ABD’den TikTok’a 15 gün ek süre

Voice Kıbrıs Haber
ABD yönetimi, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını elden çıkarmasına yönelik karar için 15 gün daha süre verdi.
ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü Monica Crowley tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Ağustos’ta Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname imzaladığı hatırlatıldı.
Açıklamada, ABD’deki Yabancı Yatırımlar Komitesinin (CFIUS) ByteDance’e 12 Kasım’a kadar verilen sürenin 15 gün daha uzatılmasına yönelik karar aldığı aktarıldı.
Böylece bu uzatmayla, taraflara ve Komite’ye söz konusu durumu çözmeleri için ilave süre tanındı.
Trump 2 kararname imzalamıştı
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada, ABD’deki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’u 15 Eylül’de yasaklayacaklarını açıklamıştı.
Trump, 6 Ağustos’ta da ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ABD’li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik 2 kararname imzalamıştı.
Güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok’un Çin’in kontrolünde olmasını istemeyen ve ABD merkezli bir firmanın TikTok’un ABD kolunu alması gerektiğini belirten Trump, 14 Ağustos’ta ise TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname yayımlamıştı.
Söz konusu dönemde ABD’nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft’un Çinli ByteDance şirketine ait TikTok uygulamasını satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu basına yansırken, 13 Eylül’de uygulamanın ABD operasyonlarının Microsoft’a satılmayacağı kesinleşmiş ve ByteDance’in Oracle ile anlaştığı kaydedilmişti.
ABD Ticaret Bakanlığı, 18 Eylül’de “ulusal güvenliği koruma” gerekçesiyle TikTok’un 20 Eylül’den itibaren ülkede indirilmesinin yasaklanacağını duyururken, Trump’ın TikTok’un ABD’deki kolunun Oracle-Walmart ortaklığında satın alınmasına ilişkin yapılması muhtemel anlaşmayı imzalayacağını duyurmasının ardından yasaklama kararı 27 Eylül’e ertelenmişti.
Söz konusu kararın yürürlüğe girmesine saatler kala başkent Washington’da bir federal mahkeme TikTok yasağını geçici olarak durdurmuştu.
(BRT/TRT)
Benzer haberler
Teknoloji
Napolyon'un 200 yıllık şifresini yapay zeka altı saatte çözdü
Elon Musk, Uçan Tesla'yı tanıttı
Evinizdeki akıllı cihazlar yapay zeka solucanlarının hedefi olabilir
Sosyal medya kullanıcıları "akışın" dışında kalmaktan endişe duyuyor
Anthropic'in yapay zeka modeli sahte cinayet ihbarında bulundu
Space X, Starlink'i mobil operatöre dönüştürüyor
Bilim insanları tamamen yeni bir saat türü icat etti
OpenAI, yapay zekanın çözdüğü 377 matematik problemine ilişkin sonuçları yayımladı
Eski OpenAI güvenlik sorumlu uyardı "yapay zeka güvenlik testlerinden kaçabilir"



