm, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, tek uluslararası temsiliyeti olan, garantiler ve müdahale hakları olmayan, siyasi eşitliğe sahip, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olacak yeniden birleşmiş bir devlet istiyoruz.”
Kiprianu, “İnisiyatif alınarak ve/veya AKEL tarafından sunulan önerinin Başkan Anastasiadis tarafından benimsenmesi ile Türkiye kabul edilmez taleplerinden illa dönecek anlamına gelmez ancak çaba harcamamıza değer, aksi halde matematiksel kesinlikle taksime gideriz” diyerek sözlerini tamamladı.
TAK
Benzer haberler
Featured
Kasım “Bizi yalan ve yanlışlarla yıpratamazsınız”
Osman Örek Meslek Lisesi’ne yeni ek derslik binası kazandırıldı
Güven Bengihan, KTAMS ve KİEF başkanlığından ayrıldı
KTFD’nin Dünya Fizyoterapi Günü etkinliği Bedesten’de yapıldı
Öğrencilerin öyküleri sesli kitaba dönüştürülüyor
Güney Kıbrıs’ta pahalılık her kesimi etkiliyor
Ertuğruloğlu’ndan İİT’ye çağrı "KKTC ile ilişkileri geliştirin, izolasyonların kaldırılması için adım atın"
Gemi faciası zanlılarına 7 gün ek tutukluluk: 17 gemi parçası incelemeye alınacak
Güney Kıbrıs, Siyasi sığınma başvuru sayısında AB ülkeleri arasında ikinci sırada



