Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi Sosyal medya çocukların beden algısını ve öz saygısını olumsuz etkileyebiliyor ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (24 Ağustos 2026) Çavuşoğlu "Okullarda topyekün seferberlik başlattık" En çok kullanılan emoji belli oldu: Ancak yanlış kullanılıyor Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Oygar görevden alındı! Gürhan "Dijital gelecek kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelere bırakılamayacak kadar önemli" Yarın dört bölgede 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak KTTK’nın I. Uluslararası Kurultayı için başvurular devam ediyor Kıbrıs Türk Kültür Derneği "BM izolasyonlara son verecek bağlayıcı bir karar üretmeli" Yeniden inşa edilen Çayırova İlkokulu hizmete girdi Sabah saatlerinde sis bekleniyor, hava sıcaklığı 40 derece olacak 14. Uluslararası Göçmenköy Taşkınköy Kültür Sanat Festivali 7 Eylül’de başlayacak RMMO’da küçük insansız hava sistemleri laboratuvarı kuruldu İlhan Çinkayalar için acil trombosit ihtiyacı devam ediyor! Nöbetçi eczaneler (24 Ağustos 2026) KTMMOB ve DAÜ arasında “Kurumsal İş Birliği Protokolü” imzalandı Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi Sosyal medya çocukların beden algısını ve öz saygısını olumsuz etkileyebiliyor ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (24 Ağustos 2026) Çavuşoğlu "Okullarda topyekün seferberlik başlattık" En çok kullanılan emoji belli oldu: Ancak yanlış kullanılıyor Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Oygar görevden alındı! Gürhan "Dijital gelecek kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelere bırakılamayacak kadar önemli" Yarın dört bölgede 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak KTTK’nın I. Uluslararası Kurultayı için başvurular devam ediyor Kıbrıs Türk Kültür Derneği "BM izolasyonlara son verecek bağlayıcı bir karar üretmeli" Yeniden inşa edilen Çayırova İlkokulu hizmete girdi Sabah saatlerinde sis bekleniyor, hava sıcaklığı 40 derece olacak 14. Uluslararası Göçmenköy Taşkınköy Kültür Sanat Festivali 7 Eylül’de başlayacak RMMO’da küçük insansız hava sistemleri laboratuvarı kuruldu İlhan Çinkayalar için acil trombosit ihtiyacı devam ediyor! Nöbetçi eczaneler (24 Ağustos 2026) KTMMOB ve DAÜ arasında “Kurumsal İş Birliği Protokolü” imzalandı
Dolar
Euro
Sterlin

Bir zamanlar binlerce çalışanı olan Bangladeş'teki fabrikalarda üretim durdu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Bir zamanlar binlerce çalışanı olan Bangladeş'teki fabrikalarda üretim durdu
Reklam

Bangladeş'teki doğalgaz krizinden kaynaklanan yakıt kıtlığı ve elektrik kesintileri, ülke genelindeki üretimi ve ulaşımı kesintiye uğratıyor.

Bangladeş'in Ashuganj gübre fabrikasının devasa yapıları, doğalgaz krizi nedeniyle sanayilerin kapanması, elektrik kesintileri ve yakıt kıtlığına karşı protestoların yaşanması sebebiyle bir yıldan fazla süredir sessizliğini koruyor.

Bir zamanlar makineler, ülkenin 170 milyonluk nüfusu için ürün yetiştirmek üzere çiftçilerin ihtiyaç duyduğu gübreyi üretmek amacıyla doğal gaz kullanarak gece gündüz çalışıyordu.

Aktif olduğu dönemde, 1200'den fazla personeli istihdam eden ve günde bin tondan fazla gübre üreten devlete ait fabrika, şimdi paslanmış bir harabe halinde.

Aşuganj petrol sahası Mart 2025'te kapatıldı. Ülke, eski sahalara ve arama çalışmalarına yapılan yetersiz yatırım nedeniyle üretimdeki düşüşün tetiklediği doğalgaz kıtlığıyla boğuşurken, ABD-İran savaşı da Orta Doğu'dan yapılan ithalatı sekteye uğratmıştı.

Doğu Titas doğalgaz sahası yakınlarında kurulan Ashuganj'da tüm çalışma hayatını geçiren 59 yaşındaki Bazlur Rashid, "Fabrikadan geriye sadece boş bir iskelet kaldı." dedi.

Bu fabrika, gaz kıtlığı nedeniyle kapanmak veya faaliyetlerini kısıtlamak zorunda kalan altı büyük üre gübre tesisinden biri.

DOĞALGAZ KITLIĞI TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Sendika lideri Abu Kawsar, fabrikaların kapatılmasının, çalışanların işlerini kaybetmesine ve gıda güvenliğiyle bağlantılı bir sektörü tehdit etmesine yol açtığını belirtti.

Kawsar, AFP'ye verdiği demeçte, "Bu fabrikaların atıl kalmasına ve yıpranmasına izin veremezsiniz" dedi. "Onları yeniden canlandırmak döviz tasarrufuna da yardımcı olabilir." diye de ekledi.

Ancak doğalgaz kıtlığının sonuçları gübre üretiminin çok ötesine uzanıyor.

Tekstil fabrikaları da dahil olmak üzere yüzlerce fabrika üretimini azaltıyor veya tamamen kapatıyor.

Bangladeş'in dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı olduğu hazır giyim ve tekstil sekötörü, ülkenin ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.

Evlerde, doğalgaz tesisatının bağlantı kesilmesine epey sık rastlanıyor.

Doğalgazı elektriğe dönüştüren enerji santralleri talebi karşılamakta zorlanıyor ve bu da düzenli elektrik kesintilerine yol açıyor.

"BİR DAMLA BİLE ALAMIYORUZ"

Bangladeş'in doğalgaz tüketiminin dörtte üçünden fazlasını elektrik üretimi, sanayi ve özel enerji santralleri oluşturuyor.

Ülkenin doğalgaz tüketiminin onda birinden biraz fazlasını oluşturan hane halkları da bu durumdan etkilendi.

Ashuganj fabrikasının yakınında yaşayan 50 yaşındaki ev hanımı Nargis Begum, "Gece boyunca bir damla bile gaz alamıyoruz." dedi.

"Bazen de basınç çok düşük oluyor. İki ocağı aynı anda açamıyoruz." diye ekledi Begum.

Özellikle kırsal kesimlerde birçok hane odun sobalarına geçerken, elektrik kesintileri nedeniyle bunaltıcı nemde vantilatörsüz kalan sakinler zorlu hava şartlarıyla yüzleşiyorlar.

"Çektiğimiz acılar dinmiyor," diyen Begum, "Elektriğin garantisi yok. Hava çok sıcak. Dün gece üç dört kez elektrik kesintisi oldu." diye belirtti.

Benzinle çalışan çekçek sürücüleri de saatlerce yakıt sırasında bekledikten sonra protesto amacıyla yolları trafiğe kapattı.

"İTHALAT BAĞIMLILIĞIMIZ BİZİ BURAYA GETİRDİ"

Bu kıtlıklar, yıllardır süregelen bir krizin sonucu olarak görülüyor.

Bangladeş 2018'de doğal gaz konusunda büyük ölçüde kendi kendine yeterliydi, ancak eski sahaların tükenmesiyle üretim azaldı, buna karşılık talep arttı ve önemli ithalatlar Katar'dan sağlandı.

Uzmanlar, ardı ardına gelen hükümetlerden hiçbirinin petrol ve gaz aramalarına yeterince yatırım yapmadığını öne sürüyor.

Bangladeş'in Enerji Bakanı İkbal Hasan Mahmud Tuku, 2024 devrimiyle devrilen Şeyh Hasina'nın önceki hükümetini yeni petrol kuyuları açmada başarısız olmakla suçladı.

Temmuz ayında Dakka'da düzenlenen bir enerji güvenliği konferansında, "Önceki hükümet doğalgaz arama faaliyetlerinden uzak durdu," dedi. “İthalata olan bağımlılığımız bizi bu noktaya getirdi.”

ORTA DOĞU'DAKİ ÇATIŞMALAR KRİZİ GÜÇLENDİRDİ

İthalat da aynı şekilde kırılganlığını korudu.

Ortadoğu'daki savaşın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatlarını aksatması ve Hürmüz Boğazı'ndan geçen trafiğin ciddi şekilde kısıtlanmasıyla kriz daha da kötüleşti.

İthal edilen LNG'yi gaza dönüştüren yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesinin teknik bir sorun nedeniyle faaliyetlerini durdurmasıyla arz daha da olumsuz etkilendi.

Hızlı bir çözüm bulunamadığı için, uzmanlar daha fazla yerli arama yapılması çağrısında bulunurken, hükümet LNG siparişlerine devam ediyor ve ithalatı genişletmek için terminallere yatırım yapıyor.

Bangladeş'in açık denizlerinde doğalgaz yatakları var, ancak yeni kuyular açmak zaman alıyor.

Dhaka Üniversitesi'nde jeoloji profesörü olan Anwar Hossain Bhuiyan, mevcut sahalarda gaz üretiminin artırılabileceğini ancak uzun vadeli bir çözüm için yeni kuyulara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Bhuiyan yaptığı açıklamasında, "Tek bir kuyunun sondaj maliyeti 12-16 milyon dolar arasında değişebiliyor, ancak çıkarılabilecek gazın değeri çok daha yüksek; yaklaşık 4,5-4,9 milyar dolar civarında." dedi.

Hükümet iki sondaj kulesi satın almayı planlıyor ve bu amaçla denizaşırı bir ihale süreci başlattı.

Ancak Bangladeş'in petrol ve doğalgaz sektörünü denetleyen devlet şirketi Petrobangla'nın başkanı Abdul Mannan, nihai çözümün doğalgazın ötesinde yattığını söyledi.

Mannan, AFP'ye verdiği demeçte, "Yenilenebilir enerjiye yöneldiğimizde doğalgaz krizi çözülecek. Bunun için kesin bir zaman dilimi veremem, belki iki yıl." diye belirtti.

Benzer haberler

Dünya
Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı 24 Ağu 2026 21:58 Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi 24 Ağu 2026 21:52 ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" 24 Ağu 2026 21:38 Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi 24 Ağu 2026 21:33 Macaristan'ın Szolnok kenti yakınlarında savaş uçağı düştü 24 Ağu 2026 12:59 Tahran petrol ihracatını durdurabilir 24 Ağu 2026 12:55 Yeni Zelanda'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı için yasa tasarısı hazırlanıyor 24 Ağu 2026 12:45 AB'den Ukrayna'ya 6,1 milyar euro savunma desteği 24 Ağu 2026 11:47 Kazakistan'da tek meclisli Kurultay'ın ilk seçiminin ön sonuçları belli oldu 24 Ağu 2026 11:28