Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Norveç Prensesi Astrid hayatını kaybetti Sezonun en büyük rallisinde ilk günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Eylül 2026) Dedektörle arama yaparken bin yıllık hazine buldu Polis Akademisi için 5 öğrenci seçilecek KÖDER'in "41 Kadın 41 Hayat" sergisi ekimde açılacak Üstel kabinede değişiklik yaptı! 2026-2027 eğitim öğretim yılında 105 öğrenciye burs Hafta sonu hava nasıl olacak? (12-18 Eylül haftalık hava tahmin raporu) ABD'de enflasyon ağustosta beklentilere paralel geldi Akdeniz'de petrol kaynaklı deniz kirliliğine müdahale tatbikatı Elma ve taze fasulyeler imha edildi Larnaka Havalimanı'ndaki alarm durumu sona erdi Avrupa Komisyonu'ndan Kıbrıslı Türklere 34 milyon Euro destek Kıb-Tek hurda kabloları açık artırmayla satışa çıkaracak Bengihan "Halk zamlar altında inim inim inlerken, hükümet yandaşları için yine kesenin ağzını açtı” Salı günü birçok bölgeye 4 saat elektrik verilemeyecek Özdenefe "Seçmen artık farklı partilerin adaylarını bir araya getirerek karma oy kullanamayacak" İnce Av Sezonu, pazar günü başlıyor Karma oy hem milletvekilliği, hem de belediye meclis üyeliği seçimlerinde kaldırıldı Norveç Prensesi Astrid hayatını kaybetti Sezonun en büyük rallisinde ilk günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Eylül 2026) Dedektörle arama yaparken bin yıllık hazine buldu Polis Akademisi için 5 öğrenci seçilecek KÖDER'in "41 Kadın 41 Hayat" sergisi ekimde açılacak Üstel kabinede değişiklik yaptı! 2026-2027 eğitim öğretim yılında 105 öğrenciye burs Hafta sonu hava nasıl olacak? (12-18 Eylül haftalık hava tahmin raporu) ABD'de enflasyon ağustosta beklentilere paralel geldi Akdeniz'de petrol kaynaklı deniz kirliliğine müdahale tatbikatı Elma ve taze fasulyeler imha edildi Larnaka Havalimanı'ndaki alarm durumu sona erdi Avrupa Komisyonu'ndan Kıbrıslı Türklere 34 milyon Euro destek Kıb-Tek hurda kabloları açık artırmayla satışa çıkaracak Bengihan "Halk zamlar altında inim inim inlerken, hükümet yandaşları için yine kesenin ağzını açtı” Salı günü birçok bölgeye 4 saat elektrik verilemeyecek Özdenefe "Seçmen artık farklı partilerin adaylarını bir araya getirerek karma oy kullanamayacak" İnce Av Sezonu, pazar günü başlıyor Karma oy hem milletvekilliği, hem de belediye meclis üyeliği seçimlerinde kaldırıldı
Dolar
Euro
Sterlin

AB de Yunanistan da güneye haber vermeden Mısır ve İsrail ile çalışmalar yapıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
AB de Yunanistan da güneye haber vermeden Mısır ve İsrail ile çalışmalar yapıyor
Reklam

Uluslararası oyuncuların Doğu Akdeniz’in doğal zenginliğine dair perde gerisi faaliyetlerinin yen jeopolitik ve ekonomik dengeler şekillendirirken, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, dışlanma korkusu ile kendine rol aramakta olduğu bildirildi.

Fileleftheros “Büyük Oyuncuların Enerji Satranç Tahtasındaki Hareketleri ve Lefkoşa’nın Kendi Bölgesinde Rol Arayışı” manşet haberinde Rus doğal gazına bağımlılığından 2030’a kadar kurtulmak için alternatif seçenekler aranan bu konjonktürde, Kıbrıs Rum Yönetiminin “henüz doğal gaz vermeye hazır olmasa da kendine bir rol edinmeye, tartışma ve çalışmaların parçası olmaya çalıştığını” yazdı.

Habere göre Brüksel (AB), üyesi olmasına rağmen Kıbrıs Rum Yönetimine doğrudan bilgi vermeden İsrail ve Mısır’la ayrı ayrı temasa geçti ve çalışmalarını sürdürüyor. Yunanistan da aynı şekilde Kıbrıs Rum Yönetimine bilgi vermeksizin Mısır’la istişarelerde bulunuyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi ancak gerekli hareketlerde bulunması ve gelişmelerin peşinden sürüklenmek yerine büyük resmin parçası olmakta ısrar etmesi halinde bu yeni sahnenin parçası olabileceğine dikkat çekilen haberde, bu çerçevede AB’den teknik ve ekonomik destek isteyip bölgedeki köprü olmayı talep edebileceği değerlendirmesi aktarıldı.

Kıbrıs Rum Yönetiminin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) sondaj ve aramaların da devam ettiği hatırlatılan habere göre, ExxonMobil-Quatar Petroleum konsorsiyumunun 10’uncu parseldeki ‘Glafkos’ yatağında yaptığı teyit sondajından, yataktaki doğal gazın çok iyi kalitede olduğu belirlendi ancak miktarı, toplanan veriler üzerindeki çalışmalar tamamlandığında, yılsonuna doğru belli olacak.

İçinde bulunduğumuz ayın sonuna doğru ENI-TOTAL konsorsiyumu da 6’ncı parselde, “Kronos” hedefinde (2018’da yoğun doğal gaz sütunları keşfedilen Kalypso hedefinin bitişiği) yeni bir araştırma sondajına başlayacak. Sondajı yapacak olan “Tungsten Explorer” sondaj gemisi halen Mısır’da bulunuyor ve önümüzdeki günlerde “Kronos” hedefine gitmesi bekleniyor. Konsorsiyum,  işaretler cesaret verici ise Kronos yakında ikinci bir hedefi delmeyi hedefliyor. Aksi halde 8’inci parseldeki “Eratosthenis” hedefini deneyecek.

Kıbrıs Rum Yönetimi ile “Afrodit” yatağını devralan Amerikan şirketi Chevron 21 Nisan’daki ilk görüşmelerinin ardından 13 Mayıs’ta bir görüşme daha yapacak. Noble Energy zamanında Afrotit konusunda yatağın işletilmesi ve doğal gazın boru hattı ile Mısır’a nakli konusunda bir anlaşma imzalanmıştı. Kıbrıs Rum Yönetimi ile Mısır da Güney Kıbrıs ile Mısır arasında bir de devletlerarası anlaşma yapılmıştı. Ancak Temmuz 2020’de Noble Energy’yi satın alan Chevron bu konuda Kıbrıs Rum yönetiminden zaman istemişti. Şimdi Chevron’un, bundan sonraki hareket planını Kıbrıs Rum Yönetimine 13 Mayıs’ta sunması bekleniyor.

Güney Kıbrıs, Yunan, İsrail ve ABD Dışişleri bakanlarının yarın enerji ve güvenlik konularının ele alınacağı bir telekonferans gerçekleştireceğini de kaydeden gazete şunları ekledi:

“Amerikalıların Doğu Akdeniz doğal gazının değerlendirilmesine ilgi gösterdiği ortadadır ancak Avrupa’ya tanker gemilerle taşıyarak doğal gaz sattıkları da biliniyor. Üç Dışişleri bakanın (Güney Kıbrıs, Yunan ve İsrail) güvenlik konusunu da bağlayarak Doğu Akdeniz seçeneğini en üst sırada tutacağı aşikârdır. Dörtlü (3+1) görüşme gerek Lefkoşa gerek Atina’ya, enerji meselesiyle bağlayarak Türkiye konusunu gündeme getirme fırsatı verecek.”

Öte yandan Haravgi “Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Yarın Antony Blinken’den ABD’nin Doğu Akdeniz’deki Enerji Projeleriyle İlgili Net İşaret Bekliyor” başlıklı haberinde yarın Blinken’in, Amerikan diplomasisinin, Doğu Akdeniz’deki projelerine, özellikle de doğal gazın “Güney Kıbrıs” ve İsrail alanlarından AB’ye nakli konusundaki yeni projelere dair net işaretler vermesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre, Brüksel’den Avrupa Komisyonu’nun, doğal gazın Doğu Akdeniz’deki alanlardan Mısır’daki sıvılaştırma terminallerine, oradan da LNG gemileriyle Avrupa’ya nakledilmesini tercih ettiği bilgileri geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ın Ankara, Atina, Lefkoşa üçgenini ziyareti sırasında Türkiye’yi hariç tutmadan bölge ülkelerinin işbirliğinden söz etmesinin, Washington’un işbirliği ile ne kast ettiği konusunda Güney Kıbrıs ve Yunan hükümetlerinin kafasını karıştırdığına dikkat çekildi.

Gazete konunun önceki gün Atina’da bir araya gelen Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis tarafından ele alındığını yazdı, detay vermedi.

Benzer haberler

Featured
Norveç Prensesi Astrid hayatını kaybetti 11 Eyl 2026 22:03 Sezonun en büyük rallisinde ilk günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi 11 Eyl 2026 21:59 Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Eylül 2026) 11 Eyl 2026 21:45 Dedektörle arama yaparken bin yıllık hazine buldu 11 Eyl 2026 21:38 Polis Akademisi için 5 öğrenci seçilecek 11 Eyl 2026 21:18 KÖDER'in "41 Kadın 41 Hayat" sergisi ekimde açılacak 11 Eyl 2026 21:04 Üstel kabinede değişiklik yaptı! 11 Eyl 2026 20:54 2026-2027 eğitim öğretim yılında 105 öğrenciye burs 11 Eyl 2026 20:42 Hafta sonu hava nasıl olacak? (12-18 Eylül haftalık hava tahmin raporu) 11 Eyl 2026 20:07