Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti Sterlin 65 TL sınırında Yeşilköy-Erenköy ana yolunda kaza: Aracın çarptığı eşek telef oldu Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kazanarak TMK ara sınıfları ile NKL Anadolu ve Fen Lisesi programlarına yönelik kontenjan sınavı başvuruları başlıyor Üstel, Tatlısu’da sosyal konut projesinin yakında başlayacağını açıkladı Hasan Kıran için acil kan aranıyor Fidan "Türkiye-Mısır işbirliği bölgesel barış ve refaha hizmet ediyor" Kıbrıslı Türk Arkeolog Şahoğlu’nun çalışmaları National Geographic belgeselinde Dört gün boyunca sağanak yağışlar yer yer etkili olacak Gıda denetimleri: Molehiyada limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi Karaoğulları "Bunun hesabını ödeyeceksiniz. Sinmeyeceğiz, susmayacağız" Esnafa destek için toplam 3 buçuk milyar TL’lik kaynak Çalışma Bakanlığı dışarda çalışma yasağını yeniden uzattı Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) Nazlı "Devlet gerçek güvenlik sorunlarıyla ilgilenmiyor" Akpınar “Demokrat Parti’nin bir ‘kurtarma operasyonu’na ihtiyacı yoktur” Güney'deki akaryakıt fiyatlarının yüksek olması olumsuz etki yaratıyor Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti Sterlin 65 TL sınırında Yeşilköy-Erenköy ana yolunda kaza: Aracın çarptığı eşek telef oldu Netanyahu, İngiltere'yi "İslam Cumhuriyeti" diye hedef aldı Almanya’da orman yangını nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi tahliye ediliyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kazanarak TMK ara sınıfları ile NKL Anadolu ve Fen Lisesi programlarına yönelik kontenjan sınavı başvuruları başlıyor Üstel, Tatlısu’da sosyal konut projesinin yakında başlayacağını açıkladı Hasan Kıran için acil kan aranıyor Fidan "Türkiye-Mısır işbirliği bölgesel barış ve refaha hizmet ediyor" Kıbrıslı Türk Arkeolog Şahoğlu’nun çalışmaları National Geographic belgeselinde Dört gün boyunca sağanak yağışlar yer yer etkili olacak Gıda denetimleri: Molehiyada limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi Karaoğulları "Bunun hesabını ödeyeceksiniz. Sinmeyeceğiz, susmayacağız" Esnafa destek için toplam 3 buçuk milyar TL’lik kaynak Çalışma Bakanlığı dışarda çalışma yasağını yeniden uzattı Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) Nazlı "Devlet gerçek güvenlik sorunlarıyla ilgilenmiyor" Akpınar “Demokrat Parti’nin bir ‘kurtarma operasyonu’na ihtiyacı yoktur” Güney'deki akaryakıt fiyatlarının yüksek olması olumsuz etki yaratıyor
Dolar
Euro
Sterlin

Bahar havası hasta ediyor!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Bahar havası hasta ediyor!
Reklam

Mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı vakalarında artış görülduğünü ve soğuk algınlığının genellikle griple karıştırıldığını belirten uzmanlar, soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığını, bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanılmaması gerektiğine vurgu yapıyor.

Mevsimsel hava değişimlerinde daha sıklıkla oluşan soğuk algınlığından korunmak için neler yapılacağı konusunda bilgi veren AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, soğuk algınlığına yol açan çeşitli virüsler (rhino virüs, parainfluenza virus, RSV virüs, adeno virus) olduğuna dikkati çekerek, bu etkenlere karşı henüz etkili bir aşı olmadığını söyledi. Vücutta tam bağışıklık oluşturmaması nedeniyle aynı yıl içerisinde kişinin birkaç kere hastalık geçirilebildiğini kaydeden Prof. Yalçın, hastalıktan korunmanın en iyi yönteminin bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu belirtti. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenmeye, soğuktan korunmaya özellikle dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Yalçın, "Eller gün içinde düzenli ve iyice yıkanmalıdır. Hasta kişilerden uzak durmak, öpüşmekten ve yüz temasından kaçınmak gerekir" dedi. DEĞİŞKEN HAVAYA DİKKAT Virüslerle bulaşan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığının havaların ısınıp soğuması yani ani hava değişimiyle arttığını, kişinin en fazla sonbahardan kışa, kıştan ilkbahara giriş döneminde soğuk algınlığına yakalandığını söyleyen Yalçın, hastalığın 7 ila 10 gün arasında iyileştiğini belirterek, "Vücut direncini artırarak soğuk algınlığını atlatabilirsiniz. Soğuk algınlığı, burun salgısı ve tükürükle, kirlenmiş kişilerle tokalaşarak, hasta kişilerle aynı eşyaları kullanarak ve kapalı ortamlarda hapşırık veya öksürükle yani solunum yoluyla bulaşır. Hastalık, mikrop alındıktan 10 saat ile 2 gün arasında belirtiler vermeye başlar. Hastalar vücut direncine dikkat ederse kısa sürede sorunsuz iyileşir. Soğuk algınlığı küçük çocuklarda, yaşlılarda, vücut direnci düşük olanlarda, sigara içenlerde sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir” diye konuştu. SOĞUK ALGINLIĞI GRİPLE KARIŞTIRILIYOR Soğuk algınlığının, griple çok karıştırılan bir hastalık olduğuna, iki hastalığın benzer bulgular gösterdiğine işaret eden Dr. Yalçın, "Soğuk algınlığı en sık burun akıntısı, hapşırık, boğazda yanma, burun tıkanıklığı, öksürük ve hafif ateş şikayetleriyle başlar. Belirtilere genel vücut kırgınlığı, baş ağrısı, halsizlik, üşüme, titreme eşlik edebilir. Ateş, genellikle 37.5 dereceyi geçmez. Aynı bulgularla ateş 38 derece üzerine çıkarsa grip akla gelmelidir. Hastalığı erken iyileştirecek kanıtlanmış bir ilaçlı tedavi yöntemi yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini giderecek rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin kesinlikle yeri yoktur" dedi, C ve D vitamini kullanımının hastalığı önlemede ve vücut direncini artırmada faydalı olduğuna dair çalışmalar olduğunu ifade etti.

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) 14 Ağu 2026 17:33 Nöbetçi eczaneler (13 Ağustos 2026) 13 Ağu 2026 13:58 DSÖ "Ebola salgını tarihin en ölümcülü olma yolunda" 13 Ağu 2026 09:47 Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2026) 12 Ağu 2026 17:26 Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı: Virüs aylarca fark edilmeden yayıldı 12 Ağu 2026 08:45 Araştırma: Dövme mürekkeplerinde bakteri tehlikesi var 11 Ağu 2026 21:42 Nöbetçi eczaneler (11 Ağustos 2026) 11 Ağu 2026 17:12 Nöbetçi eczaneler (10 Ağustos 2026) 10 Ağu 2026 15:51 Yaz sıcaklarında kalp sağlığı için su tüketimi önemli 10 Ağu 2026 13:56