Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026) Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026) Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Başbakan Üstel’in garantörlük açıklamasına “bilgisizlik” değerlendirmesi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Başbakan Üstel’in garantörlük açıklamasına “bilgisizlik” değerlendirmesi
Reklam

Başbakan Ünal Üstel’in Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğü konusunda yaptığı açıklama, tepkilere yol açtı.

Üstel sözkonusu açıklamasında, “ Türkiye’nin garantörlüğü olmadan güvenlik olmaz; güvenlik olmadan da Kıbrıs Türkü’nün geleceği olmaz. Garantörlük, eşittir iki devletli çözüm demektir” iddiasını öne sürmüştü.

Erhürman “ Bu saatten sonra iki artı ikinin beş değil dört ettiğini anlatacak değiliz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi ( CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’in Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğü konusunda yaptığı açıklamayı eleştirerek, “Bu saatten sonra iki artı ikinin beş değil dört ettiğini anlatacak değiliz herhalde” yorumunda bulundu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erhürman, “"Garantörlük demek iki devlet demektir... Federasyon demek garantörsüzlük demektir" demiş Sn. Üstel. Bu iki cümleyi Sn. Üstel'e birilerinin söylettirdiğine, kendisinin bunca yıldır bu ülkede siyaset yapan bir kişi olarak bunların doğru olmadığını bildiğine inanmak istiyorum. Çünkü iki cümle de yanlış. Farklı görüş falan değil, doğrudan doğruya fena halde yanlış. Hem de iki artı iki beş eder demek kadar yanlış!” ifadelerine yer verdi.
Erhürman açıklamasına şöyle devam etti:
“ Bütün sorun, Kıbrıs Türk halkına beş koca yıl kaybettirdikten sonra, geleceğin de bu yanlışlar, bu bilgisizlik ya da acemi manipülasyonlar üzerine inşa edilmeye kalkışılması!”

Akıncı “ Zahmet edip Garanti Anlaşması’na göz atsınlar”

Eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Üstel’in açıklamasına , “Kıbrıslı Türk toplumunu yönetme iddiasında olanlar “ Garantörlük demek, iki devlet demektir “ derken zahmet edip garanti anlaşmasına bir göz atsalar, durumun bunun tam da tersi olduğunu anlayacaklar” dedi.
Akıncı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Okusalar görecekler ki , garantörlük, Kıbrıs’ın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve anayasal düzenini kapsamaktadır. Dolayısıyla bu sözler ya bir bilgisizlik ürünüdür ya da seçim amaçlı bir çarpıtmadır. Her iki durum da düzeltilmeye muhtaçtır. Seçim dönemleri toplumun aldatılma değil, aydınlatılma süreci olarak değerlendirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

GARANTİ ANTLAŞMASI (Zürih,11 Şubat 1959)

Bir taraftan Kıbrıs Cumhuriyeti, diğer taraftan Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, 
1. Anayasanın esas maddeleri ile kurulan ve düzenlenen Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin tanınması ve devamının kendi ortak yararları gereği olduğunu dikkate alarak. 
2. Sözü edilen anayasa ve oluşturulan duruma saygı gösterilmesini güvence altına alacak işbirliğini arzulayarak, aşağıdaki hususlar üzerinde anlaşmaya varmışlardır. 
MADDE 1. 
Kıbrıs Cumhuriyeti, kendi bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini devam ettirmeyi ve anayasaya saygıyı güven altına almayı üstlenir. (taahhüt eder) 
Kıbrıs Cumhuriyeti, ayrıca tümüyle veya bir bölümüyle herhangi bir devlet ile hiçbir şekilde siyasi veya ekonomik bütünleşmeye girmeyeceğini taahhüt eder. (sorumluluğunu yüklenir) 
Kıbrıs Cumhuriyeti, bu maksatla adanın gerek birleşmesini, gerekse taksimini doğuracak doğrudan doğruya (direkt olarak) veya dolaylı olarak gerçekleştirmeye yardımcı ve teşvik edici tüm hareketleri yasaklar. 
MADDE 2. 
Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1’nci maddede belirtilen taahhütlerini kaydederek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, ülke bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasanın temel maddeleri ile oluşan durumu (state of affairs) tanırlar ve garanti ederler. 
Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer herhangi bir devlet ile gerek birleşmesini gerekse Ada’nın taksimini doğrudan doğruya, veya dolaylı olarak gerçekleştirmeye yardım ve teşvik edici bir amacı olan tüm hareketleri kendi yetki ve ilgileri oranında önlemeyi üstlenirler.  
MADDE 3. 
Bu Antlaşma hükümlerinin herhangi birinin ihlali (çiğnenmesi) halinde Yunanistan, Türkiye ve İngiltere bu hükümlere saygıyı sağlamak için gerekli girişimlerin yapılması ve önlemlerin alınması maksadıyla aralarında danışmalarda bulunmayı üstlenirler. 
Üç garantör devletten biri, birlikte veya birbirlerine danışarak (işbirliği halinde) hareket etmek olanağı bulunmadığı taktirde, bu antlaşmanın oluşturduğu durumu (state of affairs) münhasıran yeniden oluşturmak gayesi ile hareket etmek hakkını korumaktadırlar. 
MADDE 4. 
Bu antlaşma imza edildiği gün yürürlüğe girecektir. 
Yüksek Akit Taraflar, Birleşmiş Milletler Şartının (charter) 102’nci maddesi hükümlerine uygun olarak bu antlaşmayı Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine en kısa sürede kaydettirmeyi üstlenirler.

Benzer haberler

Featured
Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti 28 Eki 2026 10:08 New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı 28 Eki 2026 10:04 Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" 28 Eki 2026 09:57 Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi 28 Eki 2026 09:51 TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı 28 Eki 2026 09:43 ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu 28 Eki 2026 09:32 İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo 28 Eki 2026 09:13 İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti 28 Eki 2026 09:09 Altın fiyatlarını düşüren risk 28 Eki 2026 08:39