Almanya kayıpların bulunmasına yönelik desteğini çekiyor
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Rum Meclisi Kayıplar Komitesi’nin dünkü toplantısında, Almanya’nın kayıpların bulunması ve akıbetlerinin belirlenmesi çalışmalarına yönelik finansman desteğini çekeceğini, diğer bazı ülkelerin de aynı yönde karar almalarının beklendiği iddia edildi.
Alithia ve diğer gazeteler, Kıbrıs’taki kayıplar konusunun Kıbrıs Rum Meclisi Kayıplar Komitesi’nde ele alındığını, Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıs Rum üyesi Leonidas Pandelidis’in ise komitedeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamaları ve kayıpları arama çalışmaları konusunda bilgi aktardığını yazdılar.
Gazete, “Aloa’daki Kazıların Engellendiği İddiası Doğru Değil” başlığı altında verdiği haberinde, Pandelidis’in dünkü toplantıda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Aloa-Aloda” (Atlılar) bölgesindeki kazıların engellendiği iddiasının doğru olmadığını savunduğunu yazdı.
Habere göre “Tatar’ın bu açıklamasının doğru olmadığını, amacın, kendilerini öncelikle ilgilendiren bir kazı konusunda kamuoyu oluşturmak olduğunu” iddia eden Pandelidis, “konunun KŞK’nın listesinde olduğunu ve her şeyin sırasıyla yapılacağını” ifade etti.
Pandelidis, “o bölgenin koruma altında olduğunu ve önceliklerinin, kayıpların bulunması işlemini daha da zorlaştıracağı için toprağın değişmesi ihtimali olan bölgeler olduğunu” belirtirken tespit edilen kayıp sayılarında Kıbrıslı Türk kayıpların Kıbrıs Rum kayıplara oranla bir nebze daha fazla olduğunu da savundu.
“700 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk kaybın bulunmayı beklediği, Kıbrıslı Türk kayıpların bulunma oranı yüzde 58-60 iken Kıbrıslı Rumlarda bu oranın yüzde 46-47 olduğunu” vurgulayan Pandelidis, “KŞK’nın Kıbrıs Türk ofisiyle işbirliğinin memnun edici düzeyde olduğunu” ancak KKTC makamları, Türk askeri ve arazi sahipleriyle sorunlar yaşadıklarını iddia etti.
Pandelidis, “şu anda, Kıbrıslı Rum kayıpların gömülü olduğuna dair bilgiler bulunan Ayluka Göletinde kurutma çalışmaları yapıldığını, mezarın yerinin tam bilinmemesi sebebiyle göletin bir kısmının kurutulması gerektiğini” ifade ederken “bölgenin Natura bölgesi olduğu iddiası sebebiyle üç yıllık bir gecikme gerçekleştiğini” öne sürdü.
Söz konusu gölette 15 Kıbrıslı Rum kaybın olabileceği iddialarının bulunduğu, bir Kıbrıslı Türk görgü tanığının ise bu sayının daha da fazla olduğunu söylediğini savunan Pandelidis, “Lapito” (Lapta), “Trulli”, “Palekitro” (Balıkesir) ve “Hulu” köyleri ile Lefkoşa’nın “Strovolo” bölgesinde kazıların sürdüğünü vurguladı.
Gazete, komite toplantısında konuşan Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Spiros Attas’ın ise, bakanlığın kayıplar konusunun Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası mecralarda Türkiye’ye yönelik baskı unsuru olmaya devam ettirilmesinden sorumlu olduğunu söylediğini aktardı.
Gazete, Attas’ın bir AB ülkesinin KŞK’ya yönelik desteğini çekeceğinden bahsettiğini ancak ülke ismi vermediğini belirtirken daha sonra söz alan AKEL milletvekili Hristos Hristofidis’in ise bu ülkenin Almanya olduğunu açıkladığını yazdı.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklara yansıttılar:
Haravgi: “Avrupa Ülkeleri KŞK’ya Finans Yardımlarını Kesiyor”.
Fileleftheros: “40 Kıbrıslı Rum Kaybı Gölde Arıyorlar”.
Politis: “Aloda’da Kazıları Engellemiyoruz”.
Benzer haberler
Featured
Yakın Doğu Üniversitesi, 2,613 mezununu dört gün süren şölenle uğurladı
Avrupa’da ölümcül sıcak hava dalgası doğuya ilerledi
Ada, Fransa’da piste çıktı
Sevgül Uludağ hayatını kaybetti
Fransa'nın doğusunda paraşütçüleri taşıyan sivil uçağın düşmesi sonucu 11 kişi öldü
Zelenskiy, Rusya’daki iki petrol rafinerisine saldırı düzenlediklerini açıkladı
Almanya’da 29,4 santigrat derece ile en sıcak gece rekoru kırıldı
Üstel "Ercan KKTC’nin uluslararası havalimanıdır ve öyle de kalacaktır"
İsviçre'de yılbaşında yangının çıktığı ve 41 kişinin öldüğü bar, gençlik alanına dönüştürülecek



