Alithia "Hahn Avrupa’nın iradesini temsil etmiyor siyasi dış politika veya müzakerecilik etkisi yok"

Voice Kıbrıs Haber
Hristodulidis hükümetine yakın yayın organlarında, son günlerde Avrupa Birliği liderlerinin Johannes Hahn’a ve dolayısıyla Hristodulidis hükümetinin Kıbrıs sorunundaki stratejisine, açık destek verdiği haberleri yayımlandığına dikkat çeken Alithia, aslında durumun böyle olmadığını yazdı.
Haberi “Liderlerin Desteğini Uydurdular” başlığıyla veren gazeteye göre aslında, AB karar taslaklarında ve kararlarında Avrupa Komisyonu’nun Özel Kıbrıs temsilcisi ile iş birliğine hazır olunduğuna atıf yapıldı. Gazeteye göre, bu genel ve teknik nitelikli ifade, AB liderlerinin Johannes Hahn’a destek verdiği ve siyasi rolünü yükselttiği gibi yansıtıldı.
Avrupa Konseyi'nin hiçbir karar almadığını yazan gazete, üye devletlerin siyasi yetki vermediğini, Avrupa’nın Kıbrıs sorununa dahil olma çerçevesinde hiçbir değişiklik olmadığını ve bağlayıcı metin yayımlanmadığını yazan gazete, 27 üye devletin siyasi iradesinin toplu ifade edildiği tek kurum olan Avrupa Konseyi'nin Hahn’ı müzakereci veya temsilci olarak atamadığını, yeni stratejik inisiyatif yetkisi vermediğni belirtti.
Bu nedenle tarafsız bir teknik ifadenin bazı Kıbrıs Rum medyası tarafından “liderlerin açık desteği” olarak yansıtıldığına işaret eden gazeteye göre, Hahn Avrupa liderleri, Avrupa Konseyi tarafından değil, Avrupa Komisyonu Başkanı tarafından komisyonun yetkileri çerçevesinde atandı.
Hahn’ın atanma şeklinin, rolünün sınırlarını da belirlemekte olduğuna dikkat çekilen haberde, Hahn’ın siyasi dış politika yetkisi bulunmadığı, Avrupa iradesini temsil etmediği, müzakerecilik yetkisi de olmadığı kaydedildi.
Hahn’ın Komisyon tarafından BM himayesindeki sürecin yerine geçmek için değil ona destek olmak misyonuyla atanan bir teknokrat olduğu vurgulandı.
Benzer haberler
Featured
Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız"
Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü
Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı”
KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler"
Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri
Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı
Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz”
Alsancak'ta park halindeki araçta yangın
İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde


