Bademcik ameliyatı, bazı hastalıkların riskini artırıyor mu?
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Avustralya kaynaklı araştırmaya göre, çocuklukta yapılan bademcik ameliyatı, uzun vadede özellikle solunum yolu ve enfeksiyon hastalıklarıyla alerji riskini arttırıyor.
WebMD'nin haberine göre, Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı araştırma, 10 yaşından öncebademcikleri alınan kişilerin, 30'a kadar astım ve zatürre gibi solunum yolu rahatsızlıklarına, enfeksiyon ve alerjiye yakalanma olasılıklarının yükseldiğini gösterdi.
Araştırma çerçevesinde Danimarka'daki sağlık kayıtlarından faydalanılarak, 10 yaşından önce bademcikleri ya da geniz eti veya her ikisi birden alınan 60 binden fazla çocuk takip edildi.
Bu çocukların sağlık kayıtları, 1979-1999 yıllarında dünyaya gelen 1,2 milyon akranlarına ait verilerle karşılaştırıldı.
SİNÜZİT GİBİ ÜST SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARI 2-3 KAT ARTIYOR
Araştırmada, bademcikleri ve geniz eti alınan çocuklarda uyku bozukluğu ve bademcik iltihabının büyük ölçüde azaldığı, öte yandan 30 yaşına kadar sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının iki ila üç kat arttığı gözlendi.
Uzmanlar, bu grupta enfeksiyon ve alerji riskinin de solunum yolu rahatsızlıkları kadar yüksek olmasa da artış gösterdiğini kaydetti.
Araştırma ekibinin lideri Sean Byars, "Mümkünse çocuklukta bu tür ameliyatlardan kaçınılmasının uzun vadede sağlık için daha faydalı olabileceğini" söyledi.
Benzer haberler
Sağlık
Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı
Nöbetçi eczaneler (26 Ekim 2026)
Probiyotikler hafızayı korumaya yardımcı olabilir
Nöbetçi eczaneler (25 Ekim 2026)
Nöbetçi eczaneler (24 Ekim 2026)
Deneysel mRNA aşısı cilt kanserinin nüksetme riskini yüzde 42 oranında azaltıyor
Nöbetçi eczaneler (23 Ekim 2026)
Uykudan önceki lokmalar karaciğeri tehdit ediyor
Nöbetçi eczaneler (22 Ekim 2026)




