Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Cevdet Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erhürman'a geçmiş olsun mesajı Dinyürek'ten Cumhurbaşkanı Erhürman'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu Cumhurbaşkanı Erhürman hastaneye kaldırıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (10 Temmuz 2026) Yumaklı "14 ayrı projeden oluşan, yaklaşık 69 milyar Liralık dev bir yatırım programını yürütüyoruz” Ekinci "BİMER hâlâ hayata geçirilmedi, ihaleye bile çıkılmadı" Yüksekbaş'tan narenciye için "kriz masası" çağrısı Akar “Ülkede gazete dağıtımı durma noktasına geldi" Borsa günü yüzde 1.53 değer kazanarak tamamladı Kasım “Reform süreci belediyeye güç kattı” Bayraktar "KKTC için asrın projesi olabilir" Yılmaz "Enerji maliyeti düşecek, arz güvenliği artacak" Üstel "Bugün KKTC için bir milat, bir tarih” Hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükselecek! TC ile KKTC arasında Doğalgaz Boru Hattı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı Yılmaz "Sayın Cumhurbaşkanı ile çok yakın istişare ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz" Cumhurbaşkanı Erhürman "Kıbrıs sorunundaki süreci Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içerisinde yürütüyoruz Yılmaz, Öztürkler’i ziyaret etti Nöbetçi eczaneler (10 Temmuz 2026) Cevdet Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erhürman'a geçmiş olsun mesajı Dinyürek'ten Cumhurbaşkanı Erhürman'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu Cumhurbaşkanı Erhürman hastaneye kaldırıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (10 Temmuz 2026) Yumaklı "14 ayrı projeden oluşan, yaklaşık 69 milyar Liralık dev bir yatırım programını yürütüyoruz” Ekinci "BİMER hâlâ hayata geçirilmedi, ihaleye bile çıkılmadı" Yüksekbaş'tan narenciye için "kriz masası" çağrısı Akar “Ülkede gazete dağıtımı durma noktasına geldi" Borsa günü yüzde 1.53 değer kazanarak tamamladı Kasım “Reform süreci belediyeye güç kattı” Bayraktar "KKTC için asrın projesi olabilir" Yılmaz "Enerji maliyeti düşecek, arz güvenliği artacak" Üstel "Bugün KKTC için bir milat, bir tarih” Hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükselecek! TC ile KKTC arasında Doğalgaz Boru Hattı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı Yılmaz "Sayın Cumhurbaşkanı ile çok yakın istişare ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz" Cumhurbaşkanı Erhürman "Kıbrıs sorunundaki süreci Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içerisinde yürütüyoruz Yılmaz, Öztürkler’i ziyaret etti Nöbetçi eczaneler (10 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

26 bini aşkın canlı tehdit altında

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

26 bini aşkın canlı tehdit altında

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), yeryüzünde 26 bini aşkın canlı türünün neslinin tükenme tehdidi altında olduğu uyarısında bulunuyor.

"3 Mart Dünya Yaban Hayatı Koruma Günü" dolayısıyla AA muhabirinin, IUCN verilerinden derlediği bilgilere göre, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvan türleri ve risk seviyeleri her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da artıyor. Birçok canlı türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmasının nedenleri arasında küresel ısınma, doğal yaşam alanlarının giderek azalması ve kaçak avlanma gösteriliyor. Tarım, mobilyacılık, madencilik sektörleri ve altyapı için arazi kullanımının da doğal yaşam alanlarını yok ederek, bitki ve hayvan türlerinin geleceğini tehdit ettiği belirtiliyor. 26 BİNDEN FAZLA TÜRÜN NESLİ TÜKENME TEHDİDİ ALTINDA Merkezi İsviçre'de bulunan IUCN'nin "Kırmızı Liste" değerlendirmesine göre, yeryüzünde 26 bini aşkın canlı türünün soyu tükenme tehdidi altında. 2018'de yapılan incelemelerde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerin başında Tahiti Sinekkapanı (Pomarea Nigra), Kara Uzunbacak (Himantopus Novaezelandiae), Kaliforniya Tepeli Akbabası (Gymnogyps Californianus) bulunuyor. Listede ayrıca sırasıyla Magenta Fırtınakuşu (Pterodroma Magentae), Tuamotu Yalıçapkını (Todiramphus Gambieri), Kakapo Papağanı (Strigops Habroptila), Laysan Ördeği (Anas Laysanensis) adlı kuş türlerinin de soyunun tükenmekte olduğuna dikkat çekildi. Nesli tehlikede olanların başında da Amsterdam Albatrosu (Diomedea Amsterdamensis), Bermuda Fırtınakuşu (Pterodroma Cahow) ve Tepeli Aynak (Nipponia Nippon) geliyor. YABAN HAYATTA NESLİ TÜKENMİŞ TÜRLER Kıvrık Boynuzlu Oriks (Oryx Dammah), Socorro Kumrusu (Zenaida Graysoni) ve Wyoming Kurbağası (Anaxyrus Baxteri) ise yaban hayatta soyu tükenmiş hayvan türleri arasında gösteriliyor. Hassas olarak değerlendirilen kategoride ise Alcedo Volkanı Dev Kaplumbağası (Chelonoidis Vandenburghi) ile Telfair Kertenkelesi (Leiolopisma Telfairii) bulunuyor. Bu listede ayrıca Alagoas Ağaç Tavuğu (Mitu Mitu) ve Hawai Kargası (Corvus Hawaiiensis) da yer alıyor. 160 BİN TÜRÜN DEĞERLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR IUCN bugüne kadar 96 bin 951 hayvan, bitki ve mantar türünü incelerken 2020'ye dek toplam 160 bin türü değerlendirebilmeyi hedefliyor.  

Benzer haberler

Dünya
Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu 2026-07-10 22:11:02 AB nüfusu 452 milyona yükseldi 2026-07-10 15:49:06 Yunanistan'ın Eğriboz Adası'nda binlerce balık kıyıya vurdu 2026-07-10 15:42:35 Netanyahu’dan Türkiye'nin F-35 sürecine dolaylı tepki 2026-07-10 12:40:07 Andy Burnham'ın 20 Temmuz'da İngiltere Başbakanı olması bekleniyor 2026-07-10 10:13:37 Uzaya seyahat eden en yaşlı kadın Wally Funk hayatını kaybetti 2026-07-10 09:40:22 İspanya’da orman yangını faciası: 12 kişi hayatını kaybetti 2026-07-10 08:36:53 ABD basını yazdı: İran’dan Trump’a suikast planı 2026-07-10 08:11:16 Çin'de ayakkabı fabrikasında yangın: 28 kişi hayatını kaybetti 2026-07-09 22:02:00