Çeler “Çözüm bizim toplumsal geleceğimizle doğrudan ilişkili”

Voice Kıbrıs Haber
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, “Çözüm için en büyük çabayı ortaya koyması gereken tarafların başında biz geliyoruz. Çünkü çözüm bizim toplumsal geleceğimizle doğrudan ilişkili” dedi.
Çeler yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır uzayıp giden Kıbrıs sorununun pek çok tarafı olduğunu ancak bu tarafların içinde en çok canı yananın Kıbrıslı Türkler olduğunu belirterek, "çözümsüz geçen her anın en çok Kıbrıs Türk toplumuna zarar verdiği" görüşünü ifade etti. Çeler, Kıbrıs Türk tarafının, 17-18 Mart’ta Cenevre’de yapılacak genişletilmiş Kıbrıs zirvesine bu bilinçle hazırlanması gerektiğini ifade etti.
"Müzakereyi peşinen reddeden, gerçeklikten uzak beklentilerle zaman öldüren ve toplumsal geleceğe hizmet etmeyen bir siyasetin peşinden sürüklenmenin vahim bir hata olduğunu" kaydeden Çeler, "diplomaside hiçbir karşılığı olmayan restlerle kaybedilen zaman artık yeter" dedi.
Kıbrıs Türk tarafının beş yıldır izlediği tutumun "Crans Montana’da ipliği pazara çıkarılarak, köşeye sıkıştırıldığını söylediği Rum liderliğine can simidi olduğunu savunan Çeler, 17-18 Mart’ta, Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesine uygun bir başlangıca fırsat tanınmasını istedi.
“Nihai çözüme ulaşılamamış olabilir fakat müzakere tarihindeki en büyük birikimin ve kazanımın federasyon temelinde yürütülen görüşmelerde elde edildiğini kimse unutmamalıdır” diyen Çeler, çözüme ulaşmanın en kısa ve en güvenli yolunun, birikimin en çok olduğu zemine dönmekten geçtiğini savundu.
Rum tarafının, Crans Montana’da, tüm dünyanın gözü önünde açığa çıkan “siyasi eşitliği kabul etmeme” tavrını derhal terk etmesi gerektiğini kaydeden Çeler, “Kıbrıslı Türklerin, federal devletin siyasi eşit iki ortağından birisi olması gerektiği artık herkesçe anlaşılmalıdır” ifadesini kullandı.
Benzer haberler
Featured
İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi
Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi
Güney Kıbrıs’ta eski siren sistemi kriz endişesi yarattı
Evlat acısının ardından acı haber: Cem Akaş 58 yaşında hayatını kaybetti
Güney'de geçen yıl 45 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti
YKP "Maraş BM yönetimine devredilmeli, Mağusa Limanı AB denetiminde ticarete açılmalı"
Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı
Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak"
İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı




