Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak” Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak”
Dolar
Euro
Sterlin

Afrodit yatağında keşfedilen doğal gazın üretimi 2026 sonu 2027 başı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Afrodit yatağında keşfedilen doğal gazın üretimi 2026 sonu 2027 başı
Reklam

Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği MEB’in 12’nci parselindeki “Afrodit” yatağında keşfedilen doğal gaz yatağında üretime başlanması için en gerçekçi senaryonun 2027 olduğu bildirildi.

Haftalık Kathimerini Kıbrıs Rum Yönetiminin, Afrodit yatağında doğal gaz üretimine en kısa sürede başlayabilmek için nihai prosedürleri hızlandırmak istediğini, bu nedenle yatağın yönetici şirketi Chevron’dan bir grup yetkilinin Haziran sonu Ağustos başında Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyarete büyük önem addettiğini yazdı.

Kıbrıs Rum Yönetimi üretim tarihinin netleştirilmesini istediğine dikkat çeken gazete, Chevron yetkilileri ile Afrodit yatağında üretime geçilmesi için bundan sonra yapılacakların netleştirileceğine işaret etti.

Habere göre yetkili kaynaklar, Afrodit yatağını değerlendirme yörüngesinde olunup olunmadığını söyleyemiyor. Doğal gaz üretimine 2025’e kadar başlanması senaryosunu aşırı iyimser bulan kaynaklar üretime başlanması konusundaki gerçekçi senaryonun 2026 sonu 2027 başı olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Rum Enerji Bakanlığı, Chevron yetkililerine sondaj faaliyetleri tarihinin ve yatağın geliştirilmesi için atılacak adımların belirlenmesini isteyecek.  Chevron’un çalışmaları kapsamında teyit sondajı da var ve mali nedenlerle bu sondaj, doğal gaz üretimine başlandığında gerçekleştirilebilir.  Yatağın geliştirilmesi kapsamındaki önemli parametre ise Afrodit doğal gazının Mısır’daki İngku terminaline taşınması.

Chevron ile görüşmelerde doğal gazın Mısır’a taşınmasına dair 6 senaryo ele alınacak. Senaryolardan en güçlü görüneni, maliyetin azaltılması için bölgede bulunan mevcut sistemlerin (Mısır MEB’i içerisindeki Shell şirketine ait yataktan İntku’ya boru hattı) kullanılması. Bu başarılamazsa alternatif çözüm Afrotdit’ten terminale kadar özel bir boru hattı döşenecek.

Gazete haberin “İsraillilerle İstişareler” başlığıyla ayırdığı bölümünde Afrodit bilmecesinin diğer bir parçasının da yatağın bir kısmının İsrail MEB’ine uzanıyor olması nedeniyle İsraille yaşanan ortay hattaki hak anlaşmazlığı olduğunu hatırlattı.

Habere göre, iki taraf arasında devam eden istişareler Kıbrıs Rum tarafının, anlaşmazlığın özele devredilmesi çerçevesinin belirlenmesi konusunda İsrail’in görüşlerini beklemesi aşamasında bulunuyor. KIbrıs Rum yönetimi İsrail’le açık bulunan konunun Afrodit yatağının değerlendirilmesini etkilemeyeceğini,  üretimin başlaması için 4 yıl gerektiğini, bu sürenin de İsrail’le oran konusunda anlaşmaya varmak için yeterli olduğuna inanıyor.

Benzer haberler

Featured
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! 10 Eyl 2026 22:32 KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” 10 Eyl 2026 22:21 Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu 10 Eyl 2026 22:18 Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 10 Eyl 2026 22:11 İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” 10 Eyl 2026 22:08 Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" 10 Eyl 2026 22:01 Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" 10 Eyl 2026 21:55 Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" 10 Eyl 2026 21:49 Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" 10 Eyl 2026 21:21