Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN’den, AÖA yasa tasarısına karşı ortak tepki Costa, Leyen ve Hristodulidis ortak basın toplantısında Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığını değerlendirdi Türkiye, Paraguay'a mağlup oldu ve Dünya Kupası'na veda etti Japonya'da ilkokulda can pazarı: 300 kişi tahliye edildi Yrd. Doç. Dr. Huri Yontucu “Dezenformasyon nitelikli bir dolandırıcılık haline geldi” Neden bazı kelebekler 25 kat daha uzun yaşıyorlar? 2,5 milyon üniversite adayı için sınav zamanı Polis örgütünün 62’nci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri İskele’de devam etti ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye gideceğini söyledi En son hava durumu tahminleri (20 Haziran 2026) Elif’ten Türkiye ikinciliği İtalya Başbakanı Meloni Trump'a cevap verdi "Ben ve İtalya asla yalvarmayız" Belçika'da sıcaklık ve fırtına için "turuncu alarm" verildi Ertuğruloğlu, BM Temsilcisi Diagne ve UNFICYP Komutanı Alam’ı kabul etti Hukuk Komitesi bazı karar tasarılarıyla Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası'nı Genel Kurul'a sevk etti Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Haziran 2026) 17. Mezuniyet Sergisi YDÜ'de açıldı TDP, BİMER Projesi'ne ilişkin bilgi ve belgelerin açıklanmasını istedi Karting’de 29 pilot piste çıkacak Dinçyürek “Cengiz Topel Hastanesi baştan aşağı yenilenecek” KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN’den, AÖA yasa tasarısına karşı ortak tepki Costa, Leyen ve Hristodulidis ortak basın toplantısında Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığını değerlendirdi Türkiye, Paraguay'a mağlup oldu ve Dünya Kupası'na veda etti Japonya'da ilkokulda can pazarı: 300 kişi tahliye edildi Yrd. Doç. Dr. Huri Yontucu “Dezenformasyon nitelikli bir dolandırıcılık haline geldi” Neden bazı kelebekler 25 kat daha uzun yaşıyorlar? 2,5 milyon üniversite adayı için sınav zamanı Polis örgütünün 62’nci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri İskele’de devam etti ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye gideceğini söyledi En son hava durumu tahminleri (20 Haziran 2026) Elif’ten Türkiye ikinciliği İtalya Başbakanı Meloni Trump'a cevap verdi "Ben ve İtalya asla yalvarmayız" Belçika'da sıcaklık ve fırtına için "turuncu alarm" verildi Ertuğruloğlu, BM Temsilcisi Diagne ve UNFICYP Komutanı Alam’ı kabul etti Hukuk Komitesi bazı karar tasarılarıyla Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası'nı Genel Kurul'a sevk etti Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Haziran 2026) 17. Mezuniyet Sergisi YDÜ'de açıldı TDP, BİMER Projesi'ne ilişkin bilgi ve belgelerin açıklanmasını istedi Karting’de 29 pilot piste çıkacak Dinçyürek “Cengiz Topel Hastanesi baştan aşağı yenilenecek”
Dolar
Euro
Sterlin

Bilim insanlarından uyarı "2100'e kadar 30 milyon kişi hayatını kaybedebilir"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Bilim insanlarından uyarı "2100'e kadar 30 milyon kişi hayatını kaybedebilir"

Bilim insanları, iklim değişikliği ve hava kirliliğinin etkileri üzerine yaptıkları araştırmalarda korkutucu bir tablo çizdi. Max Planck Kimya Enstitüsü'nden uzmanların yürüttüğü çalışmaya göre, bu iki etkenin 2100 yılına kadar yaklaşık 30 milyon kişinin ölümüne yol açabileceği tahmin ediliyor. Araştırma, 2000-2090 yılları arasındaki verilerin 10 yıllık aralıklarla analiz edilmesiyle gerçekleştirildi. Bulgular, ölümlerin özellikle Güney ve Doğu Asya'da yoğunlaşacağını gösteriyor. Bölgenin yaşlanan nüfusu ve kalıcı hava kirliliği sorunları, bu karamsar tahminin arkasındaki ana sebepler arasında yer alıyor. Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralasya ve Asya-Pasifik gibi daha yüksek gelirli bölgelerde ise aşırı sıcaklıklara bağlı ölümlerin, hava kirliliği kaynaklı ölümleri geçmesi bekleniyor. Özellikle ABD, İngiltere, Fransa, Japonya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde bu eğilim şimdiden kendini göstermeye başladı. "Küresel ısınma kritik seviyelerde" Birleşmiş Milletler’in yayımladığı son rapor, yüzyılın sonuna kadar dünya genelinde sıcaklıkların 3,1 derece artış gösterebileceği uyarısında bulunuyor. Bu artış, "felaket senaryosu" olarak değerlendiriliyor. Dr. Andrea Pozzer, bu konuda çarpıcı istatistikler paylaştı: "2000 yılında aşırı sıcak ve soğuk hava koşulları nedeniyle her yıl yaklaşık 1,6 milyon kişi hayatını kaybediyordu. Yüzyılın sonunda bu rakamın 10,8 milyona çıkması bekleniyor, bu yaklaşık yedi katlık bir artış demek." Çözüm için acil eylem şart Uzmanlar, iklim değişikliği ve hava kirliliğiyle mücadelede daha güçlü politikalar uygulanmadığı takdirde, bu tür ölüm oranlarının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Bu durum, özellikle yoğun nüfuslu ve düşük gelirli bölgelerde yaşayan insanlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, gerekli önlemlerin alınmaması halinde dünya genelinde yalnızca sağlık alanında değil, ekonomi ve sosyal yaşamda da ağır sonuçlar yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Benzer haberler

Dünya
Japonya'da ilkokulda can pazarı: 300 kişi tahliye edildi 2026-06-20 10:08:00 Neden bazı kelebekler 25 kat daha uzun yaşıyorlar? 2026-06-20 09:55:00 ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye gideceğini söyledi 2026-06-20 08:15:00 İtalya Başbakanı Meloni Trump'a cevap verdi "Ben ve İtalya asla yalvarmayız" 2026-06-19 22:17:00 Belçika'da sıcaklık ve fırtına için "turuncu alarm" verildi 2026-06-19 22:13:00 İsrail anlaşmaya rağmen Lübnan'ı vuruyor 2026-06-19 15:02:00 AB Liderler Zirvesi'nde ikinci oturumlar başladı 2026-06-19 13:45:00 Fransa'da 53 vilayette turuncu alarm verildi 2026-06-19 13:15:00 Hamaney “ABD ile yapılan mutabakatı çekincelere rağmen onayladım” 2026-06-19 13:10:00