AB, Maraş konusunda BM'nin ardına mevzileniyor

Voice Kıbrıs Haber
Brüksel ve Almanya’nın Türkiye’ye yaptırım uygulamada tereddütlü olmasının, Kıbrıs Rum yönetiminin, kapalı Maraş’ın yüzde 3’lük bölümünü pilot uygulama olarak yerleşime açma niyetini hayata geçirmesi halinde Türkiye’ye bedel ödetme çabalarını bozduğu bildirildi.
Rum basımında yer alan haberlere göre, Türkiye aleyhine uygulanabilecek tek şeyin, pozitif ajandasının ertelenmesi olduğu, AB’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ‘maksimum eylem” gördüğünü; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilan ettiklerini çok aşacak bir harekette bulunmaması halinde nokta atışlı yaptırımların görüşme konusu yapılmadığını belirtti.
AB’nin, BM’nin reçetesini izlemesinin, yani Erdoğan’ın kararlarının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ciddi şekilde ihlal edip etmediği, ne derece ihlal ettiği konusunda BM’nin değerlendirmesini ve ‘yorum aracılığıyla’ yapacağı saptamayı temel almasının beklendiğini yazdı.
Londra’nın BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere müdahale ederek, Ankara’nın eylemlerinin BM (ve AB) tarafından katı şekilde değerlendirilmesi halinde, bunun Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını zorlaştıracağını ilettiğine dikkat çekildi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasına rağmen İngiltere Dışişleri Bakanlığı ile sıkı ilişkilerini sürdüren, Charles Michel’in diplomatik danışmanı Simon Mordue de benzer destek hareketlerinde bulundu. Başka bir Avrupalı yetkili ise, en iyi senaryoyla, Erdoğan’ın bu ziyarette Maraş ile ilgili ilan ettiklerini hayata geçirmekle yetinmesi olduğunu savundu. Maraş’ın yüzde 3’lük bölümünün askeri statüsünün sivile çevrilmesi halinde, birliğin, AB Dış Konular Konseyi aracılığıyla siyasi bir açıklama yapmakla yetineceği iddia edildi.
Avrupalı yetkilinin açıklamasına göre, Erdoğan, 20 Temmuz’da kapalı Maraş’ın tamamını açarsa AB ancak o zaman pratik önlemler veya yaptırımlar için parmağını oynatacak!” ifadesini kullandı.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi Mağusa Barosu”na kayıtlı 400 avukatın Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüşerek, “hayatî çıkarların korunmasında” Kıbrıs Rum yönetiminin emrine amade olduklarını bildirdiklerini yazdı.
Voice Kıbrıs Haber/TAK
Benzer haberler
Featured
Seyir halinde bulunan çekici araçta yangın
Avrupa'nın en büyük limanında patlama can aldı
Kolombiya'da can kaybı artıyor
Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ağustos 2026)
İskele Gençlik Merkezi’nde kurs ve kulüp kayıtları başladı
Din İşleri Başkanlığı "2027 yılı Hac ön kayıtları için son tarih 28 Ağustos"
YDP, yeni seçim yasasının görüşüleceği komite toplantısına katılmayacağını açıkladı
Borsa günü yüzde 0,16 değer kazanarak tamamladı
Meta 16 yaş altı kullanıcılara ait 756 bin sosyal medya hesabını kapattı


