Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Üstel "Kayıplara ulaşabilmek için yeni yöntemler devreye alınacak" Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü Batan gemide hayatını kaybeden Nazmiye Özbolat'ın cenazesi Hatay'da defnedildi Şenkul "Benim açımdan bu kaza bizim İSİAS’ımızdır." GSI'da Güney Kıbrıs’ın bypass edildiği alternatifler konuşuluyor Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehidin defin işlemleri ertelendi KTTB'den Batı Nil Virüsünden korunmak için önlemler Güngör çöplüğünde yangın Park halindeki araca çarpan moped sürücüsü yoğun bakımda! İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu Gazimağusa'daki kazada motosiklet sürücüsü ağır yaralandı Kıbrıs Rum basını, Holguin’in Kıbrıs’a gelişinin sağlık sebeplerinden ötürü ertelendiğini öne sürdü Sanatçı Mine Okur’un “Arkaik Sezgi” baskı resim sergisi Ankara’da açıldı Gemi faciasındaki 8'inci günde kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor Nöbetçi eczaneler (6 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (6 Eylül 2026) Hollanda'nın 11 kentinde Gazze'deki çocuklarla dayanışma için uçurtmalar uçuruldu 46 yaşındaki şahsın ölüm nedeni açıklandı! Fransa'nın Aude ilindeki orman yangınında 225 hektarlık alan küle döndü Veli Çelik tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı! Üstel "Kayıplara ulaşabilmek için yeni yöntemler devreye alınacak" Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü Batan gemide hayatını kaybeden Nazmiye Özbolat'ın cenazesi Hatay'da defnedildi Şenkul "Benim açımdan bu kaza bizim İSİAS’ımızdır." GSI'da Güney Kıbrıs’ın bypass edildiği alternatifler konuşuluyor Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehidin defin işlemleri ertelendi KTTB'den Batı Nil Virüsünden korunmak için önlemler Güngör çöplüğünde yangın Park halindeki araca çarpan moped sürücüsü yoğun bakımda! İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu Gazimağusa'daki kazada motosiklet sürücüsü ağır yaralandı Kıbrıs Rum basını, Holguin’in Kıbrıs’a gelişinin sağlık sebeplerinden ötürü ertelendiğini öne sürdü Sanatçı Mine Okur’un “Arkaik Sezgi” baskı resim sergisi Ankara’da açıldı Gemi faciasındaki 8'inci günde kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor Nöbetçi eczaneler (6 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (6 Eylül 2026) Hollanda'nın 11 kentinde Gazze'deki çocuklarla dayanışma için uçurtmalar uçuruldu 46 yaşındaki şahsın ölüm nedeni açıklandı! Fransa'nın Aude ilindeki orman yangınında 225 hektarlık alan küle döndü Veli Çelik tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı!
Dolar
Euro
Sterlin

2070'e doğru dünya nüfusu "Afrika yükseliyor, Avrupa ve Asya geriliyor"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
2070'e doğru dünya nüfusu "Afrika yükseliyor, Avrupa ve Asya geriliyor"
Reklam

Birleşmiş Milletler projeksiyonlarına göre, 2070’e kadar Afrika nüfusunu 2 katına çıkararak 3,2 milyara ulaşacak. Avrupa ve Asya'da ise nüfus düşüşü dikkat çekici düzeyde. Bu değişimin nüfus dinamiklerini nasıl etkilediğine yakından bakalım... Birleşmiş Milletler'in dünya nüfusuna dair projeksiyonları, 2070 yılına kadar küresel demografide çarpıcı değişimlerin yaşanacağını gösteriyor. Bugün 1,5 milyar insana ev sahipliği yapan Afrika, önümüzdeki 50 yıl içinde nüfusunu iki katından fazlasına çıkararak yaklaşık 3,2 milyar kişiye ulaşacak. Bu artış, Afrika’yı dünya nüfus artışının merkezi haline getiriyor. Diğer bölgelerde ise farklı bir tablo var. Avrupa’nın nüfusu şimdiden küçülmeye başladı. Bu eğilimin sürmesi bekleniyor. Asya ve Latin Amerika'nın nüfusları, 2050’lerden itibaren azalmaya başlayacak. Kuzey Amerika’da ise artış olacak, ama Afrika’daki kadar hızlı değil. Afrika’nın genç nüfusu, ekonomik büyüme için büyük bir potansiyel sunuyor. Ancak bu hızlı artış, kıtada eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Öte yandan, Avrupa ve Asya’da nüfus düşüşü ekonomik büyümeye etki edebilir. Ama çevresel sürdürülebilirlik ve kaynakların daha verimli kullanımı açısından ise fırsatlar sunabilir. Bu demografik değişimler, sadece bölgeler arasındaki dengesizlikleri değil, aynı zamanda küresel ekonomi, göç hareketleri ve kaynak yönetimi üzerindeki etkileriyle dünya düzenini de değiştirecek gibi görünüyor. Nüfus dinamikleri neyi gösteriyor? Our World in Data verilerine göre, dünya nüfusunun 2100 yılına kadar geçireceği değişimlerin merkezinde Afrika'nın hızlı büyümesi yer alıyor. 2023'te yaklaşık 1,4 milyar olan Afrika nüfusunun, yüzyılın sonunda 4 milyara yakın bir seviyeye ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, Afrika'nın küresel nüfustaki payını yüzde 18'den yüzde 38'e çıkaracak. Asya ise 2023'teki 4,8 milyarlık nüfusuyla lider konumda. Bölgenin nüfusu, 2050'de 5,3 milyara ulaştıktan sonra düşüşe geçecek ve 2100'de günümüz seviyelerine geri dönecek. Asya’nın küresel nüfustaki payı ise yüzde 60’tan yüzde 45’e gerileyecek.

Benzer haberler

Dünya
Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü 6 Eyl 2026 13:42 İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu 6 Eyl 2026 10:52 Hollanda'nın 11 kentinde Gazze'deki çocuklarla dayanışma için uçurtmalar uçuruldu 5 Eyl 2026 21:49 Fransa'nın Aude ilindeki orman yangınında 225 hektarlık alan küle döndü 5 Eyl 2026 21:29 Yunanistan'da savaş uçağı düştü: İki pilot hayatını kaybetti 5 Eyl 2026 21:13 Moskova'da kritik zirve: ABD heyetinin Putin ile görüşmesi başladı 5 Eyl 2026 20:53 Bu plajın anahtarı 400 bin dolar: Bir yıldır bekleyen müşteriler var 5 Eyl 2026 20:46 Bu şehrin altında 1 milyar ton buz var 5 Eyl 2026 20:01 Endonezya'da 2 bine yakın kişi okullarda dağıtılan yemeklerden zehirlendi 5 Eyl 2026 18:09