2021 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı

Voice Kıbrıs Haber
2021 Nobel Barış Ödülü, Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi. Ödül, 1935 yılından bu yana ilk kez gazetecilere verildi.
2021 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı.Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen düzenlediği basın toplantısında, Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a "Filipinler ve Rusya'da ifade özgürlüğü için verdikleri cesur mücadeleden dolayı" ödül verildiğini söyledi.
Komite, "Onlar, aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideale sahip çıkan tüm gazetecilerin temsilcileridir” dedi.
Ödül, Alman Carl von Ossietzky'nin ülkesinin savaş sonrası gizli yeniden silahlanma programını ifşa ettiği için 1935'te kazanmasından bu yana ilk kez gazetecilere veriliyor.
MARİA RESSA KİMDİR?
1963 yılında Filipinler'in başkenti Manila’da doğan Maria Ressa,
1987’de devlet televizyonunda gazeteciliğe başladı.18 yıl boyunca, CNN International’da araştırmacı muhabir olarak çalışan gazeteci, Filipinler’in önde gelen gazetecilerinden biri olarak dezenformasyona, yalan haberler" target="_blank" rel="tag">haberlere ve özgür basını susturmaya çalışanlara karşı verdiği mücadeleyle, ülke dışında da tanındı.
2012’de, üç kadın gazeteciyle birlikte, bünyesinde yaklaşık 100 gazetecinin çalıştığı Rappler’ı kurdu.2015’te, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında söyleşi yaptığı Rodrigo Duterte’ye, 1980’lerde, Davao şehrinin belediye başkanıyken üç kişiyi öldürdüğünü itiraf ettirdi.
Döneminde Novaya Gazeta, Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından "bugün Rusya'da ulusal etkiye sahip tek gerçek eleştirel gazete" olarak adlandırıldı. NTV
Benzer haberler
Dünya
BBC tasarruf için 2 kanal ve 1 radyoyu kapatıp bazı çalışanları işten çıkaracağını duyurdu
Whakaari Yanardağı'nın alarm seviyesi yükseltildi
İngiltere'de hükümetin hataları nedeniyle COVID-19'un bakım evlerinde hızla yayıldığı rapor edildi
Dünya kritik eşiği aşmak üzere
Paris ve Lyon'da kısmi sokağa çıkma yasağı 1 gün uzatıldı
Fransa'da hafta sonu yapılacak olan gösteriler yasaklandı
El Nino, dünya genelinde kuraklık, sel ve kasırgaların etkisini şiddetlendiriyor
Fransa'da savaş uçağı düştü, 1 kişi hayatını kaybetti
Avustralya'da aracın çarptığı milletvekili Haines diğer bacağını da kaybetti




