Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Arıklı “Feribottaki yolcuları ve mürettebatı kurtarma çalışmaları sürüyor" Şenkul "Batan yolcu gemisinde 270 kişi bulunuyor" Girne'de bir yolcu gemisi alabora oldu! Trafik denetimlerinde 325 sürücü rapor edildi, 1 sürücü tutuklandı Lefkoşa’da iki toplumlu yürüyüş düzenlendi : Geçmişten ortak geleceğe… Son 24 saatte en fazla yağış 60 kg olarak kaydedildi Dört ayrı kazada 3 kişi yaralandı, 3 alkollü sürücü tutuklandı Mamülcü “Kıbrıs Türk halkının dünyaya açılan kapıları kapatılamaz” Venezuela, ABD ile petrol anlaşmasının 25 yıl süreli olacağını belirtti Son yıllarda romanlarıyla konuşulan bir gazeteci: Başaran Düzgün Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı Nöbetçi eczaneler (30 Ağustos 2026) Sicilya Adası'ndaki orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit ediyor 18. Girne Ozanköy Pekmez Festivali'nde ertelenen tombala bugün gerçekleşecek, alınan biletler geçerli olacak Cem Yılmaz kalp krizi geçirdi Dün meydana gelen kazada 1 kişi daha hayatını kaybetti! Bugün hava nasıl olacak? (30 Ağustos 2026) Cape Greko açıklarında fırtına faciası: 1 kişi hayatını kaybetti Yapay zeka yerin derinliklerindeki bilinmeyen altı gizemli yapıyı ortaya çıkardı Mars'ta görülen esrarengiz cisim uzaylı değil kozmik ışın çıktı Arıklı “Feribottaki yolcuları ve mürettebatı kurtarma çalışmaları sürüyor" Şenkul "Batan yolcu gemisinde 270 kişi bulunuyor" Girne'de bir yolcu gemisi alabora oldu! Trafik denetimlerinde 325 sürücü rapor edildi, 1 sürücü tutuklandı Lefkoşa’da iki toplumlu yürüyüş düzenlendi : Geçmişten ortak geleceğe… Son 24 saatte en fazla yağış 60 kg olarak kaydedildi Dört ayrı kazada 3 kişi yaralandı, 3 alkollü sürücü tutuklandı Mamülcü “Kıbrıs Türk halkının dünyaya açılan kapıları kapatılamaz” Venezuela, ABD ile petrol anlaşmasının 25 yıl süreli olacağını belirtti Son yıllarda romanlarıyla konuşulan bir gazeteci: Başaran Düzgün Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı Nöbetçi eczaneler (30 Ağustos 2026) Sicilya Adası'ndaki orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit ediyor 18. Girne Ozanköy Pekmez Festivali'nde ertelenen tombala bugün gerçekleşecek, alınan biletler geçerli olacak Cem Yılmaz kalp krizi geçirdi Dün meydana gelen kazada 1 kişi daha hayatını kaybetti! Bugün hava nasıl olacak? (30 Ağustos 2026) Cape Greko açıklarında fırtına faciası: 1 kişi hayatını kaybetti Yapay zeka yerin derinliklerindeki bilinmeyen altı gizemli yapıyı ortaya çıkardı Mars'ta görülen esrarengiz cisim uzaylı değil kozmik ışın çıktı
Dolar
Euro
Sterlin

Berova "Yeni yasalarla ve alacağımız önlemlerle tünelin ucunda ışığı görüyoruz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Berova "Yeni yasalarla ve alacağımız önlemlerle tünelin ucunda ışığı görüyoruz"
Reklam


Maliye Bakanı Özdemir Berova, CTP Genel Başkanı İncirli’nin ardından söz alarak Meclis'te  yaptığı konuşmada, CTP’nin gelecek süreçle ilgili herhangi bir somut adımı olmadığı eleştirisinde bulundu, “CTP’nin tek somut önerisi, çalışma yaptığıdır.” dedi.

Ocak-şubat döneminde gelirlerde yüzde 15 oranında düşüş yaşandığını belirten Berova, savaşın ekonomik etkilerinin CTP tarafından hafife alındığını söyledi.

Mart ayı itibarıyla piyasayı korumak ve akaryakıtın ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla yaklaşık 500 milyon TL’lik gelirden feragat edildiğini kaydeden Berova, bunun ekonomiyi desteklemek adına alınmış bir karar olduğunu kaydetti.

Gelir artırıcı yasa tasarılarının Meclis’ten geçirilmeye başlandığını ifade eden Berova, ileriki günlerde varlık barışı ve işlem vergisine ilişkin yeni yasa tasarılarının da Meclis gündemine geleceğini açıkladı.

