Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
“Özgür Ruh 2” sanat etkinliği, 19 Ekim’de açılıyor Cumhurbaşkanı Erhürman “Tüm çocukların hakları gündemimde ve hepsiyle ilgili de çalışıyorum…” Hayvancılık ve Arıcılık sektörünün sorunları üreticilerle ele alınacak EL-SEN, Kıb-Tek'i güvenlik önlemi ve Toplu İş Sözleşmesi konusunda uyardı "Gerekirse en ağır cevabı vereceğiz" Sanayi Odası'nın 40. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak 3. Lefkoşa Kültür, Tarih Bellek Günleri başladı Bıçaklı "Kıb-Tek yönetimi ve genel müdür sorgulanmalı” Mannaş "Su geçirmez kapılar kapalı olsaydı yolcuların tamamı kurtarılabilirdi" Yiğit “Kalkınma Bankası’ndaki münhalin kişiye özel olduğu aşikâr” Güney Kıbrıs’taki Gilan (Ceylan) Köyü Camii’nde koruma çalışmaları tamamlandı Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi sarı alarm verdi Gazimağusa’da tenis kompleksi projesinin ilk etabında altı kort tamamlandı Dere yatağında çıkan yangın narenciye bahçesine zarar verdi Sevil Emirzade Belgeseli, 7 Ekim’de gösterilecek Gönyeli'de trafik kazası: Aracın çarptığı yaya yaralandı! Çeler “Trafo kazasında ihmali saptanan herkes hakkında gereken işlem yapılmalıdır" Şirinevler'deki iş kazasıyla ilgili yeni gelişme Üstel “Barıştan söz edip silahlanmak büyük bir çelişkidir” 28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu! Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmenlerden ortak mesaj "Eğitimde barış ve sosyal adalet" “Özgür Ruh 2” sanat etkinliği, 19 Ekim’de açılıyor Cumhurbaşkanı Erhürman “Tüm çocukların hakları gündemimde ve hepsiyle ilgili de çalışıyorum…” Hayvancılık ve Arıcılık sektörünün sorunları üreticilerle ele alınacak EL-SEN, Kıb-Tek'i güvenlik önlemi ve Toplu İş Sözleşmesi konusunda uyardı "Gerekirse en ağır cevabı vereceğiz" Sanayi Odası'nın 40. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak 3. Lefkoşa Kültür, Tarih Bellek Günleri başladı Bıçaklı "Kıb-Tek yönetimi ve genel müdür sorgulanmalı” Mannaş "Su geçirmez kapılar kapalı olsaydı yolcuların tamamı kurtarılabilirdi" Yiğit “Kalkınma Bankası’ndaki münhalin kişiye özel olduğu aşikâr” Güney Kıbrıs’taki Gilan (Ceylan) Köyü Camii’nde koruma çalışmaları tamamlandı Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi sarı alarm verdi Gazimağusa’da tenis kompleksi projesinin ilk etabında altı kort tamamlandı Dere yatağında çıkan yangın narenciye bahçesine zarar verdi Sevil Emirzade Belgeseli, 7 Ekim’de gösterilecek Gönyeli'de trafik kazası: Aracın çarptığı yaya yaralandı! Çeler “Trafo kazasında ihmali saptanan herkes hakkında gereken işlem yapılmalıdır" Şirinevler'deki iş kazasıyla ilgili yeni gelişme Üstel “Barıştan söz edip silahlanmak büyük bir çelişkidir” 28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu! Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmenlerden ortak mesaj "Eğitimde barış ve sosyal adalet"
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Bir ilki yaşadılar

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Bir ilki yaşadılar
Reklam

Zeytin hasadının yoğunlukla devam ettiği bu günlerde, Yeniceköy birçok insanın uğrak yeri oldu. Lefkoşa- İskele istikametinde Mesarya Bölgesinde Cihangir'i (Abohor) geçtikten sonra yolun kuzey kısmında yer alan şirin bir köyümüz Yeniceköy. Bölgede yetiştirilen zeytin ağaçlarının çokluğundan olsa gerek, 1960 yılında iki kardeş olan Burhan ve Tahir Bardak kardeşler köye eski usul taş değirmen zeytinyağı çıkarma fabrikasını kurarlar.

Voice of the Island - Cemal Dermuş  1999 yılına kadar bu sistemle çalışmaya devam ederler. 1999 yılında Burhan Bardak'ın oğlu Mustafa Bardak Kuzey Kıbrıs'ta ilk kez Contini sistemi kurup ata mesleğini daha gelişmiş bir teknoloji ile devam ettirir. 2010  Yılında bu kez Mustafa Bardak'ın oğlu Burhan Bardak devreye girer ve yeni bina ile birlikte sistem moderinize edilerek ata mesleği devam ettirilir. Bugün ise uğradığım Yeniceköy Bardak Zeytinyağı Fabrikası cıvıl cıvıldı. Zeytinyağı çıkarmaya gelenlerin yanısıra, hayatlarında belkide bir ilki yaşayacak minik konuklar da öğretmenleri eşliğinde fabrikayı ziyarete geldiler. Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Yeni Yüzyıl Ana Okulu, Minik Dahiler Eğitim Merkezi ve Mağusa bölgesinden Şht. Hüseyin Akil İlkokulu öğrencileri, gözlem ve inceleme amaçlı gezilerinde oldukça heyecanlıydılar. Fabrikayı gezip zeytinyağının nasıl elde edildiğini gördükten sonra ise fabrika avlusunda üzerine zeytinyağı sürülmüş köy ekmeği ile hellim de yediler. Gözlerindeki hem şaşkınlık hem de minik yüreklerindeki mutluluk görülmeye değerdi. Hayatlarında bir ilki yaşamanın şaşkınlığı ve mutluluğuydu bu.  

Benzer haberler

Featured
“Özgür Ruh 2” sanat etkinliği, 19 Ekim’de açılıyor 2 Eki 2026 15:29 Cumhurbaşkanı Erhürman “Tüm çocukların hakları gündemimde ve hepsiyle ilgili de çalışıyorum…” 2 Eki 2026 15:24 Hayvancılık ve Arıcılık sektörünün sorunları üreticilerle ele alınacak 2 Eki 2026 15:06 EL-SEN, Kıb-Tek'i güvenlik önlemi ve Toplu İş Sözleşmesi konusunda uyardı "Gerekirse en ağır cevabı vereceğiz" 2 Eki 2026 14:59 Sanayi Odası'nın 40. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak 2 Eki 2026 14:54 3. Lefkoşa Kültür, Tarih Bellek Günleri başladı 2 Eki 2026 14:20 Bıçaklı "Kıb-Tek yönetimi ve genel müdür sorgulanmalı” 2 Eki 2026 14:13 Mannaş "Su geçirmez kapılar kapalı olsaydı yolcuların tamamı kurtarılabilirdi" 2 Eki 2026 14:06 Yiğit “Kalkınma Bankası’ndaki münhalin kişiye özel olduğu aşikâr” 2 Eki 2026 13:54