"Agari ücret, insani değerleri ayaklar altına alan seviyeye geldi"

Voice Kıbrıs Haber
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, 2021 için asgari ücretin hâlâ belirlenmemiş olmasını eleştirdi.
Kanatlı, açlık sınırının zaten altında olduğunu savunduğu asgari ücretin, son dönemdeki pandemi koşulları ve döviz krizi sonrası oluşan ekonomik göstergelerle okunduğunda insani bütün değerleri ayaklar altına alan seviyeye geldiğini belirterek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun acilen toplantıya çağrılmasını istedi.
YKP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamayla asgari ücretle ilgili taleplerini ortaya koyan YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, 22/1975 sayılı yasaya göre “Asgari ücretin, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçi ile eşinin ve bir veya iki çocuğunun yeterli beslenme, sağlıklı konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma, ulaşım, çağdaş düzeyde sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini geçerli fiyatlar üzerinden karşılamaya yetecek miktarda olmak üzere saptanan ücreti anlattığını anımsattı.
Döviz artışları ve yapılan onca zamdan sonra eriyen alım gücü karşısında yürürlükteki asgari ücret ile çalışanların günlük net eline geçen 176 TL ile 4 kişilik ailesinin bir günde ihtiyaçları olan yeterli beslenme, eğitim, sağlık, konut ve diğer tüm giderlerini karşılamaya çalıştığına dikkat çeken Kanatlı, DPÖ’nin kriterleriyle asgari ücretin yüzde 40 kusurunun, gıda için harcanması gereken rakam olduğunu, yani 4 kişilik bir ailenin üç öğün beslenmesi için hükümet tarafından günlük 70 TL harcamasının öngörüldüğünü savundu.
Kanatlı, orta vadedeki taleplerinin asgari ücretin belirlenme kriterlerinin yeniden acilen düzenlenmesi ve DPÖ’nün de 1992’den beri açıklamadığı geçim endeksinin hemen kamuoyu ile paylaşılması olduğunu kaydetti ve Başbakan Ersan Saner’e bu yönde çağrıda bulundu.
Kanatlı, asgari ücretin insanca, adil bir rakam olarak belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun acilen toplanması ve geçmişte defalarca ortaya konan sendikaların itirazlarının da göz önüne alınarak 2021’in ilk asgari ücretinin hemen belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
İşverenlerin çalışma saatlerini uzatarak asgari ücret altında çalıştırmayı yaygınlaştırdığını belirten Murat Kanatlı, ilgili bakanlığın denetim yapması çağrısını da yinelediklerini vurguladı.
TAK
Benzer haberler
Featured
BM üyesi ülkelerin liderleri, 81'inci Genel Kurul için New York'ta bir araya gelecek
Üstel “Acının yükünü taşıyan insanlarımızı hak arama mücadelesinde de yalnız bırakmıyoruz”
Andreas Parashos “Ne zaman hedefe yaklaşsak, biraz daha uzakta olduğunu keşfediyoruz”
Gazze'deki Kuveyt Sahra Hastanesi “Yakıt tedarikinin kesilmesi nedeniyle acil servis dışındaki hizmetler durdu”
Almanya'da iki eyalette kritik seçim: Gözler Türk kökenli aday Elif Eralp'in üzerinde
KKTC Çocuk Fitness sporcularından Dünya Fit Kids Şampiyonası'nda önemli başarılar
Küresel gıda fiyatları yaklaşık 4 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor
Trafik denetimlerinde sürat rapor edilen suçlar arasında yine ilk sırada
İtalyan Büyükelçi Cavallari “İtalya Kıbrıs sorununda diyalog fırsatı yaratılmasına yardımcı olabilir”