Yeni düzenlemeler ve gelir artırıcı önlemlerle ekonomik tabloya ilişkin umutlu olduklarını belirten Berova, “Yeni yasalarla ve alacağımız gelir artırıcı önlemlerle birlikte biz tünelin ucunda ışık görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özdemir Berova, ülkenin mevcut bütçe hacminin küçümsenemeyecek düzeyde olduğunu belirterek, asgari ücretin bugün itibarıyla birçok Avrupa ülkesinin üzerinde bulunduğunu söyledi. Berova, alım gücüne ilişkin yürütülen çalışmanın ise son aşamaya geldiğini açıkladı.

2026 yılı bütçesinin 25,5 milyar TL açıkla kapanacağının bütçe görüşmeleri sırasında da gündeme geldiğini hatırlatan Berova, şubat, mart ve nisan aylarında beklentilerin üzerinde bir borçlanma yaşandığını kabul etti.

Dünyada borcu olmayan bir ülke bulunmadığını ifade eden Berova, önemli olanın borcun sürdürülebilir olması olduğunu kaydetti.

Vergi adaleti konusunda da değerlendirmelerde bulunan Berova, bu alanda yürütülen çalışmalara işaret ederek, Vergi Dairesi’nin otomasyon sistemi sayesinde birçok işlemin izlenebilir hale geldiğini söyledi. Berova, “Vergide otomasyonun artırılmasıyla, vergi dağılımında ve kayıt dışılıkla mücadelede çok anlamlı bir yol kat edildi.” dedi.


Dahili KDV tahsilat oranının bu yıl yüzde 50 artırıldığını belirten Berova, zorlu ekonomik koşullara rağmen Maliye Bakanlığı’nın üzerine düşeni yaptığını kaydetti. Halkın rahat olması gerektiğini ifade eden Berova, mevcut hükümetin ülkeyi yönetme konusunda en deneyimli kadrolara sahip olduğunu söyledi.

- Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali,
yerinden söz alarak, hükümetin beklediği gelir öngörüsünü sordu.

Maliye Bakanı Berova, bayramdan kaynaklı tahsilat sorunu yaşanabileceğinden dolayı, bu ay sonunda bir miktar daha borçlanma ihtiyacı olabileceği kaydetti. Berova, bunun yanında, haziran ayı itibarıyla yeni ek borçlanmaya ihtiyaç duyulmayacağını, alınacak gelir artırıcı önlemlerle birlikte yaklaşık 20 milyar TL’lik bir alan oluşacağını, bunun nakit olarak maliyeye yansıması üzerine çalışacaklarını belirtti.

Yılsonunda borcu, 20 milyar TL civarı ve altında kapatmayı planladıklarını, bu rakamı olabildiğince aşağıya çekmeye çalıştıklarını söyleyen Berova, “Ancak savaş durumu devam ediyor, etkilerinin ne olacağını yakından takip ediyoruz.” dedi.

Gelecek hafta gelir ve giderlere ilişkin sendikalara bir sunum yapılacağını duyuran Berova, çalışmaları şeffaflıkla yürüttüklerini, hayat bulacak projeler yaptıklarını kaydetti.

- Barçın

Yerinden söz alan CTP Milletvekili Devrim Barçın da, kamu maliyesinin nakit akışında elindeki para ve ödeme mükellefiyeti doğrudan giderler arasındaki farkı sordu.

Soruyu yanıtlayan Özdemir Berova, ocak, şubat ve mart aylarında söz konusu farkın 2 milyar TL’nin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Berova, haziran ayı itibarıyla alınacak önlemler sayesinde yeni bir borçlanmaya gidilmemesini hedeflediklerini de ifade etti.

Benzer haberler

Featured
Arıklı “Feribottaki yolcuları ve mürettebatı kurtarma çalışmaları sürüyor" 30 Ağu 2026 13:43 Şenkul "Batan yolcu gemisinde 270 kişi bulunuyor" 30 Ağu 2026 13:35 Girne'de bir yolcu gemisi alabora oldu! 30 Ağu 2026 13:09 Trafik denetimlerinde 325 sürücü rapor edildi, 1 sürücü tutuklandı 30 Ağu 2026 13:04 Lefkoşa’da iki toplumlu yürüyüş düzenlendi : Geçmişten ortak geleceğe… 30 Ağu 2026 12:52 Son 24 saatte en fazla yağış 60 kg olarak kaydedildi 30 Ağu 2026 11:44 Dört ayrı kazada 3 kişi yaralandı, 3 alkollü sürücü tutuklandı 30 Ağu 2026 11:25 Mamülcü “Kıbrıs Türk halkının dünyaya açılan kapıları kapatılamaz” 30 Ağu 2026 10:50 Venezuela, ABD ile petrol anlaşmasının 25 yıl süreli olacağını belirtti 30 Ağu 2026 10:40